"Був доволі скромною людиною...", - Наталя Тихолоз про смерть останнього внука Франка

"Був доволі скромною людиною...", - Наталя Тихолоз про смерть останнього внука Франка

Він був останнім онуком Івана Франка.

Сьогодні, 11 серпня, у віці 89 років відійшов у вічність останній онук Івана Франка — Роланд Франко. Про це повідомив директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус. 

«Колектив Міжнародного фонду Івана Франка глибоко сумує з приводу смерті засновника та голови правління Міжнародного фонду Івана Франка. Світла пам’ять про цю добру людину назавжди залишиться в наших серцях і серцях тих, кому пощастило з ним працювати, товаришувати та спілкуватися. Ми не в змозі змінити обставини. Лише просимо Бога дати сил перенести біль втрати, а душу покійного прийняти в Царство небесне», – ідеться в повідомленні. 

Роланд Франко —  український вчений-інженер, дипломат та громадський діяч, син Тараса Франка і популяризатор спадщини Івана Яковича Франка.З 1972 до 1978 р. очолював Всесоюзний науково-дослідний інститут аналітичного приладобудування. Протягом 1993—1996 рр. на запрошення МЗС України перебував на дипломатичній службі — був радником з питань науки в Посольстві України у Великій Британії. Завдяки клопотанням Р. Франка 1996 р. Україна безкоштовно одержала від Британського міністерства закордонних справ науково-дослідну станцію «Фарадей» (нині станція «Академік Вернадський») в Антарктиці. З 1997 р. — заступник голови правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам'яток історико-архітектурної спадщини імені О. Гончара, з 2012 — виконувач обов'язків голови Фонду.Член правління Національної спілки краєзнавців України (з 2008 року).З 2015 року — голова правління Міжнародного фонду Івана Франка.

“Роланд Франко був доволі скромною людиною. Починаючи з 90-х років він активно займався популяризацією спадщини свого дідуся. Написав низку спогадів про свою бабусю — жінку Івана Франка Ольгу, бо його вже не застав, народився після смерті Івана. До Києва його родину переселили, аби тут, у Львові, Франко не створював “розсадник націоналізму” в музеї. У 2015 році, коли померла його рідна сестра Люба Франко, він виступив з ініціативою створення квартири-музею родини Франків у Києві у її помешканні. Узагалі у цій квартирі в часи Радянського союзу вони приймали українців зі всього світу, які могли завітати до Києва. Чи навіть пересічні львів’яни могли заночувати тут. Словом, це був Галицький П’ємонт у Києві.Роланд Франко був останнім родичем Івана Яковича з його прізвищем. Звичайно, залишилися ще нащадки, але з іншими прізвищами.Поховання найімовірніше має відбутися у п’ятницю на Байковому кладовищі у Києві, де поховані його батько та дружина”, — зазначила у коментарі Lviv.Media Наталя Тихолоз, франкознавиця та старша наукова співробітниця музею Франка у Львові.

Персона

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності