• Головна
  • Релігія
  • День пам'яті священномученика Януарія: життя святого та диво, яке щорічно відбувається із його мощами

День пам'яті священномученика Януарія: життя святого та диво, яке щорічно відбувається із його мощами

День пам'яті священномученика Януарія: життя святого та диво, яке щорічно відбувається із його мощами

Тричі на рік, в часі урочистої церемонії кров Януарія «оживає»

4 травня вшановується пам'ять священномученика Януарія. Кров святого зберігається у Неаполі, в кафедральному соборі, названому на його честь. Протягом віків вірні мають нагоду спостерігати диво: у день спомину  Януарія загусла кров на короткий час стає рідкою.

LVIV.MEDIA розповідає про життя святого та народні прикмети, пов’язані із цим днем.

Історична довідка

Про життя Святого Януарія (італійською — Сан Дженнаро) ми знаємо вкрай мало. Будучи християнином, він відзначився такою ревністю у вірі, що був з часом висвячений на єпископа міста Беневенто. Під час гонінь на християн за імператора Діоклетіана, римська влада заарештувала Созія і Прокла - дияконів Януарія. Єпископ у різний спосіб намагався їх врятувати, однак згодом сам опинився під арештом і був засуджений до смертної кари.

У часі страти Януарія сталося відразу кілька незвичних подій. Спочатку його мали спалити на вогнищі, але піщов дощ, який загасив вогонь. Пізніше на мученика випустили диких звірів, але вони стали лизати йому ноги. Тоді вирішили обезголовити Януарія, але кат, який замахнувся мечем, відразу осліп. Однак єпископ його зцілив, а пізніше сам добровільно підставив шию під меч. І тільки тоді Януарію змогли відрубати голову. Це сталося у 305 році на території сучасного італійського містечка Поццуолі неподалік Неаполя.

Для того, щоб християни не могли вшанувати мощі Януарія, влада наказала закопати їх у невідомому місці. Але вірні все ж прийшли на місце страти і зібрали кров, яка стікала в ешафотний жолоб. її зібрали у два скляні флакони, отвори яких замазали глиною. Пізніше, коли в Неаполі було побудовано катедральний собор Сан Дженнаро, туди перенесли голову і кров мученика.

Явище, яке іменується як диво Святого Януарія, вперше було офіційно задокументоване у 1389 році. Його кров тричі на рік в часі урочистої церемонії  «оживає», тобто стає рідкою. Змінюються також і її відтінки: від темно-червоного до яскравого. Відбувається це диво в такі дні: 19 вересня (день пам’яті Святого Януарія згідно з календарем латинського обряду), 16 грудня (день перенесення мощей святого) і субота перед першою неділею травня (коли через заступництво Януарія Неаполь був врятований від вулкану Везувій).

Народні прикмети

За прикметами дня наші предки передбачали яким буде літо та якого чекати врожаю:

  • якщо береза раніше розпустилася, ніж клен - літо буде сухим, а якщо навпаки - дощовим;
  • багато квітів на черемсі - чекай на сире літо;
  • пішов дощ - він затягнеться надовго;
  • грім в цей день - буде хороший врожай.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності