Отруєння, інфекції, кліщі, екзотичні хвороби: чого варто берегтися влітку 

Отруєння, інфекції, кліщі, екзотичні хвороби: чого варто берегтися влітку

Самолікуванням займатися не варто, але основні симптоми слід вміти розпізнавати.

Літо — пора не лише гарячих відпусток, а й частих звернень у лікарню. Розповідаємо про найпоширеніші «літні» хвороби та як їх уникнути.Харчові отруєння та гострі кишкові інфекціїЦе основна недуга літньої пори —  найчастіше пацієнти потрапляють з нею до лікарні після гучних святкувань через заражені продукти або воду. Ці інфекції вражають передусім шлунково-кишковий тракт. Після зараження відбувається інтоксикація організму. Перші симптоми виникають від 2 годин до 3 діб. Серед них: біль у животі, рвота, головний біль, діарея, слабкість і втома. Щоб не захворіти, потрібно споживати лише свіжу їжу та чисту воду, що не викликає підозр, а перед вживанням ретельно мити руки з милом. Також лікарі не рекомендують купатись у відкритих прісних водоймах, особливо у сільській місцевості. Найбільше харчових отруєнь за 5 місяців 2021 року зареєстровано у дитячих дошкільних закладах (63%) та школах (13%), решта спалахів сталися у побуті, а також могли бути пов’язані зі закладами громадського харчування. Про це розповіла Катерина Матюшкіна, начальниця відділу статистики та аналізу Центру громадського здоров’я.

Укуси кліщів

Хвороба Лайма — одна з кліщових інфекцій, яка найчастіше трапляється в Україні. На території, де можуть бути кліщі, необхідно вдягати світлий одяг, який закриває тіло повністю. Щодві години бажано перевіряти одяг та тіло. Після прогулянки потрібно прийняти душ, а одяг ретельно випрати. Якщо кліщ усе-таки присмоктався, виявити його відносно нескладно ー на місці укусу з’явиться сильне почервоніння шкіри з просвітленням у центрі, яке поступово збільшуватиметься. Тоді необхідно якнайшвидше звернутися до лікаря-інфекціоніста, який призначить антибіотикотерапію.  Екзотичні хворобиСеред найпоширеніших хвороб, які завозять зі собою українці, —  малярія, лейшманіоз, гарячки (Чікунгунья, денге, Західного Нілу), холера. Усі вони передаються через укуси комах. Дієвим буде застосовувати репеленти (хімічні речовини, що відлякують комах, продаються у аерозолях), захищати вікна у приміщеннях сіткою, а також не виходити на вулицю у час найбільшої активності комах —  вранці та у сутінках. Екзотичні хвороби поширені у країнах Африки, Південної Америки, Азії та Океанії. У МОЗ радять перед подорожами у ці регіони звернутися до сімейного лікаря, він призначить курс хіміопрофілактики. Його необхідно приймати до виїзду, увесь час перебування у чужій країні та після повернення. Додамо, щеплення проти екзотичних хвороб необхідно робити заздалегідь, адже імунітет формується у людини не відразу, а впродовж певного періоду.

Нагадаємо, у ресторані на Львівщині у неділю отруїлись люди. Зараз 11 людей лікують в обласній інфекційній лікарні. Експерти визначають, яким саме продуктом отруїлись гості.

 

Суспільство

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності