• Головна
  • Спорт
  • Військовослужбовець з Львівщини представлятиме Україну на змаганнях Повітряних сил США

Військовослужбовець з Львівщини представлятиме Україну на змаганнях Повітряних сил США

Військовослужбовець з Львівщини представлятиме Україну на змаганнях Повітряних сил США

Олександр Катаула втратив кінцівку в бою, але став учасником збірної України на змаганнях Повітряних сил у США

Військовий із ампутованою ногою — Олександр Катаула із Львівщини — пройшов відбір і став одним із тридцяти хто потрапив у збірну України на змагання United States Air Force Trials. Про це 11 січня повідомили в Управлінні молоді і спорту ЛОВА.

Олександр Катаула на початку квітня 2022 році поблизу Попасної потрапив під ворожий обстріл. У цьому бою чоловік втратив ногу вище коліна. «Після ампутації стимулом і мотивацією для життя став трирічний син, який підтримував і підтримує мене. Ніколи не забуду його усмішку та радість, коли я його підняв на руки, вже будучи на протезі. Він просив мене про це 6 місяців!» — розповів Олександр.

Олександр пройшов відбір на змагання Повітряних сил США у Лас-Вегасі із 168 військовослужбовців ЗСУ, національної гвардії України та служби безпеки і увійшов у тридцятку найкращих . Чоловік братиме участь у змаганнях зі стрільби з лука та баскетболу на візках.

Також відбір до змагань пройшов військовий із Чугуєва (Харківщина) Герман Золотарьов, який проходив реабілітацію на Львівщині. У грудні 2022 року чоловік служив на Луганщині, де внаслідок танкового обстрілу втратив ліву руку. Зараз продовжує службу і є фахівцем у центрі реабілітації військовослужбовців «Superhumans» у Львові. Змагатиметься за збірну у веслуванні на тренажерах та легкій атлетиці (біг).

Охочі потрапити у збірну проходили національний відбір, а також особисті інтерв’ю із психологом та анкетування. Серед критеріїв оцінювання: 50% - спортивний показник, 25% - психологічний показник, 25% - соціальний фактор. Відбір відбувся у грудні минулого року у Києві, відповідно до критеріїв, переданих Україні організаторами змагань United States Air Force Trials 2024.

“Спорт - це потужний інструмент реабілітації військових. Ми це особливо відчули, коли запускали проєкт “Ліга нескорених”. Це покращення і фізичного стану, і морального, і якісні знайомства з людьми, близькими по духу. Такі активності є особливо актуальними під час війни, і будуть ще довго затребуваними після її закінчення” — каже начальник управління молоді та спорту Львівської ОВА Роман Хім’як.

До слова, United States Air Force Trials — змагання з адаптивних видів спорту для поранених військовослужбовців Повітряних сил та морської піхоти США. Цього року змагання відбудуться у березні 2024 року у Лас-Вегасі (Штат Невада). В Україні змагання United States Air Force Trials організовує Мінветеранів спільно з бюджетною установою “Український ветеранський фонд”, громадською організацією “Повернись живим!”, Центром стратегічних комунікацій “Стратком Україна” та громадською організацією “Invictimus Games: Team Ukraine”.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності