Безробіття на Львівщині: як знайти роботу чи працівника

Безробіття на Львівщині: як знайти роботу чи працівника

Поради від директорки з розвитку компанії “PM Business Solution”, бізнес-тренерки Ірина Когут.

За даними Державної служби статистики України, чисельність зайнятого населення Львівщини на початку цього року становила 1 066,4 тисяч осіб. Це на 47 тисяч менше, аніж за такий же період минулого року.

Рівень зайнятості скоротився не тільки на Львівщині, а й в усіх регіонах країни.

Ситуація з безробіттям на Львівщині

За даними служби зайнятості, на початку серпня у Львівській області було 19,5 тисяч безробітних. Майже 62% з-поміж усіх склали жінки віком від 35 до 54 років.

Загалом за віком на 1 липня 2021 30% зареєстрованих безробітних – це люди до 35 років, 27% – у віці від 35 до 44 років, 25% – від 45 до 55 років та 18% мають понад 55 років. 59% зареєстрованих безробітних мали вищу освіту.

Слід зазначити, що жінки більш активні на ринку праці, охоче погоджуються на професійне навчання, перенавчання чи підвищення кваліфікації, швидше повертаються до трудової діяльності.

У січні-липні професійним навчанням охопили 1855 жінок, а чоловіків майже вдвічі менше – 980 осіб. Профорієнтаційними послугами фахівців служби зайнятості скористалися 24,6 тисячі жінок і лише 16,4 тисяч чоловіків.

За темпами працевлаштування жінки також випереджають чоловіків. Упродовж семи місяців цього року за сприяння служби зайнятості роботу знайшли 9,6 тис. жінок (54% всіх працевлаштованих).

Чверть колишніх клієнток служби зайнятості поповнили персонал сфери торгівлі та послуг, тоді як 51% чоловіків працевлаштовані робітниками з обслуговування устаткування і машин, а також кваліфікованими робітниками з інструментом.

Додамо, що станом на 1 липня в обласній службі зайнятості було понад 4,5 тисячі заяв на працевлаштування. Це майже на тисячу більше, ніж було у липні минулоріч. А вакансій за останні пів року тут зареєстрували понад 26 тисяч.

За видами діяльності, більшість вакансій стосуються підприємств переробної промисловості (1068), сфери торгівлі (651), державного управління, оборони, обов’язкового соціального страхування (426) та транспорту (418).

Чому є вакансії, а охочих працювати немає

Директорка з розвитку компанії “PM Business Solution”, бізнес-тренерка Ірина Когут у коментарі Lviv.Media розповіла, що попри високий рівень безробіття, зараз є достатньо вакансій, а відгуків на них дуже мало.

Ірина виділяє кілька причин, чому так відбувається. Перша - стандартизовані вакансії.

“Роботодавці продовжують формувати вакансії як звикли. Якщо зайти на сайти з пошуку роботи на кшталт work.ua чи робота.ua, то більшість вакансій включають назву посаду та вимоги. Це схоже на старі посадові інструкції, а рекрутинг на сьогодні вимагає іншого підходу. Він має бути схожий на піар чи маркетинг. Людина, яка займається пошуком співробітників у компанії, повинна продати робоче місце”, - пояснює Ірина.

Вона додає, що роботодавці також рідко пишуть, яка заробітна плата, а це відлякує потенційних працівників.

“Переважно ми зустрічаємо фрази: “заробітна плата - приватно”, “у приватній розмові”, “на співбесіді”. Людина не хоче витрачати час, якщо не розуміє, з якої позиції роботодавець хоче з нею спілкуватися”, - наголошує Ірина.

Друга причина, чому багато вакансій залишаються без відгуку, - велика кількість вимог і жодної інформації про пропозицію.

“Роботодавці розписують професійні вимоги, hard skills та soft skills, а потім зазначають лише одним реченням, що пропонують людині. Молоде покоління, яке зараз є основною робочою силою, звикло до іншого. Вони хочуть розвиватися, вони амбітні, їх треба зацікавити”, - розповідає Ірина Когут.

Вона пояснює, що людина у першу чергу хоче знати сферу діяльності компанії, посаду, що це за організації, які її місія та цінності, чи ці цінності збігаються з її, що ця компанія пропонує: місце роботи, заробітна плата, нематеріальна мотивація.

“Коли ти відкрито розказуєш про те, що ти пропонуєш, у людини з'являється інтерес, вона залишає контакти. Далі вже можна спілкуватися і з'ясовувати, чи можете ви далі працювати. Головне - відштовхуватися від людей. Зараз ринок орієнтується не на роботодавців. Компаній потребують людей більше, ніж люди - їх”, - каже Ірина.

Також з пошуком працівників зараз є проблема у малого та середнього бізнесу.

“Молодь амбітна, хоче росту. Вона не йде до такого бізнесу часто, бо розуміє, що ріст може бути дуже довгим, або його не буде взагалі”, - стверджує Ірина.

Чек-ліст для роботодавця

  • Забудьте про стандартизовані, сухі оголошення. Робота має виглядати привабливо для молоді, яка активно шукає роботу, вакансія має бути креативною.
  • Чітко формулюйте, що ви можете запропонувати. Будьте чесними, відкритими, розповідайте, про свої цінності, поясніть, чому людині бути цікаво і вигідно з вами працювати.
  • Вчиться у піарників та маркетологів або працюйте з ними у парі. Це потрібно для того, щоб запаковувати вакансію привабливо.
  • Використовуйте соціальні мережі. Вони краще працюють на пошук людей. Там можна швидше та простіше комунікувати.
  • Беріть молодих, проактивних, вмотивованих людей на роботу. Нехай вони будуть менш компетентні з професійної точки зору, але їх завжди можна довчити під себе.
  • Організовуйте процес адаптації та навчання для нових співробітників. Людина має розуміти, що її тут чекають.

“Часто буває так, що нова людина після перших кількох днів не виходить на роботу без пояснення причин. Якщо з часом з нею обговорити ситуацію, чуємо, що людина зрозуміла, що у компанії їх ніхто не чекав. Банальні речі, як організоване робоче місце, асистент, який допомагає в адаптації, - можуть врятувати ситуацію”, - пояснює Ірина Когут.

Як діяти, якщо шукаєш роботу

Перш за все, Ірина Когут радить визначитися зі сферою, яка вам точно подобається.

“У Львові IT поза конкуренцією. Там є і попит, і пропозиція, але вхід в цю сферу доволі складний. Складні інженерні, конструкторські галузі, де треба багато знати й вміти, теж мають проблема з кадрами. Найпопулярніші вакансії - це менеджер з продажу. На це завжди є попит. Для того, хто хоче багато і швидко заробити, стрімко рости - це хороший варіант”, - розповідає Ірина.

Далі при пошуку роботи варто звертати увагу, чи ваші цінності й цінності компанії збігають. Також треба дивитися на відгуки про роботодавця та на бренд компанії: на скільки вона активна, як про себе розповідає, що про себе пише.

Крім цього, важливою складовою є внутрішня корпоративна культура. Варто звертати увагу на те, чи готове робоче місце для людини, яку шукають, як організований процес адаптації.

“Це можливість побачити на скільки підприємство чекає нову людину і готове її прийняти. Вам має бути комфортно”, - пояснює Ірина.

Щодо підготовки резюме та співбесіди, рецепт Ірини Когут простий - бути відкритим і чесним.

“Професійний HR і так зрозуміє, що було недоговорено, бо на співбесідах зазвичай стандартні запитання. Чим ви відкритіші, тим легше і роботодавцю і вам знайти спільну мову та зрозуміти, чи далі вам по дорозі”, - зазначає Ірина.

Вона також додає, що багато компаній дійсно хочуть мати людини з досвідом, але цього не потрібно боятися.

“Важливо бути соціально активним. Є багато волонтерських, громадських, соціальних проєктів - це все досвід. Його треба вписувати у своє резюме, показувати результати. Нехай це не професійні кроки, але це теж ваші досягнення. Не соромтеся ділитися своїм досвідом. Коли людина, крім базової освіти, зробила якісь кроки, щоб покращити свої знання, - це говорить про те, що вона готова вчитися і розвиватися. Такий співробітник буде цінним для компанії”, - наголошує Ірина Когут.

Нагадаємо, Lviv.Media розповідало, яка ситуація із безробіттям та вакансіями на Львівщині.

Суспільство

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності