• Головна
  • Світ
  • У Тихому океані зафіксували рекордну кількість блискавок лише за кілька хвилин: про що це свідчить

У Тихому океані зафіксували рекордну кількість блискавок лише за кілька хвилин: про що це свідчить

У Тихому океані зафіксували рекордну кількість блискавок лише за кілька хвилин: про що це свідчить

У США минулого року зафіксували 198 мільйонів ударів блискавки

Унікальне природне явище трапилося майже рік тому, 15 січня 2022 року, коли почалося виверження вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай, яке спричинило потрясіння по всьому світу. Це не тільки викликало широкомасштабні хвилі цунамі, але й викинуло величезну кількість водяної пари, що потрапила у стратосферу Землі. Натомість тепер дослідники виявили, що виверження викликало понад 25 500 блискавок лише за п’ять хвилин, а за шість годин вулкан викликав майже 400 000 блискавок. Таким чином, половина всіх блискавок у світі була зосереджена навколо цього вулкана на піку виверження.

Про це пише CNN.

Згідно зі звітом компанії моніторингу навколишнього середовища Vaisala, яка відстежує блискавки по всьому світу, «катаклізмове виверження» побило «всі рекорди».

«Це найбільша концентрація блискавки, яку ми коли-небудь виявляли. Ми виявляємо блискавку вже 40 років, і це справді екстремальна подія», — сказав Кріс Вагаскі, метеоролог і експерт з блискавки Vaisala.

У щорічному звіті компанії Vaisala йдеться, що 2022 рік став роком екстремальних ситуацій щодо блискавок. Так, минулого року кількість блискавок у США зросла — зафіксували показник у понад 198 мільйонів ударів блискавки, що на 4 мільйони більше, ніж у 2021 році, і на 28 мільйонів більше, ніж у 2020 році.

Дослідники використовували блискавку як ключовий індикатор кліматичної кризи, оскільки це явище зазвичай сигналізує про підвищення температури. Блискавки виникають під час потужних штормів, пов’язаних із нестабільною атмосферою, що потребує відносно теплого та вологого повітря, тому вони переважно трапляються в тропічних широтах та в інших місцях протягом літніх місяців.

Доповідь з’явилася після незвичайного 2021 року, коли виявили значне збільшення кількості ударів блискавок у зазвичай замерзлому Арктичному регіоні, що, на думку вчених, є чіткою ознакою того, як кліматична криза змінює глобальну погоду.

«Блискавки в полярних регіонах не згадувалися [в цьогорічному звіті Vaisala, — ред.], але наша глобальна мережа блискавок демонструє тенденцію до значно більшої кількості блискавок у північних полярних регіонах. Ця тенденція точно відстежує середні зміни температури в північній півкулі. Вона передбачає, але не доводить вплив зміни клімату», — сказав Майкл Маккарті, доцент та заступник директора World Wide Lightning.

Нагадаємо, найбільший у світі вулкан Мауна-Лоа на Гаваях, який востаннє вивергався у 1984 році, знову почав прокидатися десятками землетрусів невеликої магнітуди.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності