Кардіологи Львова успішно прооперували дитину зі складною серцевою патологією

Маленька пацієнтка

Тепер восьмирічна дівчинка може жити повноцінним життям як усі діти

Дитячі кардіохірурги лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова друге виконали надскладну операцію на серці дитини із вродженою вадою, при якій головні судини розташовані у неправильному положенні. Про це 30 вересня повідомила Львівська міська рада.

Восьмирічна Аліна з Львівщини мала вроджену транспозиція магістральних судин з дефектом міжшлуночкової перегородки та стенозом клапана легеневої артерії. Іншими словами, аорта та легенева артерія дитини помінялися місцями. Перша виходила із правого шлуночка, а друга із лівого, тоді як має бути навпаки. Водночас між шлуночками утворився великий отвір – дефект перегородки. А клапан легеневої артерії був ще й стенозований – небезпечно звужений, що обмежувало кількість крові, яка потрапляла до легень.

Вроджена вада серця згубно впливала на стан дитини та її життя. Дівчинці ставало все важче дихати, її пальчики синіли, вона часто непритомніла. Також через вроджену ваду дівчинка повільніше росла: у 8 рочків виглядала на 6.

Але найстрашнішим було те, що у майбутньому в Аліни могла виникнути серцева недостатність. Єдиний спосіб цього не допустити – це хірургічна корекція вродженої вади. Родина дівчинки звернулася до завідувача відділення дитячої кардіохірургії лікарні святого Миколая Олександра Ячніка, які раніше вже успішно маленьку дівчинку з такою самою вадою, як в Аліни. Тоді він з командою вперше в Україні виконали операцію подвійного переміщення артеріальних коренів або Double Root Translocation.

В Аліни вада була така сама, але з певними анатомічними особливостями. Тому львівські спеціалісти вирішили виконати радикальну корекцію, але в іншій модифікації – так звану Half Turned Truncal Switch (HTTS), або напівротацію артеріального трункуса. В Україні таку операцію теж виконали вперше.

Багатоетапна відкрита операція на серці тривала 9 годин і минула успішно. Нині Алінка вже повністю відновилася після втручання. Вона нарешті може бігати, бавитися і кататися на велосипеді як усі діти, без страху знепритомніти чи задихнутися.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності