Засипана капуста і бойківська писанка: Львівщина поповнила перелік культурної спадщини

Нові елементи культури з Львівщини увійшли до Національного переліку

Також до переліку національної культурної спадщини увійшли городоцький шов та традиція львівського дзвонарства

Мінкульт включив чотири нові елементи культурної спадщини з Львівщини до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Йдеться про Городоцький шов, культуру споживання засипаної капусти, традицію створення бойківської писанки булавкою та традиція дзвонарства у Львові. Про це повідомили у четвер, 25 липня, у Львівській ОВА.

Які елементи поповнили перелік національної спадщини

  1. Городоцький шов (або стіб) — особливий вид вишивки, який місцеві жителі називають “вишитим праписьмом”.
  2. Культура споживання засипаної капусти — традиційна страва, популярна на Львівщині, особливо в Гніздичівському краї Жидачівщини. Серед любителів поласувати капустою були Іван Франко, митрополит Андрей Шептицький та експертка з української вишивки Ольга Бачинська.
  3. Традиція створення бойківської писанки булавкою — унікальна техніка писанкарства з різними орнаментами, які створенні булавкою. В основі писанки завжди був хрест.
  4. Традиція дзвонарства у Львові — важливий елемент міської культури, що об'єднує різні релігійні громади міста.

Раніше до переліку вже включили п'ять інших культурних елементів Львівщини, серед яких мистецтво виготовлення Яворівської дерев'яної забавки та традиція приготування Яворівського пирога. Також до переліку додали кавову традицію кримських татар.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності