• Головна
  • Суспільство
  • Зеленський вручив українським військовим перші відзнаки "Хрест бойових заслуг"

Зеленський вручив українським військовим перші відзнаки "Хрест бойових заслуг"

Зеленський вручив українським військовим перші відзнаки "Хрест бойових заслуг"

Володимир Зеленський вручив перші бойові відзнаки незалежної України – "Хрест бойових заслуг". Про це повідомили у Офісі президента.

"Цілком справедливо, що така нагорода встановлена саме зараз у нашій державі. Українці завжди цінували та відзначали бойові заслуги. Ми маємо велику героїчну спадщину, а отже, і традиції бойових нагород", – наголосив Зеленський.

Першим кавалером Хреста бойових заслуг став Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний. Він з початку повномасштабної війни в Україні який із початку збройної агресії Росії “успішно організував оборону держави й особисто очолив героїчне протистояння ЗСУ цьому вторгненню”.

Відзнаку також отримали:

  • заступник Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-лейтенант Євген Мойсюк,
  • командир 14-ї окремої механізованої бригади полковник Олександр Охріменко,
  • заступник командира механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади капітан Владислав Калієвський,
  • бойовий медик 72-ї окремої механізованої бригади сержант Дарія Мазуренко.

Також президент вручив ордени "Золота Зірка" військовослужбовцям Збройних Сил України, яким присвоєно звання Героя України, та членам родин захисників, удостоєних цього звання посмертно.

Найвищі нагороди отримали шість Героїв України:

Майстер-сержант Сухопутних військ Павло Білоус та старший сержант Олександр Ключка. Вони відзначились наприкінці березня в Київській області під час бою з колоною бронетанкової техніки противника. Завдяки їхнім діям були знищені танки, бойові машини піхоти та десанту ворога.Молодший лейтенант Ігор Дикун. 23 березня, під час бою в районі міста Ірпеня, він, виконуючи обов’язки заступника командира зведеної роти, зазнав вогнепального поранення. Попри це продовжував бій, особисто знищив десять піхотинців, одну БМД та одну БМП противникаПолковник Сухопутних військ Роман Мамавко після поранення командира прийняв керівництво бригадою та протягом двох місяців повномасштабної агресії росії дуже добре керує її підрозділами.Полковник Сухопутних військ Павло Федосенко. Як командир 92 окремої механізованої бригади з початком російської агресії організував та успішно веде оборону Харкова.Підполковник Олександр Яковенко був нагороджений за те, що підрозділи окремого штурмового батальйону під його командуванням від початку вторгнення під час бойових дій у Донецькій області успішно знищували особовий склад, бронетехніку та автомобілі противника, завдали втрат ворожим підрозділам.

"Орден "Золота Зірка" з рук Президента одержали рідні заступника командира мотопіхотного батальйону 72-ї окремої механізованої бригади капітана Андрія Норова. На початку війни він спланував та організував оборону Київської ГЕС. У березні завдяки його вмілим діям було завдано суттєвих уражень підрозділам противника на Київщині та зупинено його просування", - розповідають у ОП.

Окрім того, Зеленський підписав указ, яким засновано спеціальну відзнаку "За мужність та відвагу", її отримали частини Сухопутних військ Збройних Сил України:

  • 24-та окрема механізована бригада імені короля Данила;
  • 28-ма окрема механізована бригада імені Лицарів Зимового Походу;
  • 30-та окрема механізована бригада імені князя Костянтина Острозького;
  • 72-га окрема механізована бригада імені Чорних Запорожців;
  • 92-га окрема механізована бригада імені кошового отамана Івана Сірка;
  • 93-тя окрема механізована бригада "Холодний Яр";
  • 128-ма окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада.

Нагадаємо, нещодавно Володимир Зеленський нагородив спікерку Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки Ненсі Пелосі орденом княгині Ольги ІІІ ступеня

Суспільство

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності