Де на Львівщині бракує йоду, чим це небезпечно і як поповнювати запаси організму

Де на Львівщині бракує йоду, чим це небезпечно і як поповнювати запаси організму

За статистикою йододефіцит мають 200 мільйонів людей у всьому світі

На Львівщині завершили досліджувати воду на вміст йоду. Аналіз води тривав 3 місяці. Загалом відібрали 225 проб води на 75 об’єктах водопостачання області. 

Воду досліджували у межах проєкту “Профілактика йододефіциту на Львівщині”, який реалізовує громадська організація “Батьки в дії”. Так хотіли виявити, чому і чи справді жителі області мають захворювання, пов'язані із йододефіцитом.

"Ми досліджували ті території Львівщини, де упродовж останніх п'яти років спостерігається зростання захворювань йододефіцитних проявів. Хотіли знайти причину хвороб, подумали, що можливо вона у воді", — пояснила керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я Наталія Іванченко.

Вивчили воду з найбільш популярних серед людей джерел. Дослідження провели у п'яти районах Львівщини: Львівському, Яворівському, Стрийському, Самбірському та Дрогобицькому. У кожному з них визначили 15 вододжерел, з яких тричі набирали воду та надсилали до санітарно-гігієнічної лабораторії. Території, де рівень йододефіцитних захворювань не спостерігається, поки що не обстежували.

У більшості відібраних зразків вміст йоду був близьким до норми, що становить 20 - 30 мкг/дм³. Найбільш багатою на йод виявилась вода у Стрийському та Самбірському районах. Найменш - у Львівському районі. 

Чому нестача йоду в організмі є небезпечною

"Йод — основний мікроелемент, який впливає на вироблення гормонів у щитоподібній залозі. Він не виробляється самостійно, ми можемо отримати його тільки з навколишнього середовища. Брак цього елементу в організмі впливає на розумові та фізичні здібності людини", — говорить професорка кафедри ендокринології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, Вікторія Сергієнко.

При його дефіциті виникає так званий зоб, тобто щитоподібна залоза збільшується. Якщо ж його не лікувати — розвинуться вузли, які можуть призвести до раку.

Всесвітня організація охорони здоров'я визнала йододефіцит неінфекційною пандемічною ситуацією. У світі на йододефіцит страждає 200 мільйонів людей. В Україні ж кількість хворих, які мають проблеми з щитоподібною залозою внаслідок дефіциту, виросла у 4 рази за останні десятиріччя.

Наталія Іванченко каже, що вести статистику хворих з йододефіцитом складно, адже не кожна людина звертається до лікаря. Але все ж медики стверджують, що тенденція до таких захворювань зростає, особливо серед дітей. З тисячі дітей віком до 14 років, які звернулися до лікаря, 48-59 мають йододефіцит. На тисячу підлітків віком 15-17 років дефіцит мікроелементу матимуть 179 людей.

Що робити, щоб уникнути йододефіциту

Одним із способів профілактики йододефіциту є вживання йодованої солі.

"Часто люди кажуть, що краще вживати морську сіль, бо у ній більше йоду. У процесі приготування їжі йоду з морської солі ми отримуємо дуже мало. Краще надавати перевагу все ж йодованій солі. Приправляти страву варто після приготування, щоб кількість мікроелементу зберегла свою концентрацію", — розповідає Вікторія Сергієнко.

Отримати йод можна безпосередньо з морепродуктів та риби. Велика кількість мікроелементу міститься саме у білій, відварній рибі. Звісно, вживати морепродукти щодня не всім по кишені. Тому варто знати, що чимало йоду є у свинині, яловичині, молочних продуктах та морській капусті. Серед фруктів багатими на йод є фейхоа та хурма.

Надлишок кількості йоду в організмі (йодизм), за словами ендокринологині, зустрічається вкрай рідко. Таке захворювання може спричинити звичка змішувати розчин Люголя з молоком або наносити йодну "сітку" на тіло.

Розчин Люголя — розчин йоду, який застосовують при захворюваннях слизових оболонок горла та гортані

"Проте наш організм мудрий, він виводить надлишок йоду з сечею. Якщо щоденно не вживати величезну кількість мікроелементу, йодизму не буде", — говорить лікарка.

Додамо, денна норма споживання йоду становить 150 мікрограмів йоду. Вагітним та жінкам, які годують грудьми, потрібно вживати як мінімум 200 мікрограмів йоду на добу.

Здоров'я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності