• Головна
  • Спорт
  • Україна бойкотуватиме чемпіонат світу з дзюдо через допуск атлетів з Росії та Білорусі

Україна бойкотуватиме чемпіонат світу з дзюдо через допуск атлетів з Росії та Білорусі

Україна бойкотуватиме чемпіонат світу з дзюдо через допуск атлетів з Росії та Білорусі

У списку росіян практично всі спортсмени причетні до силових структур або входять до ЦСКА чи Росгвардії

Збірна України з дзюдо ухвалила рішення бойкотувати головний старт змагального сезону, чемпіонат світу.

Про це повідомив головний тренер команди Віталій Дуброва, пише «Суспільне. Спорт».

Рішення української команди пов'язане з допуском на змагання атлетів з Росії та Білорусі у нейтральному статусі. В останній день для подачі заявок на чемпіонат світу Міжнародна федерація дзюдо (IJF) оголосила про повернення до змагань представників цих країн.

І одразу після цього опублікувала заявку «Індивідуальних нейтральних атлетів» – у списку з 20 дзюдоїстів виявилися як представники Росії, так і Білорусі.

Головний тренер команди Віталій Дуброва наголосив, що збірна бойкотує чемпіонат світу саме через допуск російських та білоруських дзюдоїстів.

Також Дуброва звернув увагу на те, що Міжнародна федерація дзюдо навіть не провела перевірку спортсменів, які потрапили до заявки на чемпіонат світу - серед них низка представників ЦСКА. У рекомендаціях МОК від 28 березня 2023 року було вказано, що атлетів з контрактами зі збройними силами Росії чи Білорусі до змагань не мають допускати.

«Спочатку побачили заяву Міжнародної федерації дзюдо, про допуск, традиційні "місток до миру", тобто як завжди пишуть, "раді вітати спортсменів з Росії та Білорусі на чемпіонаті світу. Триває олімпійській відбір й усі спортсмени мають бути в рівних умовах. А десь хвилин за 15 з'явилася заявка, так званої, російської команди нейтральних атлетів. А ввечері додали ще й білоруських дзюдоїстів - хлопця й дівчину. У нас правило, що можуть брати участь в першості континенту спортсмени з першої сотні, а додали білоруса й білоруску, які не входять до цієї когорти - 215-ий і 175-а, здається», - каже Віталій Дуброва.

Він також зазначає, що у списку росіян практично всі спортсмени причетні до силових структур або входять до ЦСКА чи Росгвардії. Тим паче, в інтернеті купа фотографій, де вони у військовій формі, з Шойгу фотографуються та нагороди отримують.

«Ми на завтра готуємо офіційну заяву, бо сьогодні неділя, і вона не матиме такого розголосу. А завтра на ранок опублікуємо, і президент федерації Михайло Кошляк виїжджає в Катар, адже в Досі 4 та 5 травня відбудеться світовий конгрес. Він буде там і готує промову, намагатимемось боротися. Але дуже важко в нашому виді спорту, бо все це кулуарно вирішується. Все настільки "некрасиво", м'яко кажучи», - зазначає Віталій Дуброва.

«Спортсмени розчаровані, бо вже і хлопці, й дівчата почали вагу ганяти. Усе ж таки, це був перший чемпіонат світу для багатьох», - каже тренер команди.

Довідково:

Чемпіонат світу з дзюдо відбудеться з 7 до 13 травня у Досі. Крім медалей, спортсмени боротимуться за здобуття очок, які будуть йти в олімпійський рейтинг - саме він визначатиме відбір на Олімпіаду-2024 у кожній ваговій категорії.

Нагадаємо, у лютому група з 35 країн домовилася вимагати відсторонення російських і білоруських спортсменів від участі в Олімпійських іграх 2024 року. Зазначається, що до цієї групи входять США, Німеччина, Франція, Велика Британія і Японія.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності