• Головна
  • Релігія
  • 19 січня — Хрещення Господнє: історія, молитви, традиції та заборони

19 січня — Хрещення Господнє: історія, молитви, традиції та заборони

19 січня — Хрещення Господнє: історія, молитви, традиції та заборони

У цей день вшановують Таїнство Хрещення, яке Ісус Христос здійснив у віці 30 років на річці Йордан

19 січня віряни святкують останнє велике свято різдвяного циклу, яке завершує Святки (12 днів Коляди між Різдвом і Водохрещем) — Хрещення Господнє. В народі це свято ще називають Йордан, або Водохреще.

У Водохреща існує й інша назва — Богоявлення, яку воно отримало на згадку про чудову подію, що сталася з Ісусом Христом під час обряду.

У цей день вшановують Таїнство Хрещення, яке Ісус Христос здійснив у віці 30 років на річці Йордан. Тому вода на свято вважається священною, вона здатна очищати тіло та душу від хвороб чи гріхів.

Історія

Хрестив Ісуса пророк Іоанн Предтеча, якого також називають Хреститель. Євангеліє розповідає нам, як під час обряду, на Христа зійшов Святий Дух у вигляді голуба. У той же момент, голос з неба проголосив:

«Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав».

Після свого хрещення Ісус Христос, відправився на самоті в пустелю, де в молитві і пості готувався до виконання своєї найважливішої місії, з якою він з’явився на землю.

Молитви

Молитва перед вживанням святої води: від хвороби

Господи Боже мій, нехай буде дар Твій святий і свята Твоя вода на залишення гріхів моїх, на просвіту розуму мого, на зміцнення душевних і тілесних сил моїх, на здоров’я душі і тіла мого, на підкорення пристрастей і недуг моїх за безмежним милосердям Твоїм. Твоя Матері та всіх святих Твоїх. Амінь.

Молитва на удачу і достаток

У ніч підводжуся, воду святу беру. Свята водичка, свята нічко, освятіть душу і тіло, приступіть, ангели, крилами тихими осініть, мир Божий принесіть, Бога до мого дому приведіть.

Бога привітаю, Бога за стіл саджу, Пресвятій Богородиці та Іоанну Предтечі молюся: Хрестителю Христовому, чесному Предтечі, крайньому пророку, першому мученику, постників і пустельників наставнику, чистоті вчителю та ближньому другові Христовому!

Тя благаю, і тобі вдаючись не відкинь мене від твого заступу, не залиши мене гріхів, що впали багатьма; віднови душу мою покаянням, як другим хрещенням; очисти мене, гріхи опоганеного, і примуси дослухатися, бо нікчемно входить, у Царство Небесне. Амінь.

Традиції

Напередодні свята, 18 січня, традиційно українці збираються за столом для останнього Святвечора. В народі його ще називають "Голодна кутя". Впродовж всього дня віряни тримають суровий піст, нічого не їдять, лише п'ють воду. А сідати за стіл можна лише після того, як на небі з'явиться перша вечірня зірка. На стіл ставлять лише пісні страви, зокрема кутю, вареники з капустою, узвар, рибу тощо.

Вода на Водохреще символізує очищення та початок життя. Тому віряни набирають її після освячення та зберігають вдома. Йорданську воду заведено зберігати подалі від очей, за іконами. Цікаво, що така вода не псується протягом всього року.

Набрати освяченої води також можна в церкві. Традиційно у водоймі поблизу храму вирубується ополонка у вигляді хреста. Цей же хрест встановлюють над нею та обливають червоним відваром з буряка. Це — символ крові. Для вірян від Йордана починається весільний сезон, який триває аж до Великого посту.

В Україні тісно переплелися язичницькі та християнські вірування. Тому в ніч проти Водохреща дівчата традиційно ворожили. Зазвичай прагнули дізнатися ім'я судженого. Церква засуджує ці ритуали, однак у народі вірили, що саме в цей період ворожіння мають найбільшу силу.

Зранку 19 січня в храмах відбувається богослужіння. Після чого віряни йдуть до водойм, де і освячується вода.

Заборони

  • Не потрібно плакати на Водохреще, бо якщо 19 січня лити сльози, можна проплакати до наступного свята. Цей день потрібно провести без сварок і сліз.
  • Не можна прати, таким чином вода споганюється.
  • Заборонено робити будь-яку роботу, зокрема прибирати, в’язати, шити.
  • Також не можна навіть виносити сміття — свято спрямоване на очищення від гріхів.
  • Не можна ворожити, інакше наврочите біду.
  • У борг гроші на Водохреще давати не можна — можна залучити бідність до будинку.
  • Дорогі подарунки — погана прикмета на Водохреще.
  • Не можна занурюватися у воду без сповіді та причастя.
  • Набираючи воду чи занурюючись в ополонку, не можна сваритися, бути ображеним, злим. Інакше від негативних думок вода втратить свої цілющі властивості. Варто це робити тільки з чистою душею та добрими помислами
  • Не варто вживати алкоголь перед тим, як занурюватись у воду.
  • І не забудьте цього дня говорити близьким добрі слова — на Водохреще вони мають особливу силу.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA підготувало привітання із Водохрещем у віршах, прозі та картинках.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності