• Головна
  • Політика
  • Зеленський має перепросити за Волинську трагедію: заява МЗС Польщі викликала обурення в Посла України

Зеленський має перепросити за Волинську трагедію: заява МЗС Польщі викликала обурення в Посла України

Зеленський має перепросити за Волинську трагедію: заява МЗС Польщі викликала обурення в Посла України

На думку Ясіни, Україна не розуміє, наскільки це важлива тема для поляків

Речник Міністерства закордонних справ Польщі Лукаш Ясіна закликав президента Володимира Зеленського попросити вибачення у поляків від імені України за Волинську трагедію.

Про це йдеться на польському порталі Onet.

Водночас Посол України в Польщі Василь Зварич відреагував на цю заяву і написав, що українці готові до діалогу, але назвав «неприйнятними та прикрими» спроби нав'язати Україні те, що вона повинна робити.

Зазначається, що у програмі Onet речник МЗС Польщі в контексті 80-х роковин Волинської трагедії заявив, що для нього ті події особисті, адже він «майже волинянин, і хоч його сім’я не волинська, він виріс серед людей, які звідти втекли».

«Ніколи не буде вдалого часу, щоб говорити про це. Це треба нарешті сказати собі, бо досі лунають заклики, що заради польсько-українських відносин варто менше говорити про Волинь», — сказав Лукаш Ясіна.

Ясіна зазначив, що польське суспільство чітко заявило, що це «важливіше за якісь кулуарні дипломатичні переговори».

На думку Ясіни, Україна не розуміє, наскільки це важлива тема для поляків.

«Українська держава цього не зробила [не попросила вибачення], але президент Зеленський має взяти на себе більше відповідальності за всю Україну», — наголосив речник польського МЗС.

У відповідь посол України в Польщі заявив, що українці пам’ятають історію, готові до діалогу і взаємного розуміння, але він вважає неприйнятними будь-які спроби нав’язати Зеленському чи Україні те, що потрібно робити.

«Відома формула справжнього примирення в українсько-польських відносинах, яку взяли за основу ієрархи наших Церков, розуміючи перебіг історії, всю морально-християнську сутність наших взаємин, звучить так: "прощаємо і просимо пробачення"», — додав Зварич.

Нагадаємо, Польща хоче спробувати відновити діяльність своїх консульств і в інших містах. Адже зараз вони працюють лише у Києві, Львові та Луцьку.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності