• Головна
  • Релігія
  • День пам’яті святого Феодота та семи дів: 31 травня у церковному календарі

День пам’яті святого Феодота та семи дів: 31 травня у церковному календарі

День пам’яті святого Феодота та семи дів: 31 травня у церковному календарі

Народне свято 31 травня має назви Федот Овсяник, Федотів день

Святий мученик Феодот і святі мучениці Текуса, Фаїна, Клавдія, Матрона, Юлія, Олександра і Евфрасія, жили в місті Анкирі, Галатійської області. Постраждали за Христову віру на початку IV століття. Їх пам’ять вшановують 31 травня.

LVIV.MEDIA розповідає про життя святих та народні обряди, пов’язані із цим днем.

Історія

Святий мученик Феодот жив в III столітті за часів правління імператора Діоклетіана. В себе вдома він давав притулок християнам, які залишилися без даху над головою, годував їх, приховував переслідуваних, зі своїх запасів давав у зруйновані церкви все необхідне для здійснення Божественної літургії. Він безстрашно проникав у в'язниці, надаючи допомогу невинно засудженим, переконуючи бути до кінця вірними Христу-Спасителю. Феодот не лякався ховати останки святих мучеників, таємно виносячи їх або викуповуючи за гроші у воїнів.

У той час смерть за Христа прийняли сім святих дів, з яких старша, свята Текуса, була тіткою святого Феодота.

Святі діви - Текуса, Фаїна, Клавдія, Матрона, Юлія, Олександра і Евфрасія, з юних років присвятили себе Богові, жили в постійних молитвах, пості, стриманості, добрих справах і всі досягли літнього віку. Приведені на суд, як християнки ,святі діви мужньо визнали свою віру в Христа. Їх віддали на катування, але жінки залишилися непохитними. За це були засуджені до смерті. Кожній на шию був прив'язаний важкий камінь, і всі сім святих дів були втоплені в озері. У наступну ніч свята Текуса явилася уві сні святому Феодоту, просячи дістати тіла їх і поховати по-християнськи. Християни знайшли тіла святих мучениць і відвезли їх до церкви, де і поховали. Дізнавшись про викрадення тіл святих мучениць, правитель розлютився і наказав схопити всіх християн і передавати їх на муки. Був схоплений і Феодот. Святий прийняв Смерть за Христа 7 червня 303 року, а так його пам'ять звершується 31 травня, в день смерті святих дів.

Народні обряди та традиції

Наші предки вважали цей день вдалим для посіву вівса і льону. У цей день молилися про покійних рідних, щоб вони знайшли спокій в Царстві небесному.

31 травня варто посадити на ділянці саджанець дуба, або знайти великий дуб і обійняти його. Дуб сьогодні вважається деревом сили. 

  • Дивилися, який сьогодні день: вже розпустилося листя дуба — буде хороший врожай.
  • Довго кує зозуля — чекайте на теплі дні найближчим часом.
  • Дуб розпустився, а ясен ще ні — влітку стоятиме посушлива погода.
  • Від землі йде пар — до дощу.
  • Шумить дощова хмара — буде сильний вітер та град.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності