• Головна
  • Релігія
  • Різдвяний піст 2022: коли починається, правила та як харчуватися

Різдвяний піст 2022: коли починається, правила та як харчуватися

Різдвяний піст 2022: коли починається, правила та як харчуватися

Під час посту люди обмежують себе у спочиванні певної їжі та утримуються від розваг та гріхів

Щороку віряни перед святкуванням народження Христа дотримуються сорокаденного посту. У цей період люди обмежують себе у спочиванні певної їжі та утримуються від розваг та гріхів. Це роблять для того, щоб очистити тіло і душу, виховати себе духовно та наблизитися до Бога.

Тривалість та періоди посту

В Україні Різдво Христове, ймовірно, люди відзначатимуть двічі — 25 грудня і 7 січня. Відповідно, Різдвяний піст триватиме:

  • від 15 листопада до 24 грудня за новим стилем;
  • від 28 листопада до 6 січня за старим стилем.

В народі Різдвяний піст ще називають Пилиповим — на честь вшанування пам’яті святого апостола Пилипа 27 листопада (14 листопада за старим стилем).

Зазвичай різдвяний піст поділяють на три періоди:

  • перший — від 28 листопада до 19 грудня;
  • другий — від 20 грудня до 1 січня;
  • третій — від 2 січня до 6 січня.

Між собою етапи відрізняються різноманітністю в раціоні. Із наближенням кінця посту заборони стають суворішими, наприклад, якщо на початку вірянам дозволено їсти рибу та олію, то наприкінці раціон змінюється і практично повністю складається з сухоїдіння. Останній день вважається найсуворішим, адже 6 січня першим і єдиним прийомом їжі є Святвечір, який складається із 12 страв.

Правила під час Різдвяного посту

Перед початком посту важливо переконатися, що організм зможе без стресу пережити ці 40 днів. Важливо підготуватися до початку посту, щоб не виникало проблем із самопочуттям.

У людей, які вирішили дотримуватися посту вперше, може виникати запаморочення і легка нудота. Однак, такі симптоми з’являються через різкий перехід організму на новий раціон — з часом вони зникнуть, з’являться легкість і енергія.

Суворі духовні і харчові обмеження не стосуються хворих, дітей, вагітних жінок, а також тих, хто перебуває в дорозі. Якщо ви хочете постити, але не знаєте, чи можна це робити, краще проконсультуватися з лікарем і з духовним наставником.

Найсуворіші правила Різдвяного посту зазвичай дотримуються ченці. Мирянам можна послабити вимоги до себе. Адже обмеження в їжі повинні допомогти досягти духовного зростання і змін.

Хворим на діабет, онкологію не рекомендується обмежувати раціон і дозволяється вживати м'ясо, яйця, молочні продукти, солодощі.

Під час посту необхідно подбати про душевну чистоту.

Важливо розуміти, що в цей період необхідні не тільки обмеження їжі, але і приборкання своїх плотських бажань.

У Різдвяний піст потрібно утриматися від:

  • лихослів'я і образ;
  • куріння і вживання спиртного;
  • занять любов'ю;
  • ненависті і жадібності;
  • відвідування розважальних заходів.

Головним завданням під час посту повинні стати молитва і абсолютний спокій. Важливо намагатися стати ближчими до Бога, а для цього потрібно відмовитися від усього того, що наповнює ваше життя негативом або ілюзорним позитивом.

Що можна їсти під час посту

Під час посту можна вживати страви з сезонних овочів, фруктів, а також з круп, бобових, грибів. Обмеження стосується жирів. Під забороною продукти тваринного походження. Соняшникову олію у стравах та приготуванні потрібно обмежити до мінімуму.

Вживання їжі під час посту можна поділити на три етапи:

Перший етап (від 28 листопада до 19 грудня) — по понеділках можна вживати продукти рослинного походження, а по вівторках, четвергах і суботах дозволено додавати рибу і масло. Середа, п’ятниця — сухоїдіння.

Другий етап (від 20 грудня до 1 січня) — по понеділках можна їсти рослинну їжу без масла, по вівторках і четвергах — рослинну їжу з маслом, по середах і п’ятницях — сухоїдіння, а по суботах і неділях миряни вільні покуштувати гарячої їжі з маслом і рибу.

Третій етап (від 2 до 6 січня) — найсуворіший. У понеділок, середу і п’ятницю віруючі повинні дотримуватися сухоїдіння. У вівторок і четвер дозволена гаряча їжа без масла, а в суботу та неділю — гаряча їжа з маслом.

Нагадаємо, синод ПЦУ дозволив проводити різдвяні богослужіння 25 грудня, якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання. Зазначається, що Священний Синод ПЦУ взяв до уваги численні запити та врахував дискусію, яка протягом багатьох років точиться в Церкві та в суспільстві.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності