• Головна
  • Політика
  • Ердоган готовий стати посередником у переговорах України та росії

Ердоган готовий стати посередником у переговорах України та росії

Ердоган готовий стати посередником у переговорах України та росії

Він заявив це після зустрічі у Львові з президентом Зеленським і генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розповів, що під час переговорів з президентом України Володимиром Зеленським обговорив шляхи припинення війни, а також умови можливого обміну полоненими. Також Ердоган сказав, що продовжить дискусії з президентом росії володимиром путіним.

Він заявив це після зустрічі у Львові з президентом Зеленським і генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, яка відбулася у четвер, 18 серпня, пише Bloomberg.

"Я вірю, що війна закінчиться за столом переговорів. Головною темою нашого спілкування було те, як остаточно покласти край цій війні", — сказав Ердоган у заяві після зустрічі.

Ердоган, який два тижні тому зустрічався з путіним у Сочі, наполягає, що хоче бути посередником між кремлем і Україною. Але незважаючи на те, що турецький лідер підтримує контакти з путіним, його уряд підтримує військові зв’язки з Україною та постачає Києву безпілотники.

Втім президент Зеленський заявив, що мирні переговори з москвою можливі лише після звільнення всіх українських територій, окупованих російськими військами. Натомість Ердоган засудив війну росії в Україні, але Туреччина й надалі утримується від запровадження санкцій проти москви. Раніше турецький лідер досяг угоди щодо експорту українського зерна, а також запропонував Стамбул як місце для російсько-українських переговорів у березні. Але з того часу вони перервались.

Москва серйозно розглядає Ердогана як потенційного посередника у майбутніх переговорах. Про це заявили двоє людей, знайомих із ситуацією у кремлі, які не стали називати свої імена. Тим паче й Київ бачить у ньому людину, яка має особливі стосунки з путіним.

"У президента Ердогана хороші стосунки як із Зеленським, так і з путіним. Його переваги були чітко підкреслені важливою роллю в зерновій угоді. І хоча його зусилля могли б дати результати, але зрештою це не залежить виключно від нього", — заявив головний виконавчий директор лондонської компанії Key Elements Group Девід Заїкін.

Раніше Зеленський обговорював з Ердоганом крадіжку росією зерна з тимчасово окупованих територій. Президент України говорив про майже 500 000 тонн збіжжя. Тоді вони домовилися, що будь-яка торгівля краденим товаром є неприйнятною. Також сторони обговорили ситуацію на Запорізькій АЕС, яка є найбільшою в Європі. Вона захоплена росією з початку березня.

"Президенти і генсек ООН скоординували дії щодо ключових питань: зерновий коридор, Запорізька АЕС і звільнення наших військовополонених", — заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після зустрічі у Львові.

Він наголосив, що є домовленості щодо подальших дій, але ніхто не змушує Україну йти на поступки росії.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський зустрівся у Львові з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом та з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем.

Додамо, що Ердоган готовий стати посередником в переговорах України та росії.

Політика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності