• Головна
  • Політика
  • Саміт G7 у Японії: напруга між лідерами у політичних питаннях та нові обличчя в спільноті

Саміт G7 у Японії: напруга між лідерами у політичних питаннях та нові обличчя в спільноті

Саміт G7 у Японії: напруга між лідерами у політичних питаннях та нові обличчя в спільноті

Лідери G7, як очікується, обговорять свою постійну допомогу Києву

Президент США Джо Байден у четвер, 18 травня, прибув до Хіросіми в Японію на саміт країн «Великої сімки», де він зустрінеться з лідерами інших впливових країн світу — Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії та США. Цей саміт розпочнеться 19 травня й триватиме до 21 травня включно. 

Він відбуватиметься в одному з двох японських міст, де США підірвали атомну бомбу в 1945 році, убивши сотні тисяч людей і цей вибір невипадковий. Все тому, що це рідне місто японського прем’єр-міністра Фуміо Кісіди, який бачить зв’язок між руйнівними бомбардуваннями та війною Росії в Україні, пише Politico.

Водночас саме Україна очолюватиме порядок денний цьогорічного саміту, але очікується, що виникнуть інші теми і, можливо, напруженість між світовими лідерами.

Повернення міжнародної напруженості

Оскільки Росія продовжує вести війну в Україні, лідери G7, як очікується, обговорять свою постійну допомогу Києву.

Так, очікується, що прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак закликає лідерів посилити підтримку України. Це станеться в той час, як президент України Володимир Зеленський закликав створити нову «коаліцію літаків» із членами «Великої сімки» у понеділок, після візиту до Сполученого Королівства, де Зеленський лобіював своїх західних союзників надіслати Україні сучасні винищувачі, а саме виготовлені в США F-16. Проте наразі адміністрація Байдена відхиляла запити, попри тиск з боку деяких членів Конгресу.

Зокрема у квітні Німеччина схвалила запит Польщі на відправлення п’яти МіГ-29 в Україну, а цього тижня Сунак і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте домовилися про створення «міжнародної коаліції, щоб забезпечити Україну бойовими повітряними можливостями», включаючи F-16.

Водночас Китай, тема, яка викликає більші розбіжності в групі, ймовірно, приверне більше уваги в Японії, ніж війна в Україні. Поштовх США до розширення санкцій та експортного контролю проти Росії вже наштовхується на спротив з боку Європи, яка поглинула тягар економічного болю, спричиненого режимом санкцій Заходу. Економічні проблеми також підкріплюють загальне небажання Європи ризикувати мільярдами в торгівлі з Китаєм, прийнявши більш агресивну позицію Вашингтона. Натомість місце проведення саміту в Японії підкреслює зростаючу напругу в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Нові обличчя на саміті

Джо Байден, Фуміо Кішіда, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц повертаються до цьогорічної зустрічі G7 після участі в минулорічній, яка відбулась у Німеччині. Тоді як Ріші Сунак та прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні вперше візьмуть участь у саміті.

Присутність Мелоні, лідерки ультраправої коаліції Італії, викликала певний резонанс. Її перемога на виборах восени минулого року сколихнула Білий дім, але намір Мелоні вийти з китайської ініціативи «Один пояс, один шлях» — програми, до якої країна приєдналася до того, як вона стала прем’єр-міністром, — міг заслужити її підтримку серед присутніх китайських яструбів.

Крім того, лідери кількох країн також були запрошені взяти участь у форумі як спостерігачі, зокрема прем’єр-міністерка Австралії Ентоні Альбанезе, прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва та президент Південної Кореї Юн Сук Йоль. Також очікується участь офіційних осіб з В’єтнаму, Коморських Островів та Островів Кука й президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн та президента Європейської ради Шарля Мішеля.

Обмеження боргового багажу Байдена

Байден залишає США в нестійкий період в американській політиці, оскільки демократи та республіканці все ще ведуть запеклу боротьбу за підвищення ліміту боргу.

Президент уже скасував останню частину своєї поїздки, яка мала включати зупинки в Австралії та Папуа-Новій Гвінеї, щоб «повернутися для остаточних переговорів з лідерами Конгресу» щодо стелі боргу.

Нездатність знайти спільну мову щодо плану підвищення верхньої межі до «дати X» 1 червня може означати дефолт США та можливу економічну катастрофу. Кінцевий термін, що швидко наближається, означає, що Байдену, ймовірно, доведеться взяти участь у переговорах, які триватимуть вдома.

Також варто звернути увагу на те, як союзники США реагують на фіаско з обмеженням боргу.

«[Інші лідери G7, - ред.] знають, що наша здатність платити за боргами є ключовою частиною довіри до США та лідерства в усьому світі. Вони розуміють, що президент також має зосередитися на тому, щоб переконатися, що ми не провалимося й на цих розмовах з лідерами Конгресу. І він зможе це зробити, і його команда зробить це, поки ми в G7», — сказав речник Ради національної безпеки Джон Кірбі.

Розмови про штучний інтелект

Штучний інтелект є новою темою для цьогорічної зустрічі. Кісіда хоче, щоб Японія лідирувала в цьому питанні.

«Штучний інтелект має потенціал позитивно змінити економіку та суспільство, хоча він створює ризики. Ми повинні відповідати належним чином на обидва», - зазначив прем’єр-міністр Японії.

Водночас минулого тижня європейські лідери наблизилися до заборони розпізнавання облич й обмеження ChatGPT. Тоді як цього тижня в Конгресі США відбуваються численні слухання щодо ШІ.

Також розмови знову можуть зосередитися навколо конкуренції з Китаю, який агресивно працює, щоб стати лідером у світі у сфері ШІ.

Нагадаємо, лідери G7 зустрінуться в японському місті Хіросіма. На саміті будуть обговорюватись два ключових питання: як краще озброїти Україну та як уповільнити або зупинити низхідну спіраль у відносинах з Китаєм. Детальніше про це можна дізнатись тут.

Політика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності