Депутати облради підтримали передачу Львівської обласної лікарні у власність держави

Рішення облради: Львівська обласна лікарня переходить державі

Після передачі лікарні на її базі створять університетську клініку

У вівторок, 6 серпня, на сесії Львівської обласної ради депутати надали згоду на передачу з комунальної у державну власність Львівської обласної клінічної лікарні. Йдеться про цілий майновий комплекс лікарні, однак про які конкретно будівлі, на сесії не змогли пояснити. Рішення про згоду на передачу підтримали 47 депутатів.

“Таке рішення дозволить залучати значно більше коштів для модернізації клініки та університету, зокрема від закордонних інвесторів, що, відповідно, виведе медзаклад на новий, більш сучасніший рівень. Попереду ще багато роботи, але найважливіший крок ми зробили”, — прокоментував результати голосування начальник Львівської ОВА максим Козицький.

Із 69 присутніх на сесії обласної ради депутатів проти передачі лікарні у державну власність проголосували лише двоє — Олександр Ганущин та Соломія Риботицька із політичної партії “Європейська солідарність”. Четверо депутатів утрималися, а ще 16, зокрема всі представники ВО “Свобода” — вирішили не голосувати.

Обласна лікарня стане структурним підрозділом Львівського медуніверситету

Ще 16 липня рішення про передачу у державну власність підтримала комісія з питань охорони здоров'я та материнства Львівської облради. Згідно з ним, будівлі обласної лікарні перейдуть під управління Міністерства охорони здоров'я України. Як пояснили у проєкті рішення це необхідно для того, щоб створити на її базі університетську лікарню Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького (ЛНМУ).

Під час засідання сесії міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко наголосив, що саме Львівський медуніверситет стане першим учасником експериментального проєкту уряду, в якому пропонують поєднати освітню і клінічну практики. За його словами, створення університетської лікарні має покращити підготовку майбутніх медиків, дати їм більше практичного досвіду, а також сприяти впровадженню нових методів діагностики і лікування. “Міністерство забезпечуватиме бюджетне фінансування оплати комунальних послуг і енергоносіїв, а також вживатиме заходів щодо планування і фінансування реалізації програм розвитку цієї університетської лікарні. Університетська лікарня матиме пріоритет у забезпеченні медикаментами та обладнанням, що закуповується через централізовані закупівлі”, — запевнив Ляшко.

На засіданні депутати поцікавились, чи є у держбюджеті на 2024 закладені кошти на фінансування майнового комплексу після передачі державі, натомість Ляшко пояснив, що згідно з процедурою передачі фінансування планується включити до бюджету вже на 2025 рік, а частину коштів можна отримати через програму Ukraine Facility.

Стратегії розвитку та фінансування лікарні ще не розроблені

Стратегії розвитку університетської лікарні після передачі з комунальної власності Ляшко не надав, оскільки пояснив, що без згоди Львівської облради, недоцільно витрачати час та ресурс фахівців на розробку плану розвитку та фінансування. Лише після погодження передачі, зможуть провести аудит майнового комплексу лікарні та затверджувати подальші кроки.

За словами ректора ЛНМУ Ореста Чемериса, саме у Львівській обласній клінічній лікарні розміщено найбільше клінічних кафедр, заклад надає спеціалізовану медичну допомогу, а географічно розташований поряд з навчальними корпусами та гуртожитками. Також, ще під час засідання комісії, 16 липня, ректор ЛНМУ Орест Чемерис запевнив, що усі медичні працівники лікарні збережуть свої робочі місця після приєднання до університету. Він навіть готовий був надати гарантійний лист, що підтверджує це зобов'язання.

На сесії не змогли пояснити, які конкретно будівлі передають державі

Проте ніхто з доповідачів не зміг під час обговорення пояснити, що саме включає поняття “майновий комплекс обласної лікарні” та які конкретно будівлі передадуть державі. Також депутатам не надали дані про балансову вартість та оцінку об’єктів. У проєкті рішення зазначено, що йдеться про комплекс на вул. Чернігівській, 7, однак на сесії керівник управління майном спільної власності облради Андрій Білоус пояснив, що це лише адреса юридичної особи, де зареєстрована лікарня, а не адреси будівель, які мають передати. “Ми надаємо згоду на передачу цілісного майнового комплексу, якщо Міністерство охорони здоров’я в процесі підготовки проєкту рішення кабінету міністрів покаже, що їм якісь об’єкти потрібні, або не потрібні, тоді це буде відбуватися актом прийому передачі. Це буде предметом розгляду на профільних комісіях. Цей процес тільки починається”, — пояснив Білоус.

Сьогоднішнім рішенням депутати дали згоду на передачу з комунальної у державну власність Львівської обласної клінічної лікарні. Наступним етапом передачі буде розробка стратегії розвитку медзакладу та підписання актів передачі. Остаточне рішення про передачу лікарні має ухвалити Кабінет Міністрів України.

Нагадаємо, у січні цього року майно лікарні Львівської залізниці вирішили передати Міністерству охорони здоров’я України для створення Університетської лікарні Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності