• Головна
  • Релігія
  • 29 листопада — День пам’яті святого апостола і євангеліста Матвія: історія, молитви, традиції та заборони

29 листопада — День пам’яті святого апостола і євангеліста Матвія: історія, молитви, традиції та заборони

29 листопада — День пам’яті святого апостола і євангеліста Матвія: історія, молитви, традиції та заборони

Святий апостол i євангеліст Матвій був апостолом із Дванадцяти

29 листопада віряни вшановують день пам’яті святого Апостола і Євангеліста Матвія. Святий апостол i євангеліст Матвій був апостолом із Дванадцяти.

Історія

До свого навернення до Христа Матвій служив митарем, збирачем податків для Риму. Почувши слова Ісуса Христа: «Іди за Мною» (Мф. 9. 9), він залишив свою посаду і пішов за Спасителем. Сприйнявши благодатні дари Духа Святого, апостол Матвій спочатку проповідував у Палестині.

Перед виходом на проповідь у далекі країни на прохання християн-іудеїв, що залишалися в Єрусалимі, апостол написав Євангеліє. У ряду книг Нового Завіту Євангеліє від Матвія стоїть на першому місці.

Святий апостол Матвій обійшов з Євангельською проповіддю Сирію, Мідію, Персію і Парфію, закінчивши свої проповідничі праці мученицькою смертю в Ефіопії. Країна ця була населена племенами канібалів з доволі примітивними звичаями і віруваннями. Святий апостол Матвій своєю проповіддю тут навернув декількох ідолопоклонників до віри в Христа, заснував Церкву і побудував храм у місті Мірму, поставив у ній єпископом свого супутника на ім’я Платон. Коли апостол старанно благав Бога про навернення ефіопів, під час молитви явився йому Сам Господь в образі хлопця і, давши жезл, наказав поставити його біля дверей храму. Господь сказав, що з цього жезла виросте дерево і буде приносити плоди, а від кореня його буде випливати джерело води. Вмившись у воді і споживши плодів, ефіопи змінять свій прикрий норов, стануть добрими і лагідними. 

Коли апостол ніс жезл до храму, то зустрів на шляху дружину і сина правителя цієї країни Фулвіана. одержимих нечистим духом. Святий апостол ім’ям Ісуса Христа зцілив їх. Це диво звернуло до Господа ще безліч язичників. Але володар не хотів, щоб його піддані стали християнами і перестали поклонятися язичницьким богам. Він звинуватив апостола в чаклунстві і наказав стратити його.

Святого Матвія поклали обличчям вниз, засипали хмизом і підпалили. Коли вогнище розгорілося, то всі побачили, що вогонь не шкодить святому Матвію. Тоді Фулвіан наказав додати хмизу в багаття, обливши його смолою і поставивши навколо дванадцять ідолів. Але полум’я розтопило ідолів і обпалило Фулвіана. Переляканий ефіоп звернувся до святого з благанням про помилування, і по молитві апостола полум’я згасло. Тіло святого апостола залишилося неушкодженим, і він відійшов до Господа (60 р.).

Правитель Фулвіан гірко розкаявся в скоєному. але сумнівів своїх не залишив. Він звелів покласти тіло святого Матвія в залізну труну і кинути в море. При цьому Фулвіан сказав, що якщо Бог Матвія збереже тіло апостола у воді, як зберіг його у вогні, то слід поклонятися цьому Єдиному Правдивому Богові. 

У ту ж ніч до єпископа Платона у сні з’явився апостол Матвій і наказав йому йти з кліром на берег моря і знайти там його тіло. Прийшов на берег і Фулвіан зі своєю свитою. Винесений хвилею гріб був з честю перенесений у храм, побудований апостолом. Тоді Фулвіан попросив у Матвія прощення після чого єпископ Платон хрестив його з ім’ям Матвій, яке дав йому за велінням Божим. Фулвіан згодом прийняв єпископство і продовжив справу навернення свого народу.

Молитви

Молитва до апостола Матвія, яку читають під час важкого матеріального становища.

О, преславний апостоле Матвію, що душу за Христа віддав. Почуй чад твоїх молитви й зітхання, серцем смиренним нині припадаємо. О сильний! Понеси немочі наші, не відлучайся духом від нас, нехай не відійдемо в кінці від любові Божої, міцним заступництвом твоїм нас захисти.

Нехай помилує Господь усіх нас молитов твоїх заради, нехай знищить рукопис безсмертних гріхів наших, й нехай сподобить з усіма Святими блаженного Царства Свого. Йому честь і слава, і подяка і поклоніння, на віки віків. Амінь.

****

Преславний апостол Матвій, Господу життя присвятив! Почуй молитви мої, допоможи мені впоратися з бідами і труднощами. Визволи мене від бідності і беззаконня. Нехай кривдники мої будуть покарані, а справедливість восторжествує. Вірю я в силу Твою і в силу Господа Бога Всевишнього. Будь поруч зі мною в момент відповідальний, направ мене на шлях вірний. Амінь.

****

Молитва до святого Матвія для збільшення продажів і бізнесу

Святий Матвіє, ти, який був апостолом Ісуса, я благаю тебе заступатися, щоб допомогти мені покращити продажі мого бізнесу та покращувати якість моїх продуктів щодня. Я знаю, що я повинен бути терплячим і уважним, мати сміливість і ввічливо ставитися до тих людей, які відвідують мої справи, щоб ті, хто приходить за покупкою, відчували себе сповненими задоволення і що пізніше вони хотіли б повернутися до моїх справ, оскільки вони були добре відвідувані та Я знаю, що в ім’я Бога і в твоє це станеться, амінь.

Молитва за процвітання бізнесу

Святий Матвіє, ти повний Слави! Від усієї душі я благаю вас і прошу вашого заступництва і Божого, щоб ви в його всемогутнє ім’я могли продовжувати допомагати мені в моїй справі (викажіть назву своєї справи), моя віра завжди з вами, в вас я завжди маю надію, я завжди буду довіряти тобі сьогодні і завжди, я дякую тобі від усього серця за всі твої ласки, які ти завжди надавав мені, щоб забезпечити мене всім необхідним для себе та моєї родини, завжди я шануватиму і хвалити тебе, щоб ти завжди був поруч зі мною і ніколи не залишав мене, амінь.

Традиції

Головна традиція на вечір — це ходити в гості. Хрещеники відвідують хресних, сімейні дорослі діти відвідують батьків, подруги, друзі і сусіди просто обідають один в одного. У багатьох регіонах такі походи досі називаються матвіївськими посиденьками.

Свято припадає на початок посту перед Різдвом, тому на столах традиційно виставляються тільки пісні страви. Однак, скромні посиденьки в плані страв з лишком компенсуються задушевними бесідами, піснями і веселощами. Присутні разом дівчата і молоді жінки рукодільничають, грають в ігри і навіть ворожать на любов і заміжжя.

Люди похилого віку в Матвіїв день також не нудьгують, а вчать з онуками пісні і загадки, діляться цікавими життєвими історіями і розповідають малюкам про прикмети на свято. По погоді в день Матвія можна було дізнатися, якою буде зима, чи порадує майбутній урожай, а також чи буде весна ранньою і теплою.

Заборони

  • Не можна у будинку свистіти, інакше таргани заведуться, а позбутися від них буде непросто.
  • Не можна сидіти на столі.
  • З людиною через поріг не розмовляйте, а то посваритеся.
  • Не можна ходити вдома без шкарпеток.
  • Не можна зловживати алкоголем.
  • Не можна займатись важкою фізичною працею.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності