Різдвяні пампухи: три рецепти до святкового столу

Пампухи
Фото: Freepik

Чим кращими вдадуться пампухи, тим щасливішою у новому році буде родина

За традицією на Різдво печуть пампухи. Роблять їх як із солодкими начинками, так і без нічого. У народі кажуть, що кращими вдадуться пампухи — тим щасливішою у новому році буде родина. Тож, щоб рік пройшов вдало, LVIV.MEDIA підготувало три рецепти ідеальних пампухів.

Пампухи без дріжджів

Інгредієнти: 160 грамів борошна, 125 мілілітрів яблучного соку, 1 чайна ложка розпушувача, пів чайної ложки соди, дрібка солі, гвоздика та кориця до смаку, 90 грамів тростинного цукру, 1 яйце, 60 мілілітрів йогурту, 30 грамів масла, олія, цукрова пудра для посипання.

Яблучний сік потрібно відварити допоки його кількість не зменшиться орієнтовно у 4 рази та остудити. Борошно ж слід змішати з цукром, содою, спеціями, сіллю і розпушувачем, а вершкове масло розтопити. До борошна треба додати вварений сік, яйце, топлене масло і йогурт. Усе разом потрібно добре перемішати.

Водночас невелике деко або тацю слід застелити пергаментом. Пергамент треба посипати борошном і викласти зверху тісто. Тісто також варто посипати борошном і розрівняти руками. Готове тісто необхідно поставити в морозильну камеру на 15-20 хвилин або в холодильник на 30-40 хвилин, щоб воно затверділо.

Коли тісто затвердіє, його треба дістати й, відриваючи невелику кількість, сформувати кульки, розміром з волоський горіх. Викладати готові кульки потрібно на посипану борошном поверхню.

Після цього у великій каструлі або казанку необхідно розігріти олію. Добре розігріта олія повинна потріскувати. Туди варто обережно опустити частину пампухів і через пів хвилини зменшити вогонь до мінімуму, смажити, часто перевертаючи, до готовності, 4-5 хвилин.

Викладати готові пампухи слід на тарілку застелену паперовим рушником. Після того, як вони охолонуть, можна посипати пампухи цукровою пудрою.

Ванільні пампухи з джемом

Інгредієнти: 460 грамів борошна, 120 грамів масла, 2 яйця, 20 грамів свіжих дріжджів, 100 мілілітрів молока, 100 грамів цукрової пудри, 16 грамів ванільного цукру, 200 грамів відвареної картоплі, 100 грамів вишневого джему.

Борошно, цукрову пудру та злегка збиті яйця й охолоджене, розтоплене вершкове масло слід помістити в глибоку миску. Дріжджі ж треба розчинити в молоці, збити за допомогою виделки до однорідності й влити до решти інгредієнтів. Туди ж потрібно додати ваніль і замісити однорідне тісто.

Відварену картоплю необхідно пропустити через прес або ж добре потовкти. Потім її потрібно остудити й додати до тіста. Його варто ще раз добре замісити до еластичності. Тісто має бути м'яким і не дуже липнути до рук.

Готове тісто треба помістити в глибоку миску і накрити кухонним рушником, залишити на 1 годину 30 хвилин підходити. Тісто має вирости у два рази.

Коли тісто підніметься, його необхідно розкачати на присипаній борошном поверхні до товщини приблизно 1 сантиметр. Далі тісто треба мовно розділити на 2 однакові частини й за допомогою кола для вирізання або невеликого горнятка чи склянки, злегка втиснути в тісті, на одній половині, кола, але не до кінця. У центрі кожного кола слід помістити трохи варення. Далі коло варто акуратно накрити другою половиною тіста. Тепер можна вирізати пампушки. Робити це слід так, щоб гірка з джемом виявилися посередині.

Залишки тіста можна знову замісити, розкачати, виконати те ж саме або ж просто вирізати пампухи без начинки, з діркою чи без. Якщо розкачувати тісто для пампухів без начинки, тоді товщина тіста має становити 2 сантиметри.

Готові пампухи необхідно викласти на присипану борошном поверхню, прикрити кухонним рушником і залишити на 30 хвилин.

Після того у казанку, або в фритюрниці, потрібно нагріти олію до розпеченого стану, вона повинна тихенько потріскувати. Далі варто зменшити вогонь до середнього, і опускати пампухи по одному в олію. Смажити їх краще невеликими порціями, перевертаючи, до рівномірного «рум'янцю».

Виймати пампухи треба на тарілку застелену паперовим рушником. Їм слід дати трохи охолонути і щедро посипати цукровою пудрою.

Класичні пампухи

Інгредієнти: для опари — 50 грамів свіжих дріжджів, 1 чайна ложка цукру, 200 грамів борошна, 125 мілілітрів молока; для основного тіста — 320 грамів борошна, 7 жовтків, 150 грамів цукру, 200 мілілітрів густої сметани (15-20%), 150 грамів топленого масла, 1 стручок ванілі, 15 мілілітрів спирту (рому, горілки або коньяку); олія та цукрова пудра.

У глибокій мисці слід збити до однорідності молоко, цукор та дріжджі для опари. Туди ж треба додати борошно і замісити липке тісто. Миску варто накрити кришкою чи злегка вологим рушником і залишити так на 1-1,5 години підходити.

Коли опара підійде, жовтки, масло, сметану та решту цукру потрібно збити до однорідності й додати до опари разом з борошном та ваніллю. Усе разом необхідно вимісити, щоб вийшло м'яке, еластичне і досить липке тісто.

Тепер миску з тістом для пампухів слід знову накрити кришкою чи злегка вологим рушником і залишити так на 1-1,5 години підходити. Тісто повинно вирости удвічі.

Готове тісто потрібно обім'яти, розкачати товщиною приблизно 0,8-1 см і вирізати кільцем для вирізання печива або склянкою кружечки. Обрізки варто зім'яти разом, вимісити й знову розкачати та вирізати кружечки. Викладати кружечки тіста краще на присипану борошном дошку чи тарілку. Вирізані пампухи потрібно накрити злегка вологим рушником і залишити так на 30 хвилин підходити.

По закінченню вказаного часу в казанку або в фритюрниці варто нагріти рослинну олію до розпеченого стану, вона повинна тихенько потріскувати. Опускати пампухи необхідно по одному в олію і як тільки відновиться активне кипіння олії, зменшити вогонь до середнього. Смажити краще невеликими порціями, перевертаючи, до рівномірного «рум'янцю».

Виймати пампухи слід на тарілку застелену кухонним рушником. Їм треба дати трохи охолонути, хвилин 5 і щедро посипати цукровою пудрою.

Нагадаємо, традиційно до святкової вечері слід готувати 12 пісних страв, однак чіткого їх переліку немає. Обов’язковими, зазвичай, вважають лише кутю, узвар, борщ, вареники та пампухи. LVIV.MEDIA натомість підготувало рецепти усіх 12 страв, які можуть опинитися на святковому столі у Святвечір.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності