Вступна кампанія – 2023: що треба знати про національний мультипредметний тест

Вступна кампанія – 2023: що треба знати про національний мультипредметний тест

Інформуємо про те, як зареєструватися на НМТ та що робити переселенцям

Цьогоріч школярі, які збираються вступити до вишів складатимуть не ЗНО, а національний мультипредметний тест.

LVIV.MEDIA вирішило розповісти, що це за тест, як на нього зареєструватися та коли він відбудеться.

Що таке національний мультипредметний тест

Національний мультипредметний тест (НМТ) складатимуть випусники 11-класу для вступу на бакалаврат. Також його проходитимуть медики, для вступу на магістратуру. Тест складається з трьох блоків, два з яких є обов’язковими, а третій — на вибір, його проходять у онлайн режимі. Вступники проходять ці три блоки в один день, для цього їм виділили 180 хвилин. Попри те, що на кожен блок випускникам відвели 60 хвилин, але якщо ж ви впорались з одним блоком швидше, відповідно — у вас ще лишається час на те, аби допрацювати інші два.

Обов’язковими предметами на іспит є українська мова й математика, а на вибір — історія України, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, хімія та фізика.

Дати проведення тесту

НМТ відбуватиметься в спеціально обладнаних комп'ютерних аудиторіях закладів освіти – тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), створених у населених пунктах України та в деяких країнах за кордоном. Проведуть тест у дві сесії: основну та додаткову.

Основна сесія відбудеться у червні, додаткова — у червні-липні.

У додатковій сесії тестування зможуть взяти участь ті вступники, які з поважних причин не пройшли тестування під час основної сесії.

Як зареєструватися на НМТ

Наразі зареєструватися на НМТ не вийде, однак орієнтовно у квітні на сайті Українського центру оцінювання якості освіти така змога у абітурієнтів з’явиться.

Для цього треба буде:

  • створити персональний кабінет на вебсайті УЦОЯО;
  • унести в персональному кабінеті особисті дані та інформацію щодо участі в НМТ;
  • завантажити в персональному кабінеті в електронній формі (сканкопій та/або фотокопій) реєстраційних документів;
  • сформувати Сертифікат національного мультипредметного тесту 2023 року.

Не пізніше травня 2023 року вступники вже зможуть у тестовому режимі спробувати пройти національний мультипредметний тест.

Як оцінюватимуть результати тесту

Кількість тестових балів, отриманих учасниками під час виконання завдань кожного з блоків НМТ, буде переведена в результати тестування за шкалою 100-200.

Аби пройти тест, потрібно набрати не менше 10% від загальної кількості тестових балів. Для усіх спеціальностей встановлять коефіцієти до результатів кожного блоку НМТ. Інформація про значення цих коефіцієнтів міститиметься в Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році (документ затверджується МОН).

Що робити, якщо абітурієнт перебуває на тимчасово окупованих територіях

Для внутрішньо переміщених осіб, які переселилися з тимчасово окупованих територій після 1 січня 2022 р. передбачені певні особливості прийому на навчання для здобуття вищої освіти.

Так, абітурієнти-переселенці або ті, хто живе на окупованих територіях можуть проходити вступні випробування у формі індивідуальної усної співбесіди та в разі отримання достатньої кількості балів допускаються до участі в конкурсному відборі. Такі абітурієнти беруть участь у конкурсному відборі за результатами індивідуальної усної співбесіди або НМТ. Переселенці беруть участь у конкурсному відборі в межах квоти — двоє на місця державного або регіонального замовлення.

Нагадаємо, для учнів 4 і 9 класів скасували проходження Державної підсумкової атестації. Відповідний наказ набув чинності.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності