У питній воді на Львівщині бракує йоду: чим це загрожує і як компенсувати нестачу

У питній воді на Львівщині бракує йоду: чим це загрожує і як компенсувати нестачу

Проблему може вирішити правильна дієта.

На Львівщині провели аналіз води, проби якої відібрали у джерелах водопостачання у Львівському, Дрогобицькому, Самбірському, Стрийському та Яворівському районах. Загалом забрали 75 проб.

Воду аналізували у межах проєкту “Профілактика йододефіциту на Львівщині”, який реалізує громадська організація “Батьки в дії” за участі фахівців Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України.

Серед усіх проб води найбільший вміст йоду зафіксували у Славському (33,7 мкг/дм³), а найменший - у селі Глухівець Тростянецької територіальної громади (12,4 мкг/дм³).

Вода у Стрийському та Самбірському районах виявилася найбагатшою на йод. У більшості відібраних зразків вміст йоду був близьким до норми 20 - 30 мкг/дм³.

Дещо гірша ситуація у Дрогобицькому та Яворівському районах: з 30 відібраних проб - 17 були в межах норми, 6 - близькі до норми, а 7 - з недостатнім вмістом йоду.

Найменший вміст йоду у питній воді виявили у Львівському районі. Лише у 5 з 15 досліджених проб води показник йоду був у межах норми. Це села Майдан та Крехів Жовківської територіальної громади, село Заглина Добросинсько-Магерівської територіальної громади, місто Винники та село Лисиничі Львівської територіальної громади.

У джерелах сіл Новосілка (Раковець), Унів (Унівська лавра), Якторів (Золочівська територіальна громада), Звенигород, міст Городок, Перемишляни, Щирець та у парках Львова: Високий Замок, Погулянка, Спартак вміст йоду був нижче за норму.

Упродовж вересня та жовтня експерти повторно відбиратимуть проби води з зазначених джерел, щоб отримати детальніші показники. Зведені результати дослідження опублікують у листопаді. На основі отриманих даних підготують рекомендації, як збалансувати свій харчовий раціон, щоб забезпечити достатню кількість споживання йоду.

А поки Lviv.Media разом з керівницею Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталею Іванченко з'ясували, чим загрожує брак йоду та як мінімізувати шкоду.

Чим загрожує нестача йоду

Наталія Іванченко у коментарі Lviv.Media розповіла, що дефіцит йоду може призводити до порушення роботи щитоподібної залози, проблем з обміном речовин, випадіння волосся, порушення структури нігтів.

“Якщо виникають проблеми з щитоподібною залозою, не синтезуються всі гормони, які мають бути. Також при нестачі йоду можуть виникати проблеми під час вагітності. Якщо жінка недоотримає йоду, дитина народжується з йододефіцитом. Це сприяє виникненню розладів нервової системи, та може навіть призвести до кретинізму”, - розповіла Наталія Іванченко.

Вона додала, що брак йоду може бути однією з причин синдрому хронічної втоми.

Як компенсувати брак йоду

Компенсувати брак йоду може правильна дієта. Наталія Іванченко розповіла, що велику кількість йоду містять овочі та фрукти, риба, зокрема лососеві, ікра.

“Проте найбільше йоду міститься в ламінарії, яку ми звично називаємо морською капустою, на другому місці за місткістю йоду - волоські горіхи”, - зазначила Наталія Іванченко.

Додамо, детальна інформація щодо точок та результатів досліджень води доступна в інтерактивній таблиці та на карті.

Здоров'я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності