• Головна
  • Світ
  • Відсутність ліків та переповнені крематорії: яка ситуація з коронавірусом в Китаї

Відсутність ліків та переповнені крематорії: яка ситуація з коронавірусом в Китаї

Відсутність ліків та переповнені крематорії: яка ситуація з коронавірусом в Китаї

За перші 20 днів грудня коронавірусом у Китаї заразилися майже 250 млн осіб

З початку грудня 2022 року світ сколихнула інформація про повернення смертельного вірусу Covid-19. Нові масові спалахи захворюваності фіксують в Китаї.

LVIV.MEDIA проаналізувало, яка наразі ситуація з поширенням коронавірусу в Китаї.

Новий спалах вірусу в Китаї

Високий рівень захворюваності виявили у всіх регіонах країни, а це близько 80 міст з населенням по декілька мільйонів осіб. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, це найсильніший спалах Covid-19 із початку пандемії у 2020 році. За перші 20 днів грудня коронавірусом заразилися майже 250 млн осіб. Таку статистику оголосила Національна комісія охорони здоровʼя Китаю у протоколі внутрішнього засідання. Рівень зараження перевершив усі попередні щоденні рекорди. Більшість жителів столиці Пекіна інфіковані.

Лікарі діагностували у них різні стадії розвитку вірусу Омікрон. Новий штам Omicron XBB.1.5 швидше передається та є більш серйозним за попередні. Експерти прогнозували, що поточна хвиля в Китаї досягне піку в період із середини грудня до кінця січня.

Масові протести

Влада Китаю сподівалася стримати поширення вірусу вже звичним методом — локдауном по всій країні. Однак в країні почалися масові протести проти карантинних заходів. Вони відбувалися як у великих містах, так і в студентських містечках університетів. Вони виступають за повернення до нормального життя: зняття обмежень на відвідування громадських місць та користування транспортом.

Хвиля масового гніву розпочалися після смертоносної пожежі у багатоповерхівці. Тоді там загинуло 10 людей. Місцеві припускають, що мешканці не змогли вчасно втекти, оскільки будівля була частково заблокована.

Пожежа та заперечення влади, що заходи, пов’язані з Covid-19, завадили втечі та порятунку, викликали безпрецедентну хвилю громадянської непокори. Після цього уряд країни прийняв рішення різко послабити карантинні обмеження.

Китай бреше та приховує справжню статистику

Китай намагається захиститись від критики щодо недавніх повідомлень про спалах. Однак у Всесвітній організації охорони здоров'я вважають, що вони навмисно занижують показники смертності серед населення. Також у ВООЗ переконані, що дані, які надходять з Китаю, не відповідають реальності. Точну кількість госпіталізацій, потрапляння пацієнтів у відділення реанімації та смертності уряд приховує.

На початку цього місяця країна закрила свою мережу ПЛР-тестів. Наразі люди в Китаї використовують експрес-тести на антигени. У випадку отримання позитивного результату вони не зобов’язані повідомляти про це лікарів, щоб ті не реєстрували додаткові випадки захворюваності. Уряд припинив публікувати щоденну статистику про епідеміологічну ситуацію і звузив визначення смерті від COVID-19, зараховуючи в цю категорію лише тих, хто помер від дихальної недостатності, викликаної коронавірусом.

Тим часом медична система країни не справляється з великою кількістю інфікованих. Морги в Китаї не в змозі вмістити усіх померлих від коронавірусу. Хоча ніхто не знає справжньої кількості загиблих, похоронні бюро у великих містах уже заповнені — і деякі експерти попереджають, що найгірше ще попереду. Місцеві мешканці у відчаї почали спалювати трупи своїх рідних що померти від коронавірусу прямо у дворі будинків.

Як на це реагують інші країни

Новий штам коронавірусу вже зафіксували у 29 країнах світу. Однак він може поширитися і далі. Більшість держав світу, включаючи США, Францію, Німеччину та Великобританію, вимагатимуть тести на Covid-19 від китайських мандрівників. Вони підтримують думки ВООЗ, що вірус в країні не згас, а Китай просто хоче приховати наслідки. Новий штам коронавірусу вже став домінантним штамом у США всього за лічені тижні та може викликати нову хвилю поширення.

У відповідь на підозри інших країн Китай пригрозив вжити заходів у відповідь країнам, які вводять вимоги щодо тестування для китайських мандрівників. Вони засуджуючи обов’язкову наявність негативного тесту для своїх жителів. На їх думку, запровадження певних обмежень для китайців є маніпуляцією в політичних цілях.

ЄС запропонував Китаю безкоштовні вакцини від коронавірусу, щоб допомогти стримати масовий спалах хворих на коронавірус. Допомога була запропонована, бо вакцина Китаю не спрацювала. До цього часу Китай використовував лише свої вакцини Sinovac та Sinopharm, і ще не впровадили західні, хоч вони є більш ефективними. Відповіді від Пекіну поки немає.

Нагадаємо, стало відомо яка ситуація з коронавірусом і грипом зараз в Україні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності