• Головна
  • Релігія
  • День апостолів Іродіона, Агава, Асинкрита, Руфа, Флегонта, Єрма та святителя Ніфонта: традиції та заборони

День апостолів Іродіона, Агава, Асинкрита, Руфа, Флегонта, Єрма та святителя Ніфонта: традиції та заборони

День апостолів Іродіона, Агава, Асинкрита, Руфа, Флегонта, Єрма та святителя Ніфонта: традиції та заборони

Сон в цю ніч вважається пророчим

21 квітня Церква вшановує пам'ять апостолів Іродіона, Агава, Асинкрита, Руфа, Флегонта, Єрма та святителя Ніфонта.

LVIV.MEDIA розповідає про життя святих та прикмети цього дня.

Історія свята

Святі належать до числа 70 апостолів, обраних Христом і посланих проповідувати.

Святий апостол Іродіон був родичем апостола Павла і його супутником у багатьох подорожах. Коли християнство поширилося на Балканському півострові, апостоли Петро і Павло поставили апостола Іродіона єпископом міста Патари. Апостол Іродіон ревно проповідував Слово Боже і навернув до християнства багатьох греків-язичників і іудеїв.

Розлючені проповіддю апостола, ідолопоклонники та іудеї, за попередньою змовою, напали на святого Іродіона. Вони били його палицями та закидали камінням. Один з мучителів вдарив його ножем, і апостол впав, але коли його нападники втекли, Господь підняв його неушкодженим.

Після цього святий Іродіон ще довгі роки супроводжував апостола Петра. Коли святого апостола Петра розіп'яли, одночасно з ним, а також разом зі святим Олімпом, був усічений мечем і апостол Іродіон.

Святий апостол Агав мав дар пророцтва. Він передбачив голод за часів імператора Клавдія та страждання апостола Павла в Єрусалимі. Апостол Руф був єпископом у грецькому місті Фіви; апостол Асинкріт — єпископом у Гірканії (Мала Азія), Флегонт — у Марафоні (Фракія), апостол Єрм — у Далматії займав кафедру у фракійському Філіополі.

День пам'яті святителя Ніфонта

Святитель Ніфонт народився недалеко від Києва, з малих років цікавився чернечим життям і тягнувся до духовного просвітлення. Після смерті батьків він роздав все своє майно нужденним і пішов у Печерський монастир.

Пізніше став єпископом Новгорода, примиряв князів, суворо дотримувався церковних правил, побудував безліч храмів. Був вигнаний в ув'язнення в Печерський монастир за те, що чинив опір незаконному шлюбу князя Святослава. Помер у 1156 році.

Іменини цього дня святкують: Юлія, Іларіон, Іван, Родіон, Йосип, Ярема, Яків, Лука.

Що не можна робити у свято

У давнину вірили, що в цю дату в будинок пробирається домовий, тому наводити порядок не можна, аби не перешкодити домовому. Також не рекомендується ходити на рибалку і купувати домашню худобу. Сон в ніч з 20 на 21 квітня є пророчим.

Що можна робити 21 квітня

Фермери з сьогоднішнього дня починають сіяти овес — вважається, що день для цього дуже сприятливий. У квітні в багатьох регіонах починають з'являтися лікувальні трави. Цього дня їх потрібно зібрати, покласти під подушку, а вранці спалити — такий ритуал позбавить вас від болю в суглобах і поганих снів.

Народні прикмети

  • теплий вечір і тиха ніч говорять про спекотне і сухе літо
  • сонячний день — про наближення літньої погоди
  • туман і хмари — про сире та неврожайне літо

Нагадаємо, у Львові розквітають сакури. Цвітіння японської вишні триває до 10 днів. Щоб встигнути зробити привабливі знимки LVIV.MEDIA поділилося локаціями, де ростуть дерева.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності