• Головна
  • Релігія
  • День вшанування преподобномучениці Феодосіі: історія та народні прикмети 11 червня

День вшанування преподобномучениці Феодосіі: історія та народні прикмети 11 червня

День вшанування преподобномучениці Феодосіі: історія та народні прикмети 11 червня

Народне свято має назву Феодосія Колосяниця

У неділю, 11 червня християни Східного обряду вшановують пам’ять Преподобномучениці Феодосії та Ікону Божої Матері «Споручниця грішних» .

LVIV.MEDIA розповідає історію та народні прикмети, пов’язані із цією датою.

Історія

Преподобномучениця Феодосія жила в VIII столітті. Вона була єдиною дитиною в сім'ї. Довгі роки подружжя просило Бога послати їм немовля. Одного разу перед майбутньою матір'ю постала свята Анастасія і сказала, що молитви почуті. Вона витерла сльози з обличчя жінки і напророкувала їй швидку вагітність.

У сім років Феодосія залишилася без батька. Мати віддала її в жіночий монастир святої мучениці Анастасії. Свята Феодосія прийняла постриг у жіночій обителі після того, як роздала бідним майно, яке залишилося від батьків. Частину грошей вона офірувала на написання ікон Спасителя, Божої Матері і мучениці Анастасії.

Коли зацарював Лев Ісавр (717 - 741), жорстокий гонитель іконошанувальників, він видав наказ повсюдно знищити святі ікони. У Константинополі існували тоді ворота, що називалися «мідними» , а над ними вже більше 400 років знаходився мідний образ Спасителя.

Правитель наказав зняти образ. Православний люд, на чолі якого була преподобномучениця Феодосія з іншими черниці, кинувся на захист ікони і перекинув сходи разом з воїном, що виконував наказ. Лжепатріарх Анастасій, боячись, що хвилювання посиляться, повідомив про те, що трапилося імператора. За наказом правителя воїни перебили всіх черниць, а преподобномученицю Феодосію як саму ревну захисницю ікон ув’язнили.

Протягом тижня їй щодня наносили по сто ударів, а на восьмий день повели вздовж міста, жорстоко б'ючи по дорозі. Один з воїнів почав бити мученицю і завдав їй смертельну рану, від якої мучениця зразу ж померла. Тіло святої преподобномучениці було з благоговінням поховано християнами в монастирі Діокрітіс в Константинополі. Місце її поховання прославилося численними зціленнями хворих.

Ікона Божої Матері «Споручниця грішних»

11 червня християни також вшановують ікону Божої Матері «Споручниця грішних» . один із відомих чудотворних образів. Православні християни вшановують її пам’ять 20 березня та 11 червня. Назва ікони пішла від напису на ній: «Я Споручниця грішних перед Сином Моїм» …

Вперше про ікону стало відомо у 1843 році. Образ Божої Матері зберігався у Миколаївському Одринському чоловічому монастирі в Орловській губернії в старій каплиці біля воріт. Ікона була настільки стародавньою, що не викликала у парафіян ні цікавості, ні належної шани. Але якось багатьом місцевим жителям у сновидіннях було Боже Одкровення, що «Споручниця грішних» наділена чудотворною силою, і до неї потекли люди з молитвами про свої проблеми та хвороби. Ікону урочисто перенесли до храму, і вже через деякий час стало відомо про чудодійні зцілення тяжкохворих. А коли в тих краях сталася епідемія холери, багатьох вражених смертельною хворобою віруючих молитви до ікони повернули до життя.

В Україні відома Корецька ікона Божої Матері з такою ж назвою. Цей образ з прадавніх часів був власністю корецьких князів, які називали його «Благодатна». У 1622 році останній з князів, Самуїл, був полонений турками, а його брат Іоанн в силу обставин став католиком. Брат князя, бажаючи зберегти родинну святиню, звернувся за допомогою до ігуменії Серафіми, що була його сестрою. Ікону було урочисто перенесено до Свято-Вознесенського Корецького жіночого православного монастиря. Там вона знаходиться і сьогодні, не полишаючи в біді жодного, хто звертається до Богородиці зі щирою молитвою.

Народні звичаї та прикмети

Назву «Колосяниця» свято отримало за те, що з цього дня починає колоситися жито. Якщо це сталося, значить, прийшов термін для посіву гречки. Звідси ще одна назва дня – «Гречишниця».

На Феодосії починає колоситися жито, з'являються перші боровики, яких називали колосовики. З Феодосії починали годувати худобу печеними соковитими і хлібними бубликами – щоб вона більше плодилась, а приплід був сильним і здоровим.

Народні прикмети на 11 червня:

  • Колоситься жито – багато грибів знайдеш.
  • Сухий туман під час цвітіння шкодить хлібові.
  • Коли жито зацвіло, не можна білити полотна.
  • Якщо день спекотний, то боровиків в лісі не знайдеш.
  • Бджоли активно летять до вуликів – скоро піде дощ.
  • Багато павуків з'явилося – буде хороша погода.
  • Туман вранці по воді стелиться – до ясного сонячного дня.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності