• Головна
  • Релігія
  • У Ватикані ховають колишнього Папу Римського Бенедикта XVI: чим особливе це прощання та як воно відбудеться

У Ватикані ховають колишнього Папу Римського Бенедикта XVI: чим особливе це прощання та як воно відбудеться

У Ватикані ховають колишнього Папу Римського Бенедикта XVI: чим особливе це прощання та як воно відбудеться

Бенедикта XVI віддадуть землі після триденного публічного прощання, коли його тіло знаходилося в соборі Святого Петра і було відкрито для віддання останньої шани для всіх охочих

У четвер, 5 січня, у Ватикані ховають Бенедикта XVI — Папу Римського, який майже десять років тому відмовився від папського престолу через погіршення здоров’я. Він помер 31 грудня у віці 95 років.

Про це пише НВ.

Церемонія проходить у соборі Святого Петра у Ватикані та на площі перед ним. Похорон Бенедикта XVI — безпрецедентний випадок в історії католицької церкви, оскільки понтифік став першим за майже 600 років Папою Римським, який добровільно залишив свою посаду достроково замість служіння до кінця життя. Таким чином, чинний Папа Франциск став свідком похорону свого попередника, що також є незвичайним. Крім того, саме він сьогодні служить заупокійну месу.

Після церемонії тіло Бенедикта XVI, згідно з його останньою волею, поховають у гроті під вівтарною частиною цього ж собору, де був також похований Іоан Павло II (до того, як труну з його тілом у 2011 році ексгумували для церемонії беатифікації).

Додамо, що Бенедикт XVI заповідав, щоб його похорон був простим, однак у пресслужбі Ватикану повідомили, що під час церемонії йому віддадуть почесті, практично рівнозначній похорону чинного Папи. Серед таких деталей — використання трьох трун для поховання. Так, ввечері 4 січня тіло Папи з дотриманням спеціального обряду помістили в труну з кипарисового дерева, куди поклали низку знакових речей:

  • спеціальний документ (rogito) у металевому циліндрі, який підбиває підсумки його понтифікату;
  • єпископський паллій Папи (елемент літургійного вбрання папи римського у вигляді вузької стрічки з шістьма вишитими хрестами, одягається на груди);
  • пам’ятні монети та медалі, викарбувані під час його папства.

Під час похорону кипарисову труну помістять у цинкову, яку, своєю чергою, опустять у дерев’яну скриню.

Бенедикта XVI віддадуть землі після триденного публічного прощання, коли його тіло знаходилося в соборі Святого Петра і було відкрито для віддання останньої шани для всіх охочих. Лише за перші два дні цієї церемонії, надвечір 3 січня, через собор пройшли понад 135 000 людей.

Довідково:

Справжнє ім'я померлого Папи Римського — Йозеф Рацингер. Він народився в 1927 році в Німеччині. Займав апостольський престол з 2005 до 2013 роки. 11 лютого 2013 року Бенедикт XVI оголосив, що через погіршення здоров'я зречеться престолу. До цього востаннє Папа Римський оголошував про своє добровільне зречення від престолу 1415 року. Тоді престолу зрікся Григорій XII. Після свого відходу з престолу в 2013 році (у віці 86 років) Бенедикт XVI носив титул Papa Emeritus (Папа Римський на спокої). З того часу він мешкав у монастирі Mater Ecclesiae, розташованому на території Ватикану, де й помер 31 грудня 2022 року.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності