• Головна
  • Релігія
  • 13 червня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

13 червня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

13 червня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

Яке церковне свято 13 червня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 13 червня

13 червня християни вшановують день пам’яті мученика Єрмія

Чоловік народився у другому столітті за часів імператора, який був проти християнської віри. Єрмія ж зростав у любові до Бога та проповідування християнства. Як наслідок його схопили слуги правителя. Довгий час чоловіка хотіли переконати зректися Христа, однак той не зміг і залишився вірним Богові. 

Єрмія зазнав важких жорстоких катувань, але болю та шкоди йому не завдало. Після цього мученика захотіли отруїти, але і після цього він не помер. Згодом його повісили донизу головою і стратили мечем через три дні.

13 червня День Ангела святкують: Борис, Микола, Остап, Роман, Філіп та Христина.

Цей день в історії

В Україні відзначають 13 травня День визволення Маріуполя від російських окупантів 2014 року. У цей день ЗСУ здійснили штурм о 5 годині ранку, а через кілька годин успішно взяли штаб окупантів. Українські бійці ліквідували кількох ворогі, ще близько 20 взяли у полон. Від початку повномасштабного вторгнення у Маріуполі знову проходили важкі битви. Протягом трьох місяців українські захисники мужньо тримали оборону міста, а згодом на територію заводу “Азовсталь”. Втім окупація це тимчасово, адже Маріуполь був та залишається українським.

У світі 13 червня вшановують день пам'яті домашніх тварин. Ініціювали такий день з метою, щоб власники домашніх тварин могли згадати та про улюбленців, які вже померли.

13 червня також Міжнародний день менеджерів громадських організацій. Подія ініційована, щоб звернути увагу на важливу місію керівників громадських об'єднань. Адже саме менеджери громадських організацій відіграють значну роль у забезпечені безперебійної роботи цих об'єктів.

День швейної машини також припадає на 13 червня. У 1790 року цього ж дня в Великій Британії запатентували першу швейну машину. Такий крок допоміг розвитку текстильної промисловості. Відомо, що з перших ідей створення такого приладу належить Леонадро да Вінчі, який намалював свій ескіз ще в середині XV століття. Втім робочий екземпляр, який схожий на сучасний апарат, був сконструйований та запатентований 1755 року Карлом Візенталем.

13 червня відзначають День народження шпильки. Цього дня 1825 року американський винахідник Волтер Гант отримав патент на шпильку.

****

1589 — англійські пірати під проводом Френсіса Дрейка здійснюють морський напад на Лісабон.

1892 — у Києві запускають для пасажирів електричний трамвай.

1895 — у Французькій республіці проходять перші у світі автомобільні гонки.

1919 — біля с. Луквиця (Прислоп) на Франківщині польський командант Підвисоцький та польські вояки без слідства та суду розстріляли державного секретаря (міністра) земельних справ ЗУНР Михайла Мартинця та 10 працівників міністерства, які прямували в Чехословаччину.

1971 — газета "Нью-Йорк Таймс" починає публікацію документів Пентагону про історію втручання США у в'єтнамську війну.

1983 — на ринок у США надходить перший серійний мобільний телефон (це був "Dynatac 8000x" виробництва компанії "Motorola", який важив майже 800 г, а його довжина становила 33 см).

1983 — американський космічний зонд "Піонер-10" перетинає орбіту Нептуна і стає першим витвором людини, що покинув межі Сонячної системи.

2000 — президент Італії Карло Адзеліо Чампі помилував 42-річного турка Мехмета Алі Агджу, який у 1981 вчинив замах на Папу Римського Івана Павла II.

2014 — українські війська визволяють місто Маріуполь від проросійських терористів.

Народні прикмети

  • У цей ранок багато роси, то чекайте на ясну погоду.
  • Якщо погана погода, взимку буде холодно.
  • Зранку туманно, тоді буде багатий урожай грибів.
  • Якщо теплий день — до гарно урожаю зерна.
  • Якщо немає роси увечері, то наступного дня дощитиме.

Що не можна робити в цей день

  • Цього дня не можна виносити з оселі сміття.
  • Не рекомендують давати в борг гроші, залишитесь ні з чим.
  • У цей день не слід сваритися та з’ясовувати взаємини з близькими.

Нагадаємо, у християн східного обряду в понеділок, 12 червня, починається Петрівський піст, або Петрівка.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності