• Головна
  • Суспільство
  • Покарання повістками та вручення їх на вулиці: юрист пояснив, хто та як може їх роздавати

Покарання повістками та вручення їх на вулиці: юрист пояснив, хто та як може їх роздавати

Покарання повістками та вручення їх на вулиці: юрист пояснив, хто та як може їх роздавати

Розповідаємо, що потрібно знати про вручення повісток

Загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого і продовжена принаймні до 23 серпня. Відтак, на Львівщині останнім часом повістки роздають прямо на вулиці.

Наскільки це законно та що чекає на тих, хто відмовляється від повісток, розповів у коментарі Lviv.Media юрист та засновник правничої компанії April Consult Юрій Танасійчук.

Де можуть вручати повістки

"У 2021 році відбулись певні зміни щодо повідомлення особи, яку можуть мобілізувати до ЗСУ та інших підрозділів, які захищають Україну від агресора. Те, що не змінювалося 20 років, нарешті змінили, і це потрібно було зробити ще давно", — каже Юрій Танасійчук.

Йдеться саме про ті зміни, коли повістки вручали лише у військкоматах. Ця процедура, за словами правника, відсікала багато призовників. Крім того, вручення повістки можна було оскаржити в суді, адже ідеально процедуру вручення документа виконати було досить складно. Саме тому, згідно з новими змінами, повістки можуть вручити будь-де: на зупинці, в магазині чи навіть біля церкви.

"Місце, де можуть вручати повістки, спрощене. Законодавством не визначено чітких локацій вручення повісток під час воєнного стану. Документ може бути виданий і за межами ТЦК та СП", — пояснює правник.

Після спрощення процедури вручення повісток встановили, що особи, які підлягають мобілізації, самі повинні звертатися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати) за місцем проживання. Призовник має повідомити про себе потрібну для ТЦК та СП інформацію — сімейний стан, здобуті спеціальності (військова/цивільна), право на носіння та користування зброєю і т. д.

Якщо ж особа не повідомила ТЦК та СП ці дані, вона може повідомити їх тоді, коли отримуватиме повістку.

"Так роблять у багатьох випадках, але не у всіх. Щодо окремих осіб рішення приймає ТЦК та СП. У цьому немає порушення особистого права людини та громадянина України", — зазначив юрист.

Хто та як може вручати повістки

Зміни відбулися й у правилах, згідно з якими повістки вручати можуть не тільки працівники ТЦК та СП, а й навіть правоохоронці за рішенням керівника територіального центру комплектування.

Всі суперечки в соцмережах, які виникають з приводу цієї теми, каже юрист, пов'язані з неадекватною поведінкою окремих представників, які вручають повістки. Часом вони проявляють агресію, зловживають своїми повноваженнями та просто не вміють комунікувати з призовниками, чим викликають негативні емоції. Та це не заперечує факту спрощення процедури вручення повісток.

Вручати повістки замість покарання — за чи проти

"Дуже неприємно, що повістки використовують як інструмент покарань, наприклад, порушення комендантської години чи перебування в стані алкогольного сп'яніння. Треба розуміти, що захист України — не покарання, а вищий ідейний обов'язок свідомої людини", — стверджує юрист.

Попри особисту думку юриста, таку практику часто використовують, і, за законом, це робити не заборонено (а отже можна).

Чи буде кримінальна відповідальність, якщо не взяти повістку

У разі, якщо людині вручили повістку, а вона від призову на військову службу під час мобілізації ухиляється, наступає кримінальна відповідальність — позбавлення волі на строк від 3-ох до 5-ти років.

Однак, за словами Юрія, не варто цю відповідальність гіперболізувати.

"Не встигнути до ТЦК та СП можна через причини, які можуть залежати не від людини. Може трапитись ДТП, людина може захворіти тощо. Важливо розуміти, стаття кримінального кодексу буде застосована до тих, хто системно та свідомо порушує вимоги щодо явки до ТЦК та СП і надання щодо себе інформації", — доповнив засновник правничої компанії

Та все ж юрист не виключає порушення прав громадян окремими працівниками ТЦК та СП. Однак якщо ви спізнюєтесь до центру комплектування, радить фахівець, варто повідомити його про це, щоб уникнути неприємностей.

Читайте також:

Суспільство

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності