• Головна
  • Релігія
  • 8 грудня — Непорочне зачаття Пресвятої Богородиці: історія, традиції та заборони

8 грудня — Непорочне зачаття Пресвятої Богородиці: історія, традиції та заборони

8 грудня — Непорочне зачаття Пресвятої Богородиці: історія, традиції та заборони

Догмат про Непорочне зачаття Діви Марії не прийнятий православ'ям, протестантизмом та деякими іншими християнськими течіями, й таке свято ними не відзначається

Щороку 8 грудня католицька церква відзначає Непорочне зачаття Діви Марії — одне з найголовніших Богородичних свят, що мають найвищий статус — торжество.

Історія

Непорочне зачаття Діви Марії — це догмат у католицизмі, згідно з яким з волі Божої з Діви Марії, єдиної з людей, вже в момент її зачаття звичайними батьками — Анною та Йоакимом — було знято первородний гріх, і вона отримала здатність не чинити гріхів протягом життя.

Вперше доктрина про Непорочне зачаття Діви Марії була сформульована англійським істориком, теологом і церковним діячем Едмером, який жив у XII столітті, біографом святого Ансельма Кентерберійського. І тут у неї з'явилися як прихильники, так і противники. Не сумніваючись у чистоті Діви Марії, одні вважали, що це прояв особистих якостей Приснодіви — її високої моральності, розуму та сили волі. Інші — що це результат отриманого під час її зачаття Божественного захисту.

Суперечки тривали дуже довгий час, стаючи дедалі лютішими. Кожна їхня сторона звинувачувала опонентів у брехні. І ось у 1476 році Папа Сикст IV не тільки заборонив вживати в цій суперечці слово брехня, а й уперше відсвяткував 8 грудня день Непорочного зачаття Діви Марії. У 1617 році Папою Павлом V було запроваджено заборону на публічне спростування Непорочного зачаття Діви Марії. А Папа Григорій XV (1621−1623 рр.), зазначивши, що Церкві поки що не відкрита вся таємниця Непорочного зачаття, водночас оголосив заборону на будь-які письмові заперечення цієї доктрини.

І нарешті 1661 року Папа Олександр VII спеціальною буллою ввів загальне церковне шанування Непорочного зачаття. Щоправда, цей документ ще не містив однозначної догматичної ухвали. Вона була проголошена лише через 193 роки — 8 грудня 1854 року Папою Пієм IX у буллі Ineffabilis Deus. У ній, зокрема, говорилося:

«…Ми заявляємо, проголошуємо та визначаємо, що вчення, яке дотримується того, що Блаженна Діва Марія була з найпершого моменту свого зачаття особливою благодаттю й прихильністю Всемогутнього Бога, через заслуги Ісуса Христа, Спасителя роду людського, збережена не заплямленою жодною плямою первородного гріха, є вченням, явленим в Одкровенні Богом, і тому в нього належить твердо та постійно вірити всім вірним…».

Слід зазначити, що догмат про Непорочне зачаття Діви Марії не прийнятий православ'ям, протестантизмом та деякими іншими християнськими течіями, й таке свято ними не відзначається.

Традиції

У цей день католики збираються в костелах, щоб взяти участь в урочистому Богослужінні.

За традицією, в День непорочного зачаття Діви Марії починається продаж червоно-зелених квітів, відомих як «Різдвяна свічка», — без них у це свято не обходиться жодна сім'я.

Заборони

  • Не можна дуже гучно розмовляти та сваритись.
  • Не можна вживати спиртне та шкідливу їжу.
  • Не можна давати у борг.
  • Не можна займатись вишиванням та в'язанням.
  • Не можна займатись садівництвом.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA нещодавно розповідало про традиції, історію та заборони у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності