Що робити, якщо акаунт у Telegram зламали?

Telegram зламали

Телеграм вважається один із найпопулярніших месенджерів для спілкування серед українців. З Telegram ми дізнаємося про новини, різні події, спілкуємося із друзями та близькими, відправляємо фотографії та робимо відеозв'язок. Але може статися така ситуація, коли ваш акаунт вже не ваш, і що із цим робити, куди звертатися та як цьому запобігти? Про це ми розповімо детальніше:

Ознаки зламу: як зрозуміти, що ваш Телеграм зламали?

Бувають різні види шахрайства та злому акаунту Telegram : найпоширеніший це, коли ви не можете увійти у свій акаунт, а ваші друзі отримують повідомлення від вашого імені, що вам терміново потрібна фінансова допомога. Перші ознаки зламу:

  • Неможливість увійти в акаунт;
  • Сторонні повідомлення від вашого імені;
  • Підозрілі сповіщення про вхід з невідомих пристроїв;
  • Несподівані зміни у налаштуваннях приватності.

Але як саме відбувається злам? Часто це результат соціальної інженерії. Зловмисники можуть використовувати різні методи, щоб отримати доступ до вашого акаунту. Наприклад:

  • Фішингові повідомлення з проханням ввести код підтвердження;
  • Підроблені сайти, що імітують інтерфейс Telegram ;
  • Маніпуляції з метою змусити вас встановити шкідливе програмне забезпечення;

Що робити, якщо зламали Телеграм?

Отже, ви виявили, що ваш акаунт зламали. Головне, без паніки! Ось покрокова інструкція:

  1. Запустіть додаток Telegram на комп'ютері, ноутбуці, телефоні чи планшеті та перейдіть до розділу "Налаштування", цей розділ знаходиться у верхньому лівому кутку та зображений як три горизонтальні лінії.
  2. Знайдіть опцію "Пристрої". Тут ви зможете переглянути список усіх гаджетів, на яких наразі активовано ваш обліковий запис Telegram .
  3. За наявності підозрілих активних сесій, оберіть функцію "Завершити всі інші сеанси".
  4. Негайно увімкніть двоетапну верифікацію. Для цього відкрийте знову "Налаштування", перейдіть у вкладку "Приватність і безпека ", оберіть "Двоетапна перевірка" та встановіть секретний пароль.
  5. Повідомте всі свої контакти про можливий злам.
  6. Повідомте у Telegram підтримку, що ваш акаунт зламано. Перейдіть у "Налаштування" і внизу оберіть "Поставити запитання" - "Запитати".

Якщо ви втратили доступ до вашого пристрою і не можете змінити налаштування, є альтернативний варіант: заблокуйте вашу SIM-карту та відновіть свій номер телефону на новій SIM-картці.

Але чи достатньо цього? Розгляньмо додаткові заходи безпеки.

Превентивні заходи безпеки

Як каже народна мудрість, краще запобігти, ніж потім шкодувати. Тож:

  • Встановіть складний пароль (комбінація букв, цифр, символів);
  • Активуйте двофакторну автентифікацію;
  • Регулярно перевіряйте активні сесії;
  • Не переходьте за підозрілими посиланнями;
  • Обмежте доступ до особистої інформації у налаштуваннях приватності;

Зламали Телеграм як відновити

Якщо попередні кроки не допомогли, тоді треба робити:

  • Спробуйте відновити доступ через ваш номер телефону. Якщо хтось створив паралельну сесію вашого акаунта, основний мобільний номер, який ви використовували при реєстрації, залишиться прив'язаним. Це означає, що ви зможете отримувати коди для відновлення доступу на цей номер, що дає шанс ними скористатися. Тому важливо вказувати в Telegram актуальний номер, до якого у вас є доступ.
  • Після успішного входу в акаунт, негайно завершіть усі активні сесії. Це можна зробити в налаштуваннях Telegram , у розділі "Пристрої". Там ви побачите список усіх пристроїв, з яких здійснювався вхід у месенджер. Для повного відновлення контролю над акаунтом необхідно завершити всі ці сесії.
  • Вийдіть зі свого акаунта та авторизуйтеся знову. Перед цим переконайтеся, що пам'ятаєте пароль двофакторної автентифікації. Повторна авторизація допоможе відключити "викрадену сесію" і відновити ваш особистий доступ до акаунта.
  • Змініть пароль двофакторної автентифікації. У випадках, коли SIM-карту клонують або перехоплюють, код відновлення може не надійти на ваш номер. У такій ситуації продовжуйте спроби входу в акаунт, і як тільки це вдасться, видаліть активні сесії та обов'язково змініть пароль двофакторної автентифікації.
  • Видаліть акаунт, якщо інші методи не спрацювали. Часто повне відновлення доступу до акаунта може бути складним. Якщо всі спроби виявилися невдалими, можливо, доведеться видалити акаунт і, за необхідності, створити новий.

Видалення акаунту - це крайній захід. Ви втратите всі чати та контакти. Тому важливо регулярно робити резервні копії важливих даних.

Фейкові акаунти

Окрім прямого зламу, існує ще одна небезпека - створення фейкових акаунтів. Хтось створює профіль з вашим ім'ям та фото та починає писати від вашого імені. Як із цим боротися?

  • Регулярно перевіряйте, чи немає ваших "двійників" у Telegram ;
  • Повідомляйте про фейкові акаунти адміністрації (Перейдіть у "Налаштування" у самому низу оберіть "Поставити запитання" - "Запитати").
  • Проінформуйте усі свої контакти про фейковий акаунт.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності