Що треба знати, аби не прогадати з покупкою сковорідки

Що треба знати, аби не прогадати з покупкою сковорідки

Розповідаємо, якому антипригарному покриттю надати перевагу

Обрати посуд на кухню — задача непроста, водночас кожен хоч раз у житті його купляв. Окрім тарілок, каструль та інших побутових кухонних приладь важливо мати якісну сковороду.

Як її обрати та на що звернути увагу, аби пательня прослужила довго та була безпечна, читайте у матеріалі нижче.

Види сковорідок

Найчастіше у господарстві є універсальні сковорідки, які служать власникам для різних потреб: смаження, тушкування, приготування риби, м’яса, овочів тощо. Як правило, цей посуд є круглим та з довгою ручкою. У кожного на кухні універсальна сковорідка має різне покриття, колір, висоту тощо. Варто пам’ятати, що універсальну сковорідку використовують для всіх процесів, тож економити на ній не варто, інакше вона не прослужить довго.

Жаровня цей тип пательні виконаний з двома ручками, ним можна користуватися як на плиті, так і в духовці. Дно сковорідки багатошарове та товсте, адже виконане з чавуну (https://comfy.ua/skovorodki/mat_skovorod__chugun/), тепло у ній розподіляється рівномірно, тож їжа не пригорає по краях. У жаровні можна зберігати їжу в холодильнику.

Часто українці купляють млинниці. Їх роблять з різними типами покриття, які відрізняються не лише ціною, а й своїми властивостями. Найбільш дорогими є пательні з керамічним покриттям, на яке варто звернути увагу, якщо ви будете користуватися млинницею постійно.

Багато хто мріє мати вдома й сковороду-гриль. Вона буває різних форм: квадратна, кругла та навіть прямокутна. Підійде для приготування сирників, риби, м’яса, котлет, грибів тощо.

Якщо розмір сковорідки-гриль для вас замалий, придивіться до гриля планча, який виконаний з чавуну, сталі чи алюмінію та має вигляд плаского дека. Його використовують як у духовці, так і на газовій плиті, аби приготувати сосиски і яєчню. Така сковорідка стане хорошою альтернативою домашньому барбекю.

Серед інших пателень розрізняють й ВОК-сковороду. Вона відрізняється від універсальної тим, що має унікальну конусну форму, це дозволяє готувати страви азійської кухні. Саме на ній зручно рівномірно перемішувати усі інгредієнти без пригорання та прилипання.

Матеріал пателень

Розрізняють такі матеріали, з яких виготовляють пательні:

  • алюміній — на відміну від інших сковорідок, саме алюмінієва є найлегшою та недорогою. Водночас час на приготування їжі та енергозатрати скорочуються, що є значною перевагою. Проте, якщо ви наважились купити алюмінієву сковорідку, знайте, що в ній не можна зберігати їжу. А ще такий виріб досить легко піддається механічним пошкодженням та ударам, а частинки алюмінію можуть потрапити до їжі;
  • сталь — таку сковорідку легко мити, вона не дряпається та стійка до корозії. Недоліком моделей з нержавійки можна вважати те, що пусту сковорідку не можна сильно нагрівати. Вона відразу ж починає сильно диміти і пригорає. Якщо процес нагрівання був тривалий, то посуд зіпсується;
  • чавун — плюсом чавуну є його висока тепломісткість. Однак, посуд довго нагрівається і довго остигає. Водночас матеріал майже не взаємодіє з їжею, мало іржавіє, часто чавунна сковорідка є масивною і важкою;
  • мідь — найбільш естетичний матеріал, проте коштує немало. Досить швидко та рівномірно прогрівається, адже, як відомо, мідь проводить тепло в рази краще, ніж сталь. Це значно пришвидшує приготування їжі. Мідний посуд є довговічним, але у посудомийку його класти не можна.

Як обрати сковорідку з антипригарним покриттям

Існує два основних види антипригарних шарів:

  • силіконовий поліестер і силікон — недорогі покриття на основі органічних смол. Наносяться переважно на внутрішню поверхню форм для випічки, не розраховані на сильне нагрівання на плиті, але дають змогу безпечно мити посуд у посудомийній машині;
  • сполуки фторполімерів або PTFE — розроблені спеціально для посуду, призначеного для приготування страв на плиті. Такі покриття містять політетрафторетилен — активний компонент, що являє собою тверду воскову і найслизькішу у світі речовину, завдяки якій продукти не прилипають до антипригарної поверхні. Покриття на основі PTFE прості в догляді, але не витримують нагріву вище 200 градусів і легко пошкоджуються під час використання металевих інструментів.

Крім перерахованих, широко використовуються й інші типи покриттів:

  • керамічне — антипригарний шар на основі нанокомпозитного полімеру, що містить мікроскопічні частинки піску. Серед плюсів такого покриття можна виділити стійкість до впливу температур до 450 градусів і механічних пошкоджень, швидке і максимально рівномірне нагрівання, невибагливість у догляді та екологічну безпеку завдяки відсутності в складі шкідливих речовин. Мінуси керамічних покриттів — крихкість при падіннях, слабка стійкість до температурних коливань і впливу лужних середовищ;
  • мармурове — покриття на основі політетрафторетилену, виготовлене з додаванням мармурової крихти. Сковороди з мармуровим антипригарним шаром маловагові, добре прогріваються і повільно остигають, не бояться гострих предметів, перепадів температур і випадкових падінь, тому дуже довговічні;
  • гранітне, діамантове і титанове — найнадійніші і найдорожчі нанокомпозитні покриття. Відрізняються зносостійкістю, довговічні, безпечні для здоров'я, мають чудові антипригарні властивості, не бояться металевих предметів, забезпечують швидкий, ідеально рівномірний нагрів і максимально близькі за якістю до чавунного посуду. Готувати їжу в такому посуді легко і приємно.

Загальні поради з покупки сковороди

Якщо вам потрібна універсальна сковорідка, не варто обирати маленьку. Краще зверніть увагу на посуд діаметром 18-24 см. Варто пам’ятати, що вартість виробу залежить від типу матеріалу, з якого виконана сковорідка та яке вона має покриття.

Як правило, дешеві сковорідки не довго служать, адже їх роблять з низькоякісних матеріалів, які можуть бути небезпечними для здоров’я.

Зверніть увагу й на матеріал ручки сковорідки, її зручність та довжину. Короткі ручки не будуть такими зручними, як довгі, водночас якщо ви обрали пательню з чавунними ручками, потурбуйтеся, аби ви змогли користуватися нею безпечно.

Під час вибору сковорідки, зважайте на призначення виробу та що ви збираєтесь у ній готувати. Зверніть увагу, що є окремі сковорідки для приготування м’яса, стейків та паельї. Крім того, окремо можна придбати посуд як для великої родини, так і для холостяків.

Публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності