• Головна
  • Релігія
  • 10 червня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

10 червня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

10 червня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

Яке церковне свято 10 червня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 10 червня

10 червня християни вшановують день пам’яті преподобного Микити Сповідника. Жив він у другій половині VIII століття і вже в юні роки вирізнявся особливою любов'ю до Бога. В свідомому віці зрікся всього мирського та присвятив себе служінню Господа. Згодом став єпископом, а потім ще й архіпастирем. Був милосердним, благочестивим та добрим чоловіком, який завжди дбав про немічних, дітей та вдів.

Коли імператором був Лев Вірменин, Микита активно боровся із єрессю, переконував людей прийняти християнство та всіляко підтримував вірян. За це його схопили і піддали страшним тортурам, а пізніше відправлили у заслання.

10 червня День Ангела святкують: Гнат, Денис, Дмитро, Захар, Макар, Микола, Микита, Павло.

Цей день в історії

10 червня у світі відзначають Всесвітній день публічного в'язання. Щорічна подія, яка проводиться в другу суботу червня. Вона допомагає об'єднати людей, які полюбляють в'язати, в усьому світі. Цього дня всі в'язальниці будь-якого рівня можуть вийти в громадські місця і поділитися з іншими своєю пристрастю до цього ремесла.

Також 10 червня Всесвітній день ляльки. Припадає щороку на другу суботу червня. Лялька є улюбленою іграшкою дітей різних вікових категорій. Ініціаторкою створення такого цікавого свята стала Мілдред Сілі — американська бізнесвумен, авторка численних робіт на тему колекціонування та виготовлення ляльок, колекціонерка. Всесвітній день ляльки має навіть свій логотип, який створила художниця і дизайнерка ляльок Бутсі Кейловіт Тайнер. Це маленька дівчинка з німецькою лялькою біск у руках.

10 червня святкують Всесвітній день морозива. Саме цього дня 1786 року у США розпочалися масові продажі цього літнього десерту. Проте, ще задовго до цієї події світова кулінарія вже могла похвалитися вишуканими рецептами морозива. Ініціаторами створення свята стали представники американської компанії Ben & Jerry’s. Вони є фабрикою морозива, замороженого йогурту, шербету, яка відкрилася далекого 1978 року.

Також 10 червня Всесвітній день стилю модерн. Свято було створене 2013 року, а ініціатором цього виступив угорський журнал Szecessziós Magazin у співпраці з Музеєм прикладного мистецтва (Будапешт). Дату обрали невипадково. Саме цього дня пішли з життя знамениті архітектори-модерністи: Еден Лехнер (спроєктував той самий Музей у Будапешті) та Антоніо Гауді.

А ще 10 червня Всесвітній день ремісництва. Цього дня 1964 року у Нью-Йорку відбулася перша міжнародна конференція, у якій взяли участь представники уряду, художники, ремісники та викладачі з 40 країн світу. Тоді ж затвердили Всесвітню ремісничу раду.

10 червня святкують Міжнародний день геральдики. Створили свято 2013 року. Дату обрали невипадково. Саме цього літнього дня 1128 року англійський король Генріх Перший Боклерк подарував своєму майбутньому зятю Жоффруа V Плантагенету під час посвяти його у лицарі щит, на якому зображалися три пари золотих левів.

****

978 — Князь Володимир сідає на київський престол.

1793 — у Парижі створюють перший у світі публічний зоопарк.

1865 — у Мюнхені відбувається прем'єра опери Рихарда Ваґнера "Тристан та Ізольда".

1907 — французькі інженери брати Люм'єр винаходять спосіб друку кольорових фотографій, які планували використовувати для виробництва кольорового кіно.

1909 — пасажирський корабель "Славонія", що зазнає катастрофи біля Азорських островів, уперше у світі використовує сигнал SOS.

1917 — у Києві розпочинає роботу I Всеукраїнський селянський з'їзд.

1918 — проголошують незалежність Вірменії (28 травня за старим стилем).

1943 — угорець Ласло Біро винаходить кулькову ручку.

1984 — американці проводять перше успішне випробування протиракетної системи в космосі.

2003 — дует "Modern Talking" знову розпадається.

У цей день народилися українці

1911 — актор театру та кіно, телеведучий Петро Юхимович Вескляров.

1923 — британський бізнесмен, творець видавничої та газетної імперії, уродженець Солотвина (Закарпаття) Роберт Максвелл.

1951 — український письменник і політичний діяч, "батько українського бестселера" Василь Шкляр.

1987 — артист балету, прем'єр Національної опери України Стоянов Олександр Опанасович.

Народні прикмети

  • Якщо є роса, то буде багатий урожай хліба.
  • Очікуйте на вітряну погоду, якщо багато мурах.
  • Гарна погода до багатого урожаю.
  • Якщо птахи низько літають — чекайте на дощ.
  • Буде великий урожай, якщо немає вітру.
  • З'явилося багато ящірок — до дощу.

Що не можна робити в цей день

  • Цього дня не дозволяється сваритися, лаятися і лихословити.
  • Не можна працювати. Рекомендують цей день провести з рідними.
  • У цей день не радять залишати двері в будинку відчиненими.

Нагадаємо, 10 червня, Церква вшановує пам’ять преподобного Микити Халкідонського. LVIV.MEDIA розповідає історію та народні прикмети, пов’язані із цією датою.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності