12 січня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

12 січня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 12 січня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 12 січня

12 січня вшановують пам’ять преподобних Марка, Феофіла та Іоанна.

Святі одночасно подвизалися в Києво-Печерських печерах. Марк своїми руками викопав безліч могил для подвижників і братії, вів благочестиве життя, носив важкі вериги і володів даром прозорливості.

Феофіл і Іоанн були відомі тим, що жили ніби однією душею і ревно служили Богу. Одного разу, коли Феофіл відправився в місто, брат його Іоанн захворів і помер. Феофіл приїхав і побачив, як Марк ховає його на тому місці, де була уготована могила для самого Феофіла. Святий розсердився, тоді Марк наказав Іоанну посунутися в могилі — той виконав прохання.

Феофіл став просити вибачення, але у відповідь почув пророцтво про швидку свою кончину. Злякавшись такого пророцтва, Феофіл роздав все своє майно і щодня плакав, тому осліп. Незабаром помер і був похований разом з Іоанном.

12 січня День Ангела святкують: Анісія, Федора, Макар, Ірина, Антон, Орина, Федосія, Лев, Ярина, Гедеон.

Цей день в історії

  1. Всесвітній день доньки.
  2. День казково диких людей.
  3. Міжнародний день «поцілунок для рудого» — свято рудих.
  4. День українського політв'язня.****

1920 — у Варшаві (Польща) відбулося засідання членів уряду УНР за участю голови Директорії С. Петлюри, на якому заслухано доповідь міністра праці О. Безпалка про діяльність уряду в Україні, становище в Україні, рішення уряду скликати передпарламент та про затвердження Брацлавської краєвої управи; обмірковано справу повернення в Україну міністерських апаратів, урядовців і громадян, що перебували на території Польщі. Після обмірковування питання про відносини України з Польщею визнано, що «просування польських військ на Україну є небажаним і шкодливим», а тому дипломатична місія УНР мала докласти зусиль для того, щоб «застерегти поляків від офензиви на Україну».

1923 — у Кривому Розі ДПУ «викрило» велику українську повстанську організацію. Заарештовано понад 200 осіб.

1923 — у Харкові РНК УСРР прийняла постанову «Про вшанування сорокарічної сценічної діяльності М. Заньковецької». Їй було присвоєне звання народної артистки УСРР, призначено підвищену довічну пенсію та перейменовано на її честь колишній Троїцький народний будинок на Театр ім. Заньковецької.

1939 — в Хусті відбулися установчі збори «Товариства греко-католицьких священників». Ця організація духовенства поклала своїм завданням працювати над «поглибленням українського національного духу, займатися освітньою і господарською працею серед карпато-українського народу». Окремою резолюцією молоді священники засудили «мадярофільство старої генерації». Головою товариства обрано о. Ю. Станинця, відомого під письменницьким псевдонімом «Зореслав».

1942 — рейхскомісар України видав постанову про застосування суворих заходів покарання щодо гірників, що ухиляються від реєстрації на біржі праці і тим самим саботують наказ німецької влади про обов'язкову трудову повинність.

1942 — рейхскомісар України Е. Кох видав директиву всім генерал- і гебітскомісарам про умови відкриття початкових шкіл. Навчанням охоплювалися діти віком до 11 років. Але школу дозволялося відкрити при дотриманні певних умов, зокрема: наявність палива, відсутність небезпеки поширення інфекційних захворювань, наявність достатньої кількості благонадійних учительських сил, відсутність потреби використання шкільних будинків для інших необхідних цілей. Запроваджувалася українська мова навчання. Заборонялося використовувати радянські підручники, посібники, плани, програми.

1950 — у СРСР указом Президії Верховної Ради відновлена смертна кара за зраду, шпигунство і диверсії, що мала зворотну дію в часі.

1972 — КДБ здійснило в Україні серію арештів молодої інтеліґенції (операція «Блок», «Арешт Коляди»), спрямовану проти українського національного руху. Були заарештовані В. Чорновіл, В. Стус, І. Світличний, Є. Сверстюк, Д. Шумук, М. Плахотнюк, Л. Плющ, О. Сергієнко, І. Коваленко, І. Гель, І. Калинець, М. Осадчий, С. Шабатура.

1974 — В'ячеслав Чорновіл звернувся з заявою до голови президії Верховної Ради УРСР. У ній повідомлялось, що, починаючи з 12 січня 1972 року (дня його арешту і початку широких репресій проти течії шістдесятників в українському літературно-громадському житті), він щорічно, як в ув'язненні, так і після, відзначатиме одноденною голодівкою аж до справедливого перегляду його та інших аналогічних справ.

2008 — створено кримськотатарську вікіпедію.

Які видатні українці народилися цього дня

1701 — Василь Григорович-Барський, український мандрівник, вчений-орієнталіст, письменник.

1777 — Степан Давидов, український композитор, співак і диригент.

1832 — Єлизавета Милорадович, українська громадська діячка і меценатка.

1873 — Василь Кричевський, український художник і архітектор, патріарх родини Кричевських, що дала українському мистецтву кількох видатних особистостей.

1878 — Гнат Хоткевич, український письменник, бандурист, композитор, громадсько-політичний діяч, мистецтвознавець, етнограф.

1880 — Василь Безкоровайний, український композитор, диригент й педагог.

1909 — Марія Примаченко, українська народна художниця, представниця «наївного мистецтва».

1929 — Микола Мащенко, український кінорежисер, сценарист, письменник.

1960 — Станіслав Боклан, український актор театру та кіно, народний артист України.

1986 — Злата Огнєвіч, українська співачка. Представниця України на пісенному конкурсі Євробачення 2013, посіла третє місце.

1990 — Сергій Карякін, український шахіст. У віці 12 років і 211 днів став наймолодшим гросмейстером в історії, внесений у Книгу рекордів Гіннесса.

Народні прикмети

  1. Південний вітер — до теплого літа і гарного врожаю.
  2. Західний вітер — в річках риби буде багато.
  3. Сонячний день обіцяє потепління. Скоро з півдня прилетять перелітні птахи.
  4. Зірок на небі не видно — до зміни погоди.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна лаятись та сваритись.
  • Не можна ходити босоніж по снігу.
  • Не можна займатись важкою фізичною працею.
  • Не можна тримати вдома старі та поламані речі.
  • Не можна виходити з дому без причини.
  • Не можна вживати спиртне.
  • Не можна пересаджувати квіти та вазони

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності