Зарплати службовців центральних органів влади зросли на третину

гроші

Середня зарплата працівників державних органів влади у Києві сягнула 50 тис. грн. Оплата праці у обласних та районних адміністраціях не змінюється

За останні чотири місяці середня зарплата чиновників центральних органів державної влади зросла на 32% та сягнула 50 тисяч гривень. Про це свідчать дані, оприлюднені Міністерством фінансів України. Для порівняння, у січні 2024 року середня зарплата чиновників становила 38,6 тис. гривень.

Серед лідерів за розміром зарплати:

  • Вища кваліфікаційна комісія суддів України. У середньому працівники отримують 94,6 тис. грн.
  • Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг — 89,7 тис. грн.
  • Антимонопольний комітет — 88,3 тис. грн.
  • Секретаріат Національної тристоронньої соціально-економічної ради — 72,4 тис. грн.
  • Секретаріат Національної тристоронньої соціально-економічної ради — 72,4 тис. грн.

Зарплати працівників судової влади

Трійка лідерів виглядає так:

  • Конституційний суд — 511,7 тис. грн.
  • Верховний суд — 366,2 тис. грн.
  • Вища рада правосуддя — 298,5 тис. грн

Водночас оплата праці місцевих державних адміністрацій на порядок нижча.

Зарплати в обласних адміністраціях

Тим часом середні зарплати в обласних військових адміністраціях залишаються на рівні січня-лютого 2024 року. Найвищі зарплати — в адміністраціях частково окупованих Херсонщини, Донеччини та Луганщини, а також Закарпаття.

У Львівській обласній військовій адміністрації — рівень середніх зарплат один із найнижчих — 26,6 тис. грн. При цьому середній посадовий оклад складає менш як 12 тис. грн.

При цьому упродовж року середня зарплата працівників Львівської ОВА коливалась в межах від 21,5 до 26,6 тис. грн:

  • січень — 21,5
  • лютий — 26,6
  • березень — 25,4
  • квітень — 23,8
  • травень — 26,6

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький прокоментував оприлюднені Мінфіном дані, звернувши увагу на низький рівень державного фінансування оплати праці у місцевих адміністраціях: “Працівник Львівської обласної адміністрації в середньому отримує менше ніж 12 тисяч гривень посадового окладу. Таким чином його зарплата у понад двічі нижча, ніж у працівника центральних органів влади. Бо Кабінет Міністрів України вирішив, що зарплати службовців адміністрації мають дофінансовувати з місцевих бюджетів. Львівська ОВА неодноразово звертала увагу уряду, що оплачувати працю держслужбовців має держава, а не місцеві бюджети, які і без того перевантажені критично важливими видатками. Шановний Кабміне, ви або ліквідуйте адміністрації, якщо ми вам не потрібні, або реформуйте, або спробуйте врешті з повагою ставитись до людей, які працюють на державу!”, — написав Максим Козицький.

Нагадаємо, ще у лютому Максим Козицький писав про проблему у сфері оплати праці державних службовців, яка вже тоді стала причиною масового відтоку кваліфікованих кадрів. Тоді високі посадові оклади для державних службовців були установлені лише на центральному рівні: Кабінету Міністрів України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, міністерств, центральних органів виконавчої влади. Водночас на обласному рівні Кабін навпаки обмежив можливість преміювати працівників до 30% від окладу. З таким рівнем зарплат постійно виникає питання, як залучити молодь на державну службу. Пошук спеціалістів на заміщення вакантних посад триває місяцями, а робота в цей час розподілена між працівниками, які залишилися, зазначив Максим Козицький.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності