Готуємо пишну паску на Великдень на пряженому молоці

Готуємо пишну паску на Великдень на пряженому молоці

Рецепт підійде тим, хто робить паску вперше

Кожна господиня, як правило, має свій унікальний рецепт приготування пасок, який спадково передається від бабусь та мам, бо таку випічку готують лише раз на рік на Великдень. Тож і готуються до такої випічки заздалегідь, ретельно підбирають найякісніші продукти, дістають із шаф дбайливо заховані зошити з рецептами пасок, з молитвою та гарним настроєм починають чудовий процес замісу тіста та випічки.

За звичаєм в оселі повинна панувати тиша: дверима не стукають, голосно не розмовляють, панує турбота, передчуття великого та таємничого дійства. Отож і рецепт паски цілком відповідає такому святковому таїнству.

Обов’язково спробуйте приготувати перевірений та дивовижний рецепт солодкої та вологої паски на олександрійському тісті. Рецепт простий та вийде в кожної господині.

Олександрійська паска готується на пряженому молоці та за допомогою особливої технології опари. Завдяки цьому паска виходить насичено жовтою та має неймовірно легку структуру та неперевершений аромат.

Для приготування олександрійської  паски необхідно взяти:

Для опари:

  • Молоко пряжене тепле (не більше 38 градусів) — 250 мл
  • Цукор — 50 г
  • Дріжджі пресовані —  38-40 г
  • Яйця (великі) — 3 шт
  • Яєчні жовтки —  3 шт
  • Вершкове  масло (жирність 82,5%, м’яке) — 150 г

Основне тісто:

  • Борошно — 700 г
  • Цукор — 200 г
  • Мед — 30 г
  • Цедра 1 лимона
  • Цедра 1 апельсина
  • Екстракт ванілі — 1 ч. л.
  • Сіль — 5 г
  • Куркума — ½ ч. л.
  • Родзинки — 150 г
  • Цукати — 150 г
  • Сік апельсина — 100 мл (для замочування родзинок та цукатів)

Приготування паски потрібно починати напередодні, наприклад, звечора. Готуємо опару. Особливістю її приготування є довге відстоювання без борошна.

У теплому молоці розводимо дріжджі, додаємо 2 ч. л. цукру, розмішуємо і залишаємо на 5-7 хвилин, накривши рушником або харчовою плівкою. У миску всипаємо цукор, що залишився, додаємо м’яке вершкове масло, все це перетираємо вінчиком. Додаємо 3 жовтки, перемішуємо, потім додаємо яйця, знову ретельно перемішуємо вінчиком. В отриману суміш виливаємо дріжджі, що підійшли, гарно вимішуємо. Миску накриваємо харчовою плівкою та залишаємо при кімнатній температурі на 10-12 годин. 

Родзинки та цукати замочуємо в апельсиновому соку.

За ніч опара підійде та опаде.

Готуємо тісто на паску

Цедру апельсина та лимону змішаємо з цукром та дамо постояти хвилин п’ять, додаємо його до опари, потім додаємо мед та екстракт ванілі. Поступово додаємо борошно невеликими частками, просіюючи його, додаємо сіль та куркуму, ретельно перемішуючи після кожного додавання борошна. Це потрібно щоби контролювати консистенцію тіста. Тісто повинно бути доволі в’язким. Тепер нам необхідно гарно вимісити тісто за допомогою міксеру, вимішуємо насадками для тіста впродовж 10-15 хвилин для того, щоби всі інгредієнти добре поєдналися, а тісто змінило структуру та стало гладеньким. При цьому нам потрібно щоби тісто зібралося в одну грудку та стало відставати від стінок миски. До тіста додаємо родзинки та цукати, попередньо зливши з них зайвий сік. Знову ретельно перемішуємо міксером. Перекладаємо тісто у більшу місткість, змазану олією, накриваємо рушником, ставимо у тепле місце для вистоювання. Для цього може знадобиться 1,5-2 години часу. Тісто повинно збільшитися більше ніж у два рази.

Після того, як тісто підійде, викладаємо його на змащену олією поверхню та злегка обминаємо. З цієї кількості вийде приблизно 3 великі паски (форми діаметром 16 см, висота 8,5 см) та одна маленька (форма діаметром 9 см, висота 8,5 см). Поділяємо тісто за допомогою ваг (великі паски приблизно по 550 г), кожен шматочок гарно заокруглюємо та розподіляємо по формах, наповнюючи їх приблизно наполовину. Форми з тістом поставимо на деко, щоб зайвий раз їх потім не рухати, накриваємо плівкою або рушником та даємо підійти до повного об’єму форм. Через годину знімаємо плівку або рушник та залишаємо ще приблизно на годину. Ставимо паски у розігріту до 160-170 градусів духовку та випікаємо приблизно 35-40 хвилин в залежності від вашої духової шафи. Перевіряємо готовність пасок за допомогою зубочистки або дерев’яної шпажки, вона повинна бути абсолютно сухою.

Прикрашаємо паски за вашим бажанням, варіантів безліч. Про них розкажемо окремо.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про те, як приготувати американські та японські панкейки.

Рецепти

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності