• Головна
  • Політика
  • Північний потік-2: Німеччина і США домовились, Польща та Україна проти

Північний потік-2: Німеччина і США домовились, Польща та Україна проти

Північний потік-2: Німеччина і США домовились, Польща та Україна проти

Німеччина та Америка учора домовилися про завершення будівництва російського газопроводу Північний потік-2. Про це повідомили офіційно. Опублікували також декларацію із певними обіцянками Україні.

Що вирішили Німеччина та Америка

У ній йдеться, зокрема, про те, що країни підтримують територіальну цілісність та суверенітет України. А також погоджується у тому, що проти російської агресії необхідно вживати заходів.

"Сполучені Штати заявляють про свою підтримку зусиль Німеччини і Франції щодо досягнення миру на сході України в рамках нормандського формату. Німеччина активізує свої зусилля в рамках нормандського формату, щоб забезпечити виконання Мінських угод", - сказано у декларації, пише "Європейська Правда".

Якщо ж Росія спробує використати енергію як зброю, то Німеччина буде діяти на національному рівні і закликати ЄС прийняти ефективні заходи. Йдеться, зокрема, про санкції, які можуть обмежити російський потенціал для експорту до Європи в енергетичному секторі.

Серед важливих пунктів є і той, що Німеччина зобовязалась створити в Україні Зелений фонд і опікуватися ним. Для початку у нього інвестують 175 мільйонів доларів німецького гранту. А загалом у фонді має бути близько мільярда доларів інвестицій з різних сторін.Зелений фонд потрібен Україні для того, аби сприяти енергоефективності та допомогти українцям в енергетичній безпеці.

Що відповіли Україна та Польща

Після того, як Америка та Німеччина заявили про домовленість, зі спільною заявою виступили Польща та Україна. Країни-сусідки вважають, що схвалення будівництва Північного потоку-2 у 2015 році створило політичну і безпекову кризу у Європі. Зокрема через те, що минуло лише кілька місяців від того, як Росія незаконна анексувала українські території.

Відтак Україна та Польща вирішили, що будуть протидіяти запуску російського газопровода принаймні доти, доки не будуть розроблені реальні заходи, які зможуть подолати безпекову кризу.

"На жаль, актуальні пропозиції щодо заповнення дефіциту безпеки, який утворюється, не можуть вважатися достатніми для ефективної мінімізації загроз, які створює "Північний потік-2".  Ми закликаємо Сполучені Штати Америки та Німеччину адекватно поставитися до безпекової кризи в нашому регіоні, єдиним вигодонабувачем якої є Росія", - йдеться у заяві, з якою виступили міністри МЗС України та Польщі Дмитро Кулеба та Збігнєв Рау.

Польща та Україна вважають будівництво цього газопроводу геополітичним проєктом. Пояснюють тим, що ті газогони, які існують, не заповнені паливом навіть наполовину.

Натомість президент Америки Джо Байден учора пізно ввечері відповів, що зупинити будівництво Північного потоку-2 неможливо. Проєкт готовий на 99%.

Що таке Північний потік-2

Це російсько-німецький газопровід, який прокладають дном Балтійського моря.  Він зможе транспортувати з Росії до ЄС 110 мільярдів кубометрів газу на рік. Через це Росія зможе повністю припинити транзит блакитного палива через Україну.

Експерти кажуть, що втрати України від цього газогону можуть сягнути трьох мільярдів доларів на рік.

Загальна довжина Північного потоку становить 1 234 кілометри, вартість будівництва орієнтовно 10 мільярдів євро.

Політика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності