• Головна
  • Суспільство
  • Львівські рятувальники показали, як допомогти людині, яка провалилася під лід

Львівські рятувальники показали, як допомогти людині, яка провалилася під лід

Львівські рятувальники показали, як допомогти людині, яка провалилася під лід

Вибратися з ополонки самостійно теж можна, якщо дотримуватися певних правил

Зима - не сезон відпочинку на водоймах. Проте, як свідчить статистика, у холодну пору року люди також часто тонуть, провалюючись кріз кригу.

Сьогодні на озері Наварія біля Львова рятувальники області показали як рятувати людину, яка тоне.

Досвідчені рятувальники користуються декількома способами: мотузками з буйками, рятувальним кругом, і, так званою "соломинкою", тобто пожежним рукавом, який накачують повітрям та кидають потерпілому з берега. Тут на озері зібрали чимало обладнання, яким декілька разів рятували досвідченого водолаза 3-го класу аварійно-рятувальної водолазної групи Віталія Яремчука.

Найбільш оригінальним способом порятунку виявився невеликий снігоболотоход. Їх на Львівщині лише 3. Проїхати він може скрізь — не тільки через сніг і болото, але й у горах. Якщо людина тоне на середині озера — найкраще під'їхати до неї на снігоболотоході.

Хоч машина невелика, але вміщає 6 людей і навіть має дві пари носилок для потерпілих. Також вона оснащена бензопилою, щоб пиляти лід, домедичною сумкою та навіть лопатами. Якщо ж снігоболотохід почне провалюватися під лід, він все одно випливе, бо має не тільки колеса, а й спеціальні лопаті.

Як врятуватися, якщо поруч немає нікого

"Якщо людина провалилася у кригу, треба знайти твердий кінець провалу, зачепитися за нього. Ногами потрібно відштовхуватися від протилежного краю. Плечима потрібно вилізти на поверхню, перевернутися та проповзти до твердої криги", — каже Іван Лещишин, начальник аварійно-рятувальної водолазної групи.

Головним правилом поведінки на кризі — не ступати на лід, який не здається міцним. Міцна крига темно-синя/темно-зелена або кришталева без снігу. Не можна ступати у місцях, де росте очерет, бо часто там можуть бути провали.

Серед тих, хто найчастіше випробовує кригу на міцність, - рибалки. Проте далеко не всі знають правила базпеки, тож рятувальникам постійно доводиться їх нагадувати.

Фахівці кажуть, що кожен рибалка має мати при собі хоча б 10 метрів линви, щоб можна було врятуватися. Якщо немає рятівного жилета, який теж потрібен, варто взяти хоча б декілька порожніх пляшок та обв'язати себе ними. Тоді є ймовірність, що людина не піде під кригу, а втримається на поверхні.

Додамо, нещодавно прикарпатські рятувальники створили додаток з GPS-моніторингом для безпеки туристів. Він дозволяє верифікованим користувачам у складні ситуації в гірській місцевості одним натиском відправляти до гірської пошуково-рятувальної служби повідомлення про проблему.

Суспільство

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності