Парламент провалив голосування щодо перейменування Червонограда

Перейменування Червонограда

Голоси за постанову про перейменування населених пунктів віддали 208 нардепів з необхідних 261

У середу, 18 вересня, Верховна Рада провалила голосування за постанову про перейменування 333 населених пунктів, про це повідомив нардеп та військовослужбовець з Львівщини Роман Лозинський. Наразі депутати пішли на погоджувальну раду, щоб потім повторно розглянути постанову. Серед переліку на перейменування був і Червоноград, який згідно з проєктом постанови мали перейменувати на Шептицький.

За постанову про перейменування проголосували 208 народних депутатів з необхідних 261 голосів. ”Парламент провалив історичний шанс викинути з карти України все те, що було нав'язано Москвою протягом століть поневолення. Неформальне об'єднання "Депутати московського патріархату" усіма правдами і неправдами накрутили колег,” — прокоментував Роман Лозинський. Серед переліку населених пунктів на перейменування був і Червоноград.

Міський голова підтримує перейменування

Міський голова Андрій Залівський у коментарі LVIV.MEDIA повідомив, що підтримує перейменування міста. Раніше комітет держвлади вирішив перейменувати місто Червоноград на Шептицький. У проєкті постанови йдеться, що планують перейменувати не лише місто, а й район. Відтак Червоноградський район має стати Шептицьким районом.

Які населені пункти мають перейменувати на Львівщині

Також серед населених пунктів на перейменування у Львівській області:

  • село Кіз’я Золочівського району на село Кізя
  • село Підгородне Золочівського району на село Підгороднє
  • село Червоне Золочівського району на село Галицьке
  • село Чішки Золочівського району на село Чишки
  • село Гончари Львівського району на село Гончарі
  • село Красічин Львівського району на село Красичин
  • село Листв’яний Стрийського району на село Листвяний
  • село Іорданівка Яворівського району на село Йорданівка

Рішення перейменувати Червоноград розглядали не вперше. Зокрема місто пропонували назвати: Христинопіль, Кристинопіль, Червоне. Також у місті створювали спеціальну робочу групу для проведення консультацій щодо перейменування, проте мешканці шляхом голосування через інтернет проголосували за залишення старої назви.

Депутати вимагають зібрати погоджувальну раду і повторно винести постанову на розгляд. “Зараз відбувається блокування трибуни,” — додав нардеп Гончаренко. До слова, постанова, за яку не проголосували депутати, є фінальним етапом дерусифікації.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності