В італійському Кассіно відкрилась виставка про знищений росіянами Маріуполь

Виставка про Маріуполь у Кассіно

В експозиції представили фото мозаїк та рельєфів, які колись були окрасою Маріуполя

В італійському місті Кассіно, що в регіонї Лаціо, у рамках ініціативи “Ми і світ” відкрили виставку “Маріуполь: втрачена велич”. Про це 11 вересня повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Кассіно під час ІІ світової пережило практично те саме, що зараз переживає наш Маріуполь. Італійське місто через ті страшні випробування навіть назвали містом-мучеником. Але Кассіно відбудували, зараз воно є перлиною культури та архітектури Італії. Вдалося навіть відновити монастир Монте-Кассіно, який існував з VI століття, був осередком освіти, медицини, науки та культури у Європі, і який майже повністю знищили під час бойових дій. Ми віримо, що так само зможемо відбудувати український Маріуполь”, — зазначив Максим Козицький.

В експозиції представили фото мозаїк та рельєфів, які у XX столітті створили митці з різних областей України, серед яких Віктор Зарецький та Алла Горська. Ці твори передають креативне багатство п’яти мистецьких шкіл України: Львівської, Харківської, Київської, Одеської і Закарпатської.

Усі вони до початку повномасштабного вторгнення були окрасою Маріуполя. Зараз через Росію до 90% з них знищені. Вони залишилися лише на світлинах Івана Станіславського, а сам фотограф змушений був починати життя з нуля у Львівській області.

Виставка триватиме до 13 вересня включно. У перший день її відвідали понад три сотні людей. Серед тих, хто прийшов на відкриття, – мер Кассіно Енцо Салера, омбудсмени різних держав, місцеві жителі, журналісти, українці, які зараз проживають у цьому регіоні.

До слова, «Ми і світ» - мистецький виставковий проєкт благодійного фонду Козицького, який проводить промоцію українського візуального мистецтва у різних країнах світу, а на виручені кошти з аукціонів та продажу картин допомагає постраждалим внаслідок російсько-української війни, а також організовує стипендії студентам.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності