• Головна
  • Світ
  • Тисяча загиблих та зруйновані вщент міста: у Туреччині стався найбільший за 84 роки землетрус

Тисяча загиблих та зруйновані вщент міста: у Туреччині стався найбільший за 84 роки землетрус

Тисяча загиблих та зруйновані вщент міста: у Туреччині стався найбільший за 84 роки землетрус

Землетрус у понеділок, 6 лютого, став найпотужнішим у Туреччині з 1939 року і забрав життя майже тисячі людей по всій країні та сусідній Сирії, і це лише попередні дані

Епіцентром землетрусу був Кахраманмараш у Туреччині, загалом постраждали 10 провінцій. Міністр оборони Хулусі Акар заявив, що пошуково-рятувальні продовжують працювати у районах, де вирувала стихія. Детальніше про ситуацію у Туреччині та наслідки природної катастрофи читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Заява Ердогана

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що станом на 12:00 відомо про 912 загиблих та 5 385 поранених внаслідок землетрусу в турецькому регіоні Кахраманмараш на південному сході країни.

Турецький лідер вже попрямував до центру Управління із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (AFAD) при уряді Туреччини для того, щоб координувати роботи в зоні землетрусу. Згодом він виступить із заявою за підсумками робіт у Координаційному центрі, передає «Анадолу».

Водночас Ердоган наголосив, що пошуково-рятувальні роботи на завалах споруд у зоні землетрусу продовжуються на безперебійній основі.

«Сьогодні — час для згуртування та єдності для кожного з 85 млн жителів Туреччини», — зазначив президент Туреччини.

За його словами, пропозиції щодо допомоги на адресу Анкари вже надійшли від 45 країн світу, а також ЄС та НАТО, зокрема й України.

Реакція української влади

Вранці 6 лютого президент України Володимир Зеленський висловив співчуття Туреччині та заявив, що готовий допомогти Ердогану та турецькому народу.

«Висловлюю щирі співчуття президенту Ердогану, народу й родинам загиблих через землетрус на південному сході. Бажаю швидкого одужання всім постраждалим. У цей складний час ми будемо поруч із народом. Готові надати необхідну допомогу для подолання наслідків катастрофи», — написав президент України у Twitter.

Також відреагував на трагедію й міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Ми глибоко засмучені загибеллю людей і руйнуваннями, спричиненими сьогоднішнім трагічним землетрусом у Туреччині. Серцем ми з родинами загиблих і бажаємо якнайшвидшого одужання постраждалим. Україна готова надати будь-яку необхідну підтримку», — повідомив очільник української дипломатії у Twitter.

Він додав, Україна готова надіслати свої рятувальні загони для допомоги Туреччині.

«Україна готова направити велику групу рятувальників до Туреччини для надання допомоги у реагуванні на кризу. Ми тісно співпрацюємо з турецькою стороною для координації їхнього розгортання», — зазначив Кулеба.

Землетрус та його наслідки

Турецьке управління з надзвичайних ситуацій повідомило, що землетрус магнітудою 7,4 стався о 4:17 ранку і був зосереджений в районі Пазарчик. Підземні поштовхи залягали на глибині 7 кілометрів. За ним послідував землетрус магнітудою 6,4, що стався на південному сході провінції Газіантеп. Третій землетрус магнітудою 6,5 також стався в Газіантепі.

Руйнівний землетрус у Туреччині відчули і в сусідніх країнах, у тому числі в Сирії, Лівані, ТРСК, грецькому Кіпрі та Іраку. За останніми даними, у сирійських провінціях Ідліб, Алеппо, Хама, Латакія та Ракка загинуло щонайменше сто людей, пошук сотень тривають. Також стихія зачепила й Грузію.

Згодом ще один підземний поштовх магнітудою 5,9 стався в Туреччині, повідомляє Європейсько-середземноморський сейсмологічний центр.

Очевидці кажуть, що підземні поштовхи все ще відчуваються навіть через кілька годин після землетрусу. Також з’явилися фотографії, на яких видно катастрофічні наслідки землетрусу: цілі будівлі зруйновані, а автомобілі перекинулися, повідомляє CNN. Рятувальники наразі працюють, щоб знайти тих, хто вижив.

Водночас, за даними головного інформаційного агентства, у Сирії загинули щонайменше 476 людей, у тому числі 326 переважно в регіонах Алеппо, Хама, Латакія та Тартус, які також повідомили про щонайменше 1 042 поранених. З тих, хто загинув, щонайменше 139 були в Латакії, заявив губернатор. Тим часом група «Білі шоломи», офіційно відома як Сирійська цивільна оборона, також повідомила про щонайменше 150 загиблих і 350 поранених у контрольованих опозицією районах північно-західної Сирії.

Додамо, що сотні тисяч сирійських біженців, переміщених через війну у своїй рідній країні, осіли в регіонах Туреччини, які 6 лютого найбільше постраждали від ранкового землетрусу. Так, за даними Human Rights Watch, Туреччина прихистила понад 3,6 мільйона сирійських біженців. Натомість згідно з даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, у провінціях Хатай, Газіантеп і Шанлиурфа проживає понад 300 000 сирійців. Інші сусідні провінції також дають притулок сотням тисяч біженців, які покинули рідну країну з початку громадянської війни в Сирії у 2011 році.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності