Мерія Львова попереджає про небезпеку купання у водоймах на Водохреща

Мерія Львова попереджає про небезпеку купання у водоймах на Водохреща

Пірнання в ополонку може стати причиною проблем зі здоров’ям

У Львівській міській раді попереджають про те, що не усім можна і варто купатися в ополонці на Водохреща. Щоб таке купання принесло користь, до нього варто готуватися завчасно.

Про це пишуть на сторінці Львівської міської ради.

«19 січня християни східного обряду відзначатимуть свято Богоявлення Господнього, або як в народі його називають —Водохреща. Для багатьох у цей день вже стало традицією купатися у водоймах і пірнати в ополонку. Однак фахівці вкотре наголошують, що купання у холодній воді може бути корисним лише у випадку, якщо загартовуватися регулярно. А одноразове пірнання в ополонку без підготовки не оздоровить, а навпаки, може стати причиною проблем зі здоров’ям», — йдеться у повідомленні міськради.

«Очікувати, що разове купання в ополонці зробить вас здоровим раз і назавжди, не варто. Холодна вода насправді може бути корисною, але лише при систематичному загартовуванні, тобто при щоденному контакті з холодною водою. А починати загартовуватись краще поступово, у теплу пору року, повільно знижуючи температуру води, і тоді взимку можна зайти в ополонку без шкоди для здоров’я. Один із найпростіших варіантів, з яких можна розпочати загартовування водою у будь-яку пору року, це контрастний душ», — наголошують в міському управлінні з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та територіальної оборони.

Водночас медики не радять пірнати в ополонку навіть при мінімальних симптомах застуди, адже різка зміна температури у цьому випадку буде згубною для імунітету. Тобто, пірнати можна лише в тому разі, якщо людина повністю здорова.

Якщо, все ж таки, хтось буде мати намір пірнути в ополонку, варто пам’ятати про основні  заходи безпеки.

Найперше, купатись в ополонці лікарі не радять тим, у кого хворі нирки, хто має діабет і проблеми з тиском. Із собою варто мати зручний одяг, щоб мати змогу швидко роздягнутися та одягнутися після купання. Перед купанням необхідно, хоча б за годину до пірнання, добре поїсти, а вживання алкоголю категорично заборонено.

Перед тим, як зайти у воду, необхідно добре розігрітися: кілька хвилин бігу, сполоснути обличчя водою тощо, і до ополонки необхідно підходити в зручному взутті: черевики або вовняні шкарпетки, можуть бути спеціальні гумові тапочки, йти треба повільно та уважно.

«Занурюватись можна лише у спеціально обладнаних місцях біля берега та під наглядом рятувальників і медичних працівників. У воду варто занурюватись поступово, найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. У воді варто бути не більше 30 секунд. Вийшовши з води, необхідно добре розтерти тіло сухим рушником, одягнутися, виконати декілька інтенсивних фізичних вправ, випити гарячого чаю. А от алкоголь не зігріває, а лише може нашкодити! Закликаємо всіх зважати на усі ризики і бути мудрими!», — додають в управлінні з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та територіальної оборони Львівської міської ради.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA підготувало поради, які допоможуть зануритися в ополонку безпечно.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності