• Головна
  • Релігія
  • В УГКЦ пояснили, чому перехід на новий календар відбудеться саме 1 вересня

В УГКЦ пояснили, чому перехід на новий календар відбудеться саме 1 вересня

В УГКЦ пояснили, чому перехід на новий календар відбудеться саме 1 вересня

Новий календар відповідатиме візантійським традиціям

З 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква перейде на новий стиль для нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії. І така дата вибрана не випадково.

Про це заявив голова УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).

«Починаючи з 1 вересня 2023 року ми переходимо на новий стиль. Йдеться про святкування нерухомих свят. Ми часом цей стиль називаємо Григоріанським календарем. Але потрібно зауважити, що літургійний календар має два цикли. Одні з них ми святкуємо за сонячним календарем – це так звані нерухомі свята. Свята, які кожного року випадають в одну й ту ж саму календарну дату. А є інша група свят – за місячним календарем. Це так звана пасхалія, яка пов’язана зі святами Пасхи», - сказав Блаженніший Святослав.

Водночас він пояснив, чому цей перехід відбудеться саме 1 вересня.

«Відповідно до візантійської традиції літургійний рік починається не 1 січня, а 1 вересня. Коли ми жили за Юліанським календарем, то начало індикту наступало 14 вересня. Тому початок цього нового календарного життя ми хочемо розпочати відповідно до початку літургійного року. Тому 1 вересня ми починаємо новий церковний рік за Григоріанським календарем для нерухомих свят», - зазначив Блаженніший Святослав.  

Нагадаємо, раніше синод ПЦУ дозволив проводити різдвяні богослужіння 25 грудня, але в тому випадку, якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності