Іоанн Ветхопещерник: день пам'яті та народні прикмети

Іоанн Ветхопещерник: день пам'яті та народні прикмети

 У цей день наші предки робили підношення матінці-весні

LVIV.MEDIA розповідає більше про життя святителя та традиції дня.

Історична довідка

Як свідчить церковне придання, преподобний Іоанн жив у другій половині VIII століття. Не збереглося точних даних про дату і місце його народження. Ще в юнацькому віці, натхнений вірою у Спасителя, він вирішив стати ченцем та відправився до Єрусалиму, щоб поклонитися там святим місцям. Під час паломництва молодий чоловік оселився в одній з найстаріших палестинських обителей — Суккійській Лаврі преподобного Харитона. Примітно, що вона перебувала в стародавній печері і носила назву Ветхой. Іоанн, який отримав згодом прізвисько Ветхопещерник, залишився там до кінця своїх днів. Живучи в обителі, він відрізнявся благочестям і чеснотою, ревно і гаряче служив Господу, невпинно молився та був аскетом. Святий чернець займався також написанням урочистих богослужбових гімнів і церковних співів. Він досяг високої духовної досконалості, завдяки чому був висвячений і удостоєний сану пресвітера.

У православному іконописі Іоанн зображений у вигляді сивочолого старця, одягненого в скромний одяг, з довгою, роздвоєною бородою, святий тримає в руках сувій.

Іменинники сьогодні: Віктор, Георгій, Дмитро, Іван, Петро, Семен, Трифон

День Івана Городника: обряди та традиції

2 травня, за народними віруваннями день Івана Городника. Наші предки робили підношення матінці-весні. Селяни виходили в поле, кланялися на всі чотири сторони, читали замовляння і розстеляли на землі лляні полотна. Клали на них пиріг і йшли додому. Це робилося для того, щоб весна була доброю і в подяку за подарунки вродила рясно льон і коноплі. Такий обряд називався «одягнути весну у новину».

Традиційно на 2-ге травня матері читають молитву за своїх синів. Здавна вважається, що мамина молитва – найсильніша. Вона долітає прямо до Ангела-охоронця. Варто просити для дитини не матеріальних благ, а розуму, мудрості, а також сил та наснаги. Молитву слід читати в обід та перед сном. Потрібно запалити також свічку. Якщо полум’я згасне – не слід його наново запалювати, це погана прикмета.

У цей день заведено надягати новий одяг і виходити в ньому на вулицю. Вважається, що хто буде сьогодні ходити в новому, той зустріне нове щастя. 

Незаміжні дівчата в цей день вишивають весільні полотна. Доброю прикметою сьогодні вважається висушувати одяг і білизну на сонці. Такий одяг буде мати позитивну енергетику.

Прикмети погоди:

  • Якщо прилетіли ластівки та журавлі, то морозів більше не буде.
  • Теплий день сьогодні – до холодного травня.
  • Дощ 2 травня – до сонячного та спекотного червня.
  • Якщо береза зазеленіла раніше ніж клен, то літо буде посушливим, а якщо навпаки – дощовим.
  • Безвітряний захід сонця обіцяв, що тепло настане найближчим часом.
  • Хмари, що “біжать” по небу, обіцяли відсутність дощів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності