• Головна
  • Новини Львівщини
  • Польські реставратори відновлять старовинні надгробки, які пошкодили комунальники в Дрогобичі

Польські реставратори відновлять старовинні надгробки, які пошкодили комунальники в Дрогобичі

Польські реставратори відновлять пошкоджені надгробки у Дрогобичі

Під час прибирання цвинтаря, на старовинні пам’ятники впало дерево і пошкодило їх

Реставратори з польського Інституту “Полоніка” відновлять старовинні надгробки, які пошкодили комунальники під час прибирання цвинтаря, що у Дрогобичі на вулиці Трускавецькій. Про це повідомили у середу, 26 червня, у Дрогобицькій міській раді.

Польські реставратори планують допомогти з відновленням старовинного кладовища на вулиці Трускавецькій, зокрема реставрувати надгробки, які пошкодили під час весняного прибирання цвинтаря комунальники. “Силами їхнього Інституту у співпраці із владою міста Дрогобича та чисельною польською громадою на кладовищі, в ці дні стартуватимуть роботи із його благоустрою, опісля — відновлення старовинних пошкоджених нагробків,” — повідомили у Дрогобицькій міськраді. Аби вберегти пам’ятники від руйнування, їм також проведуть консервацію.

Нагадаємо, прикрий інцидент трапився у квітні. Тоді комунальники підприємства “Служба муніципального управління” (“СМУ”) обрізали аварійні дерева на кладовищі, як раптом одне з них впало, бо не витримав трос. Зрізане дерево пошкодило три пам’ятники:

  • в одному зігнувся та частково зламався залізний хрест,
  • в другому – розколовся бетонний надгробок,
  • третій — пошкоджений частково

Цвинтар на Трускавецькій

Цвинтар на вулиці Трускавецькій є найдавнішим цвинтарем у Дрогобичі. Польське Товариство національної спадщини та організація “Спільнота польська” відновлюють та впорядковують цвинтар, де поховані австрійці, німці, поляки, українці та євреї. Цвинтар заснований 1790 року. Цей некрополь лише на чотири роки молодший від львівського Личаківського цвинтаря і є приблизним ровесником відомих цвинтарів – Повонзок у Варшаві та Раковіц у Кракові (Польща), Россі у Вільнюсі (Литва), Пер Ляшез у Парижі (Франція). До цього ще можна додати, що дрогобицький цвинтар на 44 роки старший за Байкове кладовище у Києві.

До слова, крім впорядкування кладовища, польські реставратори анонсували новий проєкт з реставрації Костелу Варфоломія, що у Дрогобичі, — історико-архітектурної пам'ятки національного значення. Там мають привести в порядок фундамент та перешкодити замоканню стін старовинної споруди.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності