Страви на Святвечір: значення та рецепти

Страви на Святвечір: значення та рецепти

На Святвечір готують 12 пісних страв

Святвечір або Святий Вечір — традиційна святкова вечеря напередодні Різдва Христового. Коли зійде на небі перша зірка, яка сповіщає про народження Спасителя, тоді приступають до трапези. Оскільки Святвечір припадає на останній день Пилипівського посту, то страви на святвечірньому столі мають бути пісними. Вважається, що їх має бути дванадцять і кожна страва має свій символізм. Про значення страв розповіла  LVIV.MEDIA культурологиня Леся Рупняк.

Чому на Святвечір готують 12 страв

Дванадцять символізує повноту і для того, щоб привернути достаток в дім, на святковому столі мало бути саме 12 страв. Це немає стосунку ані до кількості місяців, як інколи говорять, ані до числа апостолів Христа. У кожному регіоні страви готують по-своєму, зрештою як і кожна господиня, але традиційні мають бути. І традиція пов’язана не стільки з християнством, як з давніми віруваннями українців. На столі є лише одна страва, яка має стосунок до Христа — це риба. Адже перші літери слова “риба” по-старогебрейськи читаються, як Ісус Христос Син Божий. Ісус — рибак, ловець душ”, — пояснила Леся Рупняк.

Набільш поширене меню святвечірнього столу:

  • Кутя
  • Борщ з «вушками»
  • Вареники
  • Пампушки
  • Голубці з картоплею та грибами
  • Мариновані гриби
  • Тушкована капуста
  • Оселедець
  • Скумбрія запечена з овочами
  • Тушкована квасоля
  • Салат з буряка з чорносливом та горіхами
  • Узвар

Кутя

Кутя — головна страва святвечірнього столу. “Кутя – це символ зв’язку з предками. Цю страву ми залишаємо на святковому столі після вечері, щоб нею почастувались душі померлих родичів

100 г пшениці для куті, 100 г маку, 50 г цукру, 100 г родзинок, 100 г во­лоських горіхів, 2 ст. ложки меду.

Пшеницю залити на ніч холодною во­дою. Вранці змінити воду, варити на мало­му вогні 40 хв. Відцідити, промити під хо­лодною проточною водою, щоб видалити зайву клейковину. Перекласти в макітру чи глибоку миску. Мак запарити окропом, залишити на 10 хв. Відцідити зайву воду, перетерти в блендері або макітрі разом з цукром. Можна використати і готову макову масу, яку продають у крамницях. Родзин­ки залити гарячою водою на 10 хв, об­сушити. Горіхи посікти ножем. Вимішати пшеницю, мак, горіхи, родзинки, додати мед. Можна додати декілька ложок узвару або теплої перевареної води, щоб кутя набула потрібної консистенції.

Борщ з «вушками»

Буряк називали золотим яблуком. Вважалося, що цей овоч є ліком від дуже багатьох хворіб і відповідно борщ - це символ здоров'я”.

Для борщу нам потрібно: 500 г буряка, 100 г моркви, середня цибулина, 400 г бурякового квасу, 50 г борошна, сіль та перець до смаку. Для вушок: півтори склянки пшеничного борошна, пів склянки води, 2 столові ложки олії, сіль до смаку, 150 грамів сушених грибів.

Приготування:

Для приготування борщу буряки відварити або запекти. Моркву та цибулю почистити і підсмажити на олії. Буряки нарізати, вкинути у киплячу воду, всипати у відвар решту підсмажених овочів, заправити сіллю, перцем, буряковим квасом, додаючи туди борошно, підсмажене на олії і добре прокип’ятити борщ.

Борщ подають на стіл разом з «вушками». Для їх приготування у миску треба висипати просіяне борошно, влити туди пів склянки окропу, додати ложку олії та сіль. Усе разом потрібно перемішати та замісити тісто. Готове тісто варто залишити постояти пів години. Після цього поділити на шматочки, кожен з яких слід розкачати на маленькі кружечки. З них сформувати «вушка», що за формою схожі на невеличкі пельмені. Відварювати «вушка» треба у підсоленій воді кілька хвилин до готовності.

Вареники

Наші предки мали уявлення, що світ побудований за типом сім’ї: батько — це Місяць, мати — Сонце, дочки — Зорі, сини — Вітри. Вареник - це поклоніння Місяцю, як господарю, якого шанували пращури, а пампушки — символ Сонця”, — каже культурологиня Леся Рупняк. На Святвечір готують вареники із різними начинками: картопля, пшоно, гречка тощо, але обов’язково мають бути з квашеною капустою. Найкращим тістом для вареників, на думку багатьох господинь, є заварне.

Інгредієнти для тіста:

  • борошно — 3 склянки,
  • окріп — 200 мл або одна склянка,
  • олія — 3 ст. л., 
  • сіль —  пів чайної ложки.

Приготування:

  • Просіюємо борошно, краще брати вищої якості.
  • Вливаємо олію, розмішуємо.
  • Обережно вливаємо в борошно окріп, постійно помішуючи тісто. Спочатку, поки вода гаряча, розмішуємо  тісто виделкою, а коли трохи охолоне —  руками. Навіть якщо тісто буде здаватися занадто рідким або густим, ні борошно, ні воду додавати не потрібно.
  • Вимішуємо його руками до однорідності. Готове тісто не повинно липнути до рук. 
  • Накриваємо тісто рушником і залишаємо на десять хвилин. 

Після цього можна переходити до ліплення вареників. Для цього тісто треба розкачати, видавити з нього невеликі круги та наповнювати їх начинкою, зліплюючи. Готові вареники треба відварити у підсоленій воді до готовності. Уже відварені їх слід посилати засмажкою з цибулі.

Пампухи

У народі кажуть, що кращими вийдуть пампухи на Святвечір — тим щасливішими у новому році будуть господарі і їх родина. Оскільки цього вечора все ще триває піст, відповідно і випічка була пісною.

Отож для приготування нам потрібно:

  • 400 мл теплої води;
  • 60 -65 гр. дріжджів;
  • 120 гр. цукру;
  • приблизно 110 мл олії;
  • 2 ст. ложки. горілки або спирту;
  • приблизно 700 - 750 гр. борошна;
  • олія для смаження.

Начинка у пампушків найрізноманітніша: мак, вишні, сливи, шоколад, запарені у вершках горіхи. На Галичині до різдвяної випічки обов’язково додають варення з ружі (троянди сорту Rosa rugosa (троянда зморшкувата).

Спосіб приготування:

Борошно просіяти. У воді розчинити дріжджі, влити олію та поступово всипати борошно. Замісити м’яке тісто й поставити його в тепле місце. Тісто має збільшитися в об’ємі удвічі. Далі розкачати його качалкою у товщину не менше ніж 2 см. Склянкою вирізати круглі пампушки. Всередину покласти начинку. Готові пампушки залишити в теплому місці на 15 хвилин, щоб підросли. Смажити в розігрітій олії на середньому вогні до золотистого кольору. Готові пампушки викладати на паперовий рушник, щоб стік зайвий жир. А вже холодними – щедро посипати цукровою пудрою.

Голубці

Голубці символізують родину. Отак як тримається всередині листка зерно, так тримаються члени родини навколо старішин роду. Зараз, здебільшого, на Святвечір готують голубці з картоплею, раніше у нас картоплі не було, то голубці готували тільки з крупи”, — пояснила культурологиня.

Інгредієнти: 1 середня капустина, 1 кілограм картоплі, 2 цибулини, 600 грамів печериць, 1 велика морквина, 1,5 літра овочевого бульйону, 10 грамів сушених білих грибів, 1 лавровий лист, сіль та чорний мелений перець до смаку, олія, пів пучка кропу.

Приготування:

Для початку цибулю та печериці потрібно почистити й нарізати невеликими шматочками. Водночас почищену морквину та картоплю слід окремо натерти на тертці з великими дірочками.

Після цього у великій сковорідці з товстим дном на середньому вогні треба розігріти 3-4 столові ложки олії. Туди додати цибулю й тушкувати, помішуючи, до м’якості. До цибулі висипати печериці, дещо збільшити вогонь і посолити, тушкувати доки печериці зменшаться у розмірі. Тепер до овочів необхідно додати моркву й тушкувати усе разом.

Натерту картоплю перекласти у глибоку миску й додати до неї тушковані овочі з грибами. Посолити до смаку й приправити чорним меленим перцем.

У капусти треба вирізати качан й занурити її у киплячу воду на кілька хвилин. Потім капустину потрібно обережно дістати та зняти зм’якле верхнє листя. Після цього її знову слід повернути у киплячу воду й знову зняти верхнє листя. І так розібрати капусту на листки.

Тепер можна переходити до готування голубців. Для цього на кожен капустяний лист варто покласти трохи картопляного фаршу й акуратно загорнути. Те ж треба зробити з іншими листками та фаршем.

Готові голубці слід підрум’янити з усіх боків у великій каструлі з товстим дном, в якій потім будуть тушкуватися голубці. Коли усі голубці будуть підрум’янені, їх треба скласти у ту ж каструлю. Поміж них слід покласти сушені гриби та лавровий лист і залити овочевим бульйоном. Голубці необхідно посолити до смаку й довести усе до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму і варити доки капуста повністю звариться. Приблизно 40-50 хвилин. Після цього голубці можна подавати.

Мариновані гриби

Грибам наші предки надавали особливе значення. Їх вважали чимось таким, що перебуває між двома світами: підземним, тобто потойбіччя і явним”.

Для вечері на Святвечір можна обрати будь-які улюблені мариновані гриби. Усе, що потрібно зробити перед їх подачею, — це промити гриби, заправити їх олією та нарізаною скибочками цибулею.

Тушкована капуста

Капуста як і кутя є поминальною стравою. А ще виступає як символ єдності навколо однієї твердої основи — роду”.

Інгредієнти: 1 цибулина, пів головки білокачанної капусти, пів столової ложки оцту, пів столової ложки цукру, 1 чайна ложка пшеничного борошна, 1 столова ложка томатного пюре, пів стакана води, 2 столові ложки олії.

Приготування:

Очищену капусту потрібно нашаткувати й покласти в каструлю, додаючи олію і воду. Тушкувати капусту треба під закритою кришкою 20 хвилин. Після цього до капусти слід додати нарізану цибулю, томатне пюре, оцет, цукор, улюблені спеції й продовжувати тушкувати. Коли капуста буде м’яка та готова, додати обсмажене борошно, перемішати й потримати на вогні ще кілька хвилин. Готову страву подавати до столу теплою.

Оселедець

Риба — символ християнства. Тому обов’язково серед 12 різдвяних пісних страв мають бути й страви з риби.

1 маринований оселедець, цибу­ля, лимон, олія.

Промити і почистити оселедець, від­ділити кістки, зняти шкіру. Нарізати порційними шматками. Викласти на тарілку. Подавати з цибулею або лимоном.

Скумбрія з овочами в фользі

Скумбрію розморозити, промити. Відділити голову і плавники, вичистити нутрощі, видалити з черевця чорну плівку. Ще раз промити і розділити тушку на філе, видаливши кістки.Філе посолити, покропити лимонним соком або виноградним оцтом, посипати чорним, червоним перцем і приправою з середземноморських трав. Почистити моркву і натерти її на терці. Одну цибулину почистити і нарізати півкільцями. Нарізати смужками болгарський перець, або розморозити, якщо користуємося замороженим.Овочі викладаємо на розігріту сковорідку з олією, солимо, перчимо до смаку. Тушкуємо декілька хвилин, помішуючи. Додаємо кетчуп. Суміш добре перемішуємо.

На лист для запікання викладаємо кусок фольги, який по довжині дещо більший за розмір риби.Змазуємо фольгу олією, бажано оливковою. Викладаємо кружечки нарізаної цибулі. Це буде для риби подушка. Вона не дасть можливості рибі прилипнути до фольги, її можна гарно викласти на тарілку.

Зверху на цибулю викладаємо філе скумбрії. а на неї – овочеву суміш. Прикрашаємо все гілочкою розмарину. Закручуємо кінці фольги, ставимо в розігріту до 180 градусів духовку. 20 хвилин запікаємо, потім виймаємо, розкриваємо фольгу і ще запікаємо 5  хвили, щоб випарувалася волога.

Тушкована квасоля

Страви з квасолі та гороху на Святве­чір символізують захист. Як квасолинки перебувають у стручку під надійно охороною, так щоб і ми перебували щоб ми перебували весь рік під Божим і родинним захистом”, — пояснила Леся Рупняк.

Інгредієнти: пів склянки квасолі, 1-2 моркви, 1-2 цибулини, 2 столові ложки томатного соусу, 2-3 столові ложки олії, сіль та перець до смаку.

Приготування:

Перед приготування квасолю варто замочити на 8-10 годин. Потім її слід промити, викласти в каструлю, залити чистою водою, додаючи пів чайної ложки солі. Варити квасолю треба годину або півтори після закипання.

Водночас необхідно почистити моркву та цибулю, порізати їх невеликими шматочками. Разом моркву та цибулю потрібно протушкувати.

Коли квасоля звариться, її потрібно процідити й додати до овочів. Усе разом треба приправити спеціями, додаючи томатний соус і трохи води. Овочі слід протушкувати ще близько 10 хвилин. Тушковану квасолю можна подавати до столу, прикрасивши зеленню.

Салат з буряка з чорносливом та горіхами

Інгредієнти: 2 середні буряки, 100 грамів волоських горіхів, 70 грамів чорносливу, 2-3 зубчики часнику, 2-4 столові ложки майонезу, сіль та перець до смаку.

Приготування:

Буряк треба відварити та натерти на терці. Чорнослив же потрібно замочити у теплій воді та нарізати невеликими скибочками. Водночас волоські горіхи слід перемолоти у блендері на дрібні шматочки. Усе разом змішати, заправляючи майонезом, сіллю, перцем та подрібненим часником. Салат можна подавати, прикрашаючи зеленню, а також шматочками чорносливу чи горіхів.

Узвар

Узвар, за віруваннями наших предків – це нектар богів. Тому напій разом з кутею залишали на столі після вечері, щоб вночі душі померлих могли прийти і напитися”, — резюмує культурологиня Леся Рупняк.

Інгредієнти: склянка сушених яблук, склянка сушених груш, пів склянки сушених слив, 5 літрів води та 1 столова ложка меду.

Приготування:

Сушеницю з яблук, груш та слив слід декілька разів промити у воді. Потім у велику кастрюлю треба налити 5 літрів води, вкинути туди сухофрукти та довести усе до кипіння. Після цього узвар варто проварити ще 10 хвилин, накрити кришкою та залишити настоятися кілька годин. Перед подачею на стіл узвар можна підсолодити медом до смаку.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності