• Головна
  • Релігія
  • 14 січня — День пам’яті святого Василія Великого, або Старий Новий рік: історія, молитви, традиції, заборони та привітання

14 січня — День пам’яті святого Василія Великого, або Старий Новий рік: історія, молитви, традиції, заборони та привітання

14 січня — День пам’яті святого Василія Великого, або Старий Новий рік: історія, молитви, традиції, заборони та привітання

Посівальники вимовляли вірш, у якому бажали господарям достатку і радості, та розсипали зерно по будинку

14 січня церква святкує День пам’яті святого Василія Великого, або Старий Новий рік. З'явилося цікаве свято 1918 року, коли українці перейшли на Григоріанський календар. Тоді Новий рік почав наступати на два тижні раніше, але люди запам'ятали і стару дату.

Історія свята

Василій Великий прославився як Вселенський учитель, який сам написав чимало богословних праць та створив правила чернецтва. Віряни вірять, що він є захисником землеробів, а тому цього дня зранку хлопчики ходять від хати до хати і посівають зерном, бажаючи гарного врожаю.

Святий Василій народився 330 року в місті Кесарія (Греція) у побожній багатій родині. Після здобуття вищої освіти він вирішив своє життя присвятити служінню Господу. Він прийняв хрещення, усамітнився зі своїми однодумцями та заснував громаду, яка походила на чернечу.

Згодом Василій повертається на свою батьківщину і висвячується на диякона. Через деякий час стає єпископом Кесарії Каппадокійської.

У той час імператор Валентин проводив жорстокі гоніння християн. Єдиним, хто безстрашно протистояв йому, був саме єпископ Василій. Також він займався доброчинністю, проповідував слово Боже та збудував біля Кесарії кілька закладів, в яких могли проживати нужденні.

379 року через хвороби, які з’явилися у Василія внаслідок аскетичного життя, єпископ відійшов у вічність.

Молитва до святого Василія Великого

Святий отче Василію, преславний учителю Христової Церкви, добрий пастирю рідного стада, засновнику і законодавцю життя чернечого, пресвітле дзеркало чистоти і невинності, взірець лагідності і християнської покори, відважний переможцю блудної і богопротивної науки, непереможний оборонцю честі Єдиного в Тройці Бога і Пречистого Дівства Божої Матері. Це я, грішний, припадаю в покорі перед Господом і молю Тебе: научи і мене ступати богобоязно дорогою заповідей Господніх і ніколи вжитті моєму не звертати на бездоріжжя. Ти врозуми науками своїми мій темний розум до осмислення правд Божественних. Преклони мою зіпсовану волю, щоб погордивши тілесними похотями, бажала вона тільки того, що мені щасливу вічність може забезпечити.

Заохочуй серце моє до чистоти і щирого покаяння за всі лукавства мої, якими Творця свого повсякчасно гнівлю. Знаю, Пресвятий Отче, що за всю доброту Господню платив я тільки невдякою, тому молю Тебе, великий Угоднику Господній, керуй мною, почуттями мої ми, всіма частинами тіла, відвертай очі мої від спокус гріховних і не дай їм ніколи засліпитися розкішшю тілесною. Закривай слух мій проти всяких безчесних розмов, а відкривай його слуху наук Євангельських.

Устам моїм не дозволяй чи­нити осуд, пустословити неправду і прокльони. Руки мої утримуй перед всякими ділами, які могли би мене осквернити перед всевидячим Оком Господнім. Ноги мої відвертай від стежок, що відводять творіння від Всемилостивого Творця і можуть привести душу на край вічної прірви. Угоднику Божий, не опускай мене. Отче Святий, заступися за мною перед Престолом Господнім, молитвами Твоїми прихили мені Ласку Господню, вчини мене молитвами Твоїми спадкоємцем щасливої вічності.

Амінь.

Традиції

Здавна українці святкували день святого Василя. Тому всі збиралися разом, йшли до сусідів віншувати та посівати.

Крім цього, у цей день ходили в гості. Зазвичай йшли до рідних, хрещених батьків, близьких друзів. Зранку хлопчики та чоловіки брали зерно і йшли посівати. Дівчатам це робити було заборонено. Посівальники спочатку вимовляли спеціальний вірш, у якому бажали господарям достатку і радості, а потім розсипали зерно по будинку. За це вони отримували частування і монети.

У день Василя можна було зайти в будь-який будинок до сусідів і спробувати свинину. За це господареві давали грошей скільки не шкода, а він на ранок відносив гроші до церкви. Молодь в це свято колядує і посіває, а дівчата ворожать.

Віряни на Старий Новий рік обов'язково відвідували храм та молилися святому Василю, щоб той подарував здоров'я і щастя в Новому році.

Заборони

  • Не варто переїдати чи зловживати алкоголем.
  • Не можна сварітися з близькими та лихословити.
  • Не варто ходити гуляти уночі.
  • Не можна давати гроші в борг.
  • Не можна проводити день в старому або брудному одязі.

    Привітання з Василем

Привітання із Старим Новим роком

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності