На Львівщині захворюваність на кашлюк зросла у понад 20 разів

Кашлюк

З початку року на кашлюк захворіло понад 450 людей

На Львівщині стрімко зросла кількість хворих на кашлюк. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, цьогоріч випадків захворювання зафіксували у 21 раз більше. Про це під час брифінгу 12 липня розповіла директорка Департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Наталія Літвінська. “Медики пов’язують це з різким спадом вакцинації. Ми можемо стати на порозі епідемії, значно гіршої, ніж Covid”, — зазначила Наталія Літвінська.

459 випадків за пів року

Генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко зазначили, що діти цю хворобу переносять вкрай важко. “Ліків, як можуть стрімко вилікувати кашлюк, немає”, — зазначила вона.

На Львівщині за червень зареєстровано 95 випадків кашлюку. У травні їх було 124. За 6 місяців на Львівщині зафіксували — 459 випадків кашлюку.

Проте це лише ті, які офіційно увійшли у статистику. Лікарі підозрюють, що було ще чимало хворих, які не зверталися за медичною допомогою. Найбільше захворіло людей у Львівському, Золочівському та Стрийському районах.

Серед хворих — найбільше дітей

Серед хворих найбільше дітей до року. Також часто хворіють діти віком від 5 до 9 років. Хворих після 18 років зареєстровано 8%. Наталія Іванченко зазначає, що кашлюк заразний. Хвороба починається як ГРЗ, а потім хворого виснажує важкий кашель. Іноді він призводить навіть до зупинки дихання.

Інкубаційний період кашлюку — 7-14 днів. Хворий, який приймає антибіотики, перестає бути заразним після 5 днів лікування. Якщо ж людина не вживає ліків, то може бути заразною для оточення до трьох тижнів.

В інфекційній лікарні Львова на цю мить госпіталізовано 37 пацієнтів з кашлюком, повідомив експерт департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА з інфекційних хвороб Андрій Орфін. Половина з них — діти до року. Під час перебігу хвороби у 4 з 10 дітей трапляються судоми. А також ймовірна смерть немовлят уві сні. Хвороба страшна також своїми ускладненнями — пневмонією, крововиливом у головний мозок та порушенням центральної нервової системи.

Як вберегтися від кашлюку

Найкращий спосіб вберегтися від хвороби — вакцинування. Дітей починають вакцинувати з 2 місяців після народження. Медики зауважують, що навіть перенесене захворювання не є запорукою того, що людина не захворіє знову. Тому рекомендують проводити вакцинування кожних 10 років.

Нагадаємо, у Львові лікарі “Охматдиту” вилікували від кашлюку та пневмонії 18-денну дитину

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності