Бабин Яр: територія смерті на околиці Києва

Бабин Яр: територія смерті на околиці Києва

У часи Другої світової війни тут розстріляли від 70 до 150 тисяч людей

Сьогодні Україна і світ вшановують 81-ті роковини однієї з найбільших трагедій Голокосту — Бабин Яр. За різними даними, в часи Другої світової війни тут розстріляли від 70 до 150 тисяч людей.

Бабин Яр — урочище на північно-західній околиці тогочасного Києва. Місцевість вперше згадується в історичних документах ще в 1401 році, коли володарка цієї землі жінка-шинкарка ("баба") продала її Домініканському монастирю. Трапляються й назви Шалена баба та Бісова баба.

Урочище має багато ровів та ярів. Через це катам різних епох та режимів було вигідно використовувати місцину для масових поховань. Його території вистачало для десятків тисяч трупів, адже має довжину 2,5 кілометри при глибині до 50 метрів. Також місце було досить віддалене від центру міста: тут легко було сховатися від допитливих, та й пострілів не було чутно.

У часи Голодомору 1932-1933 років у Бабиному Яру більшовики поховали тисячі замордованих голодом людей Києва та околиць.

Починаючи з 24 вересня 1941 року, радянські диверсанти підірвали майже тисячу адміністративних та житлових будинків у центрі Києва, в яких розташувалася німецька окупаційна влада. Це стало приводом для "помсти" та масового знищення євреїв, адже саме їх нацисти оголосили винними у диверсіях.

27-28 вересня на стінах будинків, парканах та стендах з'являлися такі оголошення.

29 вересня у Бабин Яр почали стягуватися десятки тисяч євреїв. Зайшовши на територію, люди вже не мали можливості її покинути. Пастка була оточена колючими дротами та поліцаями.

З усього натовпу відбирали партії по 30-40 осіб та відводили на "реєстрацію" — там у них забирали документи, дорогоцінності, роздягали та палицями заганяли до краю яру. На протилежному боці їх чекав кулеметник. Після пострілів тіла просто падали додолу. Розпачливі крики та благання заглушували мелодіями вальсу із гучномовців.

За два дні, 29-30 вересня, в Бабиному Яру нацисти розстріляли близько 34 тисяч євреїв. До цього у Києві проживали близько 50 тисяч євреїв, частина з яких пішла на фронт чи внутрішньо мігрувала вглиб країни.

Тих євреїв, хто відмовився добровільно йти в Бабин Яр та переховувався у знайомих, відшукували та вантажівками відвозили на конвеєр смерті.

Хвиля розстрілів, розпочата 29 вересня, безперервно тривала до середини листопада.

Також у Бабиному Яру, окрім євреїв, гітлерівці розстрілювали радянських військовополонених, матросів та командирів, футболістів і "всіх неугодних німецькій владі".

У 1941-1943 роках у Бабиному Яру розстріляно 621 члена ОУН — Організації українських націоналістів. Серед них і відома українська поетеса Олена Теліга разом із чоловіком.

На Нюрнберзькому процесі радянська сторона назвала цифру у 100 тисяч жертв Бабиного Яру. З них приблизно 70% — євреї.

Суспільство

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності