Небезпечні речовини на дорогах: що робити, коли сталася аварія

Небезпечні речовини на дорогах: що робити, коли сталася аварія

Та чим регулюються безпечні перевезення.

Нещодавно на Львівщині перекинувся бензовоз. Через це розгерметизувалася цистерни і на дорогу витекла  каустична сода — масляниста рідина, яка виділяє небезпечні випари.

Водій отримав хімічний опік лівої ноги.

Каустична сода — це пожежо- та вибухобезпечна речовина. Її розчини спричиняють опіки при контакті з шкірою та слизовими оболонками. Попадання каустичної соди в очі може призвести до їх важких захворювань і навіть до втрати зору.

Вона застосовується у різних галузях виробництва, зокрема у целюлозно-паперовій промисловості, виготовлені біодизельного палива, хімічних галузях промисловості та навіть у приготуванні їжі.

Lviv.Media з'ясувало, які ще небезпечні речовини перевозять дорогами України, зокрема і Львівщини, та пояснило, чим вони можуть бути небезпечними.

Вибухові речовини

Вибухові речовини бувають твердими та рідкими. Вони можуть нашкодити навколишньому середовищу, якщо відбудеться відповідна хімічна реакція з виділенням газів при певній температурі, тиску і швидкості.

Наприклад, тротил, нітрогліцерин (використовується в медицині), амонал (вибухівка для шахт), гранітоль (замінник шкіри), та різні види та елементи вогнепальної зброї.

Гази

До цього класу належать чисті гази чи суміші, а також вироби, що містять такі речовини.

Газом є речовина, яка при температурі 50 ° С має тиск пари більше 300 кПа (3 бар) і є повністю газоподібним при температурі 20 ° С і нормальному тиску (101,3 кПа).

Небезпека газів:

  • задушливі гази - розчиняють або заміщають в атмосфері кисень;
  • легкозаймисті - при температурі 20 ° С і нормальному тиску є займистими в суміші з повітрям;
  • токсичні - надають сильний токсичний вплив на людей, чим становлять небезпеку для їхнього здоров'я;
  • корозійні - створюють руйнівний вплив на шкіру, очі або слизові оболонки.

Наприклад, газові запальнички, стислі і зріджені гази в балонах,  водень, пропан, бутан, лаки і дезодоранти в аерозольній упаковці, вуглекислий газ, азот, кисень, хлор, іприт.

Легкозаймисті речовини

Речовини цього класу є рідинами, які не є повністю газоподібними при температурі 20 ° С і нормальному тиску. Температура спалаху повинна бути не вищою за 60 ° С.До таких відносять: бензин, гас, розчинники, ацетон, лаки, фарби олійні та поліграфічні, ґрунтовки,  чорнило для принтерів, клеї на основі органічних розчинників, лосьйони косметичні, одеколони, духи, туалетна вода, лаки для нігтів, масло ялицеве.

Радіоактивні матеріали

Радіоактивний матеріал означає будь-який матеріал, що містить перевищену концентрацію активних радіонуклідів.

Вони небезпечні альфа-, бета- або гамма-випромінюваннями.

Серед таких:  ізотопи для цілей діагностики і лікування, головки дефектоскопів (прилади для виявлення дефектів матеріалів), таріровочні джерела прилади гамма каротажу (для геофізичних досліджень у свердловинах).

Безпечні перевезення

Умови дорожнього перевезення та зберігання небезпечних речовин затверджені в Європейській Угоді про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів, в яку кожні 2 роки вносяться зміни та нові вимоги.

У кожного транспортувальника певної речовини є свої інструкції безпечного транспортування. Про це конкретно можна дізнатись з Паспорту безпеки хімічної продукції.  Цей документ є обов'язковою складовою частиною технічної документації на хімічну продукцію. Він призначений для забезпечення споживача достовірною інформацією з безпеки промислового застосування, зберігання, транспортування та утилізації хімічної продукції.

Також у Паспорті безпеки хімічної продукції вказується, як забезпечити необхідні умови  для життя і здоров'я людей, майна та навколишнього середовища.

Однак є і низка універсальних правил, затверджених у наказі МВС "Про затвердження Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів".

  • Зокрема, те, що небезпечні речовини мають перевозитися у закритих цистернах чи аналогічних ємностях, дозволених Європейською угодою. Також речовини при контакті з корпусу цистерни, прокладок чи обладнання не повинні вступати з ними в небезпечну хімічну реакцію.
  • Якщо корпуси цистерн не поділені перегородками на відсіки максимальною місткістю 7500 л, вони мають наповнюватись або понад 80% або менше ніж 20% їх ємності.
  • Температура зовнішньої поверхні цистерни не повинна перевищувати 70 ° С.
  • Транспортні засоби, які перевозять небезпечні речовини, повинні бути обладнаними усіма засобами пожежної безпеки. Також вони можуть перевозити не більше одного причепа або напівпричепа.
  • Також вантажівки з небезпечними речовинами повинні бути марковані спеціальними наліпками, що конкретизують вантаж.

Що робити у таких випадках

Якщо ви натрапили на аварію з витоком небезпечних речовин, подбайте про життя та здоров'я своє та інших людей. Загалом, ваші дії залежать від виду хімічної речовини, її розлитої кількості. Краще дистанціюватися від місця витоку та викликати відповідні служби. Якщо це ДТП, то зателефонувати в поліцію і у Державну службу надзвичайних ситуацій.

Суспільство

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності