Е-квиток: що зміниться для львів`ян вже у січні

Е-квиток: що зміниться для львів`ян вже у січні

Повний запуск е-квитка планують після першого кварталу 2022 року

Старт вже через два тижні

13 січня у Львові стартує запуск е-квитка для проїзду у громадському транспорті. Першими скористатися ним зможуть лише пільговики. У департаменті міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради кажуть, що так роблять, аби уникнути технічних збоїв системи. Тож усі інші пасажири поки що оплачуватимуть проїзд так, як і раніше.

"У першому кварталі 2022 року будемо запускати "тестові" групи пасажирів (не пільговиків), щоб подивитися чи система працює справно. Я думаю, що за результатами кварталу ми фіналізуємо цей процес та перейдемо на безготівкову оплату", — каже директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олег Забарило.

Валідатори вже розмістили у всьому транспорті міста, залишилось навчити водіїв ними користуватися.

Що робити пільговикам

Для того, аби після 13 січня їздити у Львові за пільговими тарифами, потрібно мати спеціальну карту. Мешканці Львова можуть отримати її безкоштовно. Люди з області також можуть користуватися своїми пільгами, але для них оформлення е-квитка коштуватиме 60 гривень.

До пункту прийому у Львові на вулиці Горбачевського слід подати такі документи:

  • заява на отримання транспортної картки та згода на обробку персональних даних;
  • паспорт громадянина України або ID-картку;
  • документ, що підтверджує статус пільговика (посвідчення пільговика);
  • Індивідуальний податковий номер;
  • кольорове фото 3х4 (зроблене не пізніше, ніж за 6 місяців до моменту подачі;
  • документ, що підтверджує факт проживання у Львівській МТГ/договір оренди житла/ договір купівлі- продажу житла.

Термін дії картки — 5 років. Якщо ж пільговик не має львівської "прописки", але працює або живе у Львові, то він може отримати довідку на підставі довідки з місця роботи або від ОСББ чи управительської компанії.

Без карти "Леокарт" після 13 січня жоден пільговик не зможе безкоштовно користуватися громадським транспортом. Щоправда, на початку проїзд можна буде оплатити готівкою, та згодом таку можливість скасують.

Місту бракує грошей на е-квиток

Міський транспорт у Львові є дотаційним. Для того, щоб розрахуватися з перевізниками, профільному департаменту бракує грошей. Їх не вистачить навіть, зібравши певну суму коштів з пасажирів у вигляді абонементів та разові поїздки.

"Кошти, які нам потрібні з міського бюджету, власне і є та різниця, між тими грошима, які ми плануємо заплатити перевізникам та коштами, які ми плануємо отримати від пасажира. Це критично необхідні гроші, аби система працювала добре", — підсумував посадовець.

Додамо, що у міському бюджеті на 2022 рік на впровадження електронного квитка передбачили лише 1 мільйон гривень із запланованих 400 мільйонів. Причина такого рішення – відсутність розрахунків у програмі е-квитка.

Кажуть, що потім кошти можна буде додати. Це стосується і компенсації за пільгове перевезення, на яке скоротили суму на компенсацію з 309 мільйонів до 26,6 мільйона гривень  Ці кошти передбачили лише на місяць. Різницю між цими сумами заклали у бюджетну стрічку інших програм і заходів.

Суспільство

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності